Απάντηση της Αντιπεριφέρειας Νήσων στην καταγγελία Κατσικάρη για παράνομες εργασίες στον Γαλατά Τροιζηνίας Απάντηση της Αντιπεριφέρειας Νήσων στην καταγγελία Κατσικάρη για παράνομες εργασίες στον Γαλατά Τροιζηνίας
Απάντηση στις καταγγελία του Δημήτρη Κατσικάρη για παράνομες εργασίες στον Γαλατά Τροιζηνίας έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη. Η καταγγελία του Δημήτρη Κατσικάρη:... Απάντηση της Αντιπεριφέρειας Νήσων στην καταγγελία Κατσικάρη για παράνομες εργασίες στον Γαλατά Τροιζηνίας

Απάντηση στις καταγγελία του Δημήτρη Κατσικάρη για παράνομες εργασίες στον Γαλατά Τροιζηνίας έδωσε η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη.

Η καταγγελία του Δημήτρη Κατσικάρη:

Επιστολή -καταγγελία στον κ. Πατούλη, για τις παράνομες εργασίες της Περιφέρειας στο Δημοτικό Δίκτυο Γαλατά Τροιζηνίας

Κύριε Περιφερειάρχη,

Σήμερα Δευτέρα, 10/5/21, η Περιφέρεια Αττικής ξεκίνησε παράνομες εργασίες εντός της πόλεως του Γαλατά Τροιζηνίας, σε ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ -και όχι στο Επαρχιακό στο οποίο έχει αρμοδιότητα- και μάλιστα σε ένα τμήμα της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα!

Οι εργασίες αυτές εντάσσονται παράνομα και καταχρηστικά, στο πλαίσιο του έργου που εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής, υπό τον τίτλο «Εργασίες Βελτίωσης – Συντήρησης οδών αρμοδιότητας Π.Ε. Νήσων έτους 2019-2020» και οι οποίες -βάσει της σύμβασης με τον ανάδοχο- οφείλουν να γίνουν στο Επαρχιακό Δίκτυο αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής και ΟΧΙ σε καθαρά Δημοτικό Δίκτυο, όπως είναι αυτό της πόλης του Γαλατά, στο οποίο παρανόμως ξεκίνησαν εργασίες!

Συγκεκριμένα, το έργο αυτό -που έχει ανακοινώσει ο Δήμαρχος προσωπικά- για ασφαλτόστρωση από την «Αγ. Άννα» έως το κατάστημα «Βασιλέρη» σε μήκος περίπου 950 μέτρων, δεν δύναται να εκτελεσθεί από την Περιφέρεια Αττικής και την παρούσα εργολαβία, διότι:

1.Αφορά σε Δημοτικό Δίκτυο και όχι Επαρχιακό, αφού διέρχεται εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως Γαλατά που ισχύει από το 1952, ενώ ο χαρακτηρισμός των Επαρχιακών Οδών, Γαλατά-Φανάρι Νο 57 και Γαλατά – Λεμονοδάσους προς Μετόχι Νο 58 (αρμοδιότητας Περιφέρειας Αττικής) έγινε το 1956 και αρχίζει από το όριο του σχεδίου πόλεως (περιοχή Αγ. Άννα).

Στο εν λόγω εγκεκριμένο σχέδιο σχέδιο πόλεως Γαλατά του 1952 φαίνεται η αρχή και το τέλος του έργου, με τον δρόμο που φαίνεται να έχει πλάτος 10,00 μ, 15,00μ, και 16,00 μ. καθώς και όλο το ρυμοτομικό σχέδιο με τις οικοδομικές και ρυμοτομικές γραμμές. (Συνημμένο 1)

Στην απόφαση καθορισμού της χερσαίας ζώνης του Γαλατά που περιγράφεται στην 3η και 4η σελίδα (κίτρινο χρώμα) μιλά για σχέδιο πόλης χωρίς να αναφέρει την Επαρχιακή οδό Γαλατά προς Φανάρι , ενώ όταν τελειώνει το σχέδιο μιλάει για Επαρχιακή οδό Γαλατά-Λεμονοδάσους. (Συνημμένο 4)

Επίσης, στην προτεινόμενη επέκταση και αναθεώρηση του σχεδίου πόλεως Γαλατά (στην αποτύπωση) η οδός αναφέρεται καθαρά ως 25ης Μαρτίου.

2. Ένα τμήμα της οδού (από το ΚΕΠ έως κατάστημα «Βασιλέρη») βρίσκεται και εντός της Χερσαίας Ζώνης Λιμένα και απαιτείται αδειοδότηση από το ΓΕΝ, ΥΕΝ και Υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με τον ν. 2971/2001.

3. Η πιθανή αποξήλωση των κυβόλιθων δεν δύναται να γίνει χωρίς την επίσημη έγκριση της Αρχιτεκτονικής Επιτροπής και του Φορέα (δήμος η Λιμενικό Ταμείο) αφού πρόκειται για έργο που είχε χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Η μελέτη εκπονήθηκε το 2004 (μελετητής Τουσμάνωφ όπως φαίνεται και στο σχέδιο) και το έργο ολοκληρώθηκε το 2007. Για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ υποχρεωτικά δηλώθηκε το ιδιοκτησιακό με στοιχεία και βεβαίωση τότε Δημάρχου Ιωάννη Σαμπάνη, και όλα τα στοιχεία βρίσκονται στα αρχεία του έργου στη διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας Αττικής! (Συνημμένο 2)

Από τα πραγματικά και αδιαμφισβήτητα αυτά στοιχεία που παραθέτω, προκύπτει απολύτως ξεκάθαρα, ότι οι εργασίες που σήμερα ξεκίνησε και εκτελεί η Περιφέρεια Αττικής στο κέντρο του Γαλατά, βρίσκονται εντός Δημοτικού Δικτύου και όχι εντός Επαρχιακού Δικτύου – άρα εκτός αρμοδιότητας της Περιφέρειας Αττικής- είναι σαφέστατα παράνομες και οφείλετε άμεσα να δώσετε εντολή να σταματήσουν, πριν δημιουργηθούν τετελεσμένα σε νομικό και οικονομικό επίπεδο, εις βάρος της Περιφέρειας Αττικής, με αποτέλεσμα διώξεις και καταλογισμούς στους υπεύθυνους.

Επίσης, είναι απολύτως σαφές ότι τα στοιχεία που παρατίθενται ήταν εν γνώσει όλων των εμπλεκομένων και των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής, που, παρά ταύτα έδωσαν εντολή να εκτελεστούν οι παράνομες αυτές εργασίες σε Δημοτικό Δίκτυο, εκτός αντικειμένου της συμβάσεως της εργολαβίας «Εργασίες Βελτίωσης – Συντήρησης οδών αρμοδιότητας Π.Ε. Νήσων έτους 2019-2020».

Επειδή καλοπροαίρετα θέλω να πιστεύω ότι δεν είστε γνώστης όλων των αναφερομένων και της παρανομίας που συντελείται, και επειδή είστε εκ του ρόλου σας θεματοφύλακας των νόμων και των κανόνων στα έργα και τις δράσεις της Περιφέρειας Αττικής, σας καλώ δια της παρούσης να παρέμβετε άμεσα για να σταματήσουν αυτές οι παράνομες εργασίες που εκθέτουν την Περιφέρεια Αττικής, ώστε να αποκατασταθεί η νομιμότητα και να μην πληγεί περαιτέρω το κύρος της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας.

Η απάντηση της αντιπεριφερειάρχου Βάσως Θεοδωρακοπούλου-Μπόγρη:

Απάντηση της Αντιπεριφερειάρχη Νήσων Αττικής Βασιλικής Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη στον Περιφερειακό Σύμβουλο της Παράταξης «Ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση Αττικής» Δ. Κατσικάρη

Β. Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη: «Ο κύριος Κατσικάρης είτε δε γνωρίζει την νομοθεσία που καθορίζει την αρμοδιότητα των οδικών δικτύων στη συγκεκριμένη περιοχή ή εξυπηρετεί τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες. Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει το έργο της χωρίς να επηρεάζεται από καταγγελίες που εκθέτουν τους καταγγέλλοντες»

Η απάντηση των αρμόδιων υπηρεσιών της Περιφέρειας Αττικής στα ερωτήματα της καταγγελίας του Περιφερειακού Συμβούλου της Παράταξης του Κυρίου Γ. Σγουρού, κύριου Δ. Κατσικάρη καταδεικνύουν ότι ο κύριος Κατσικάρης είτε δε γνωρίζει την νομοθεσία που καθορίζει την αρμοδιότητα των οδικών δικτύων στη συγκεκριμένη περιοχή ή εξυπηρετεί τοπικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Ο κ. Κατσικάρης παρουσιάζει ως δήθεν επιχείρημα υποτιθέμενης παρανομίας το ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης του Γαλατά του έτους 1952, το οποίο αφορά στις γενικές κατευθύνσεις των χρήσεων γης, στα όρια των προς ρυμοτόμηση ζωνών, στην οργάνωση των οικοδομικών τετραγώνων, στον καθορισμό των κοινόχρηστων, κοινωφελών και οικοδομήσιμων χώρων, στους όρους δόμησης, στα διαγράμματα των δικτύων υποδομής, στις ζώνες γεωλογικής καταλληλότητας και στα ρέματα (βλ. ν.4269/2014), που ουδεμία σχέση έχουν με την αρμοδιότητα συντήρησης του οδικού δικτύου. Αυτή η αρμοδιότητα καθορίζεται σαφέστατα και ξεκάθαρα στο ΦΕΚ 1787/τΒ/2007 σύμφωνα με το οποίο  ασκούν τις αρμοδιότητές τους οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής απαρέγκλιτα και με συνέπεια μέχρι σήμερα.

Με δεδομένο ότι ο κύριος Κατσικάρης υπήρξε στο παρελθόν Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Νήσων, όφειλε να γνωρίζει το συγκεκριμένο θέμα και σε κάθε περίπτωση  θα μπορούσε να ζητήσει ενημέρωση από τις υπηρεσίες μας. Ωστόσο  προτίμησε με καταγγελίες και  απειλές  να προσπαθήσει να σταματήσει ένα έργο που έχει να κάνει με την ασφάλεια του πολίτη και το θέλει η τοπική κοινωνία και ο Δήμος.

Η συμπεριφορά του αυτή προφανώς προσβάλει την πορεία του καθώς  και την παράταξη του, μιας και στρέφεται εναντίον της τοπικής κοινωνίας  αμφισβητώντας αρμοδιότητες νομικά κατοχυρωμένες του φορέα που έχει εκλεγεί να υπηρετεί .

Η Περιφέρεια Αττικής θα συνεχίσει το έργο της χωρίς να επηρεάζεται από καταγγελίες που εκθέτουν τους καταγγέλλοντες.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της απάντησης της Δ/νσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Πειραιώς και Νήσων.

error: Content is protected !!