ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Η ενδημία, και ενίοτε πανδημία, της ελονοσίας είναι γνωστή και διανύει εκατονταετίες, αν όχι χιλιετίες επί της Γης. Η ασθένεια... ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΛΟΝΟΣΙΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Η ενδημία, και ενίοτε πανδημία, της ελονοσίας είναι γνωστή και διανύει εκατονταετίες, αν όχι χιλιετίες επί της Γης. Η ασθένεια αυτή, η οποία έχει αποδεκατίσει χώρες και χώρες και έχει προκαλέσει εκατομμύρια θανάτων, οφείλεται στα κουνούπια, τα οποία παρεπιδημούν τα διάφορα έλη, εξ’ ου και η ονομασία της, και μέσω των μικροβίων τα οποία συλλέγουν και επωάζουν, επιφέρουν την νόσο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Η επιστημονική ανακάλυψη της κινίνης κατόρθωσε να μετριάσει κατά πολύ την μεταδοτικότητα, έως και στο πλείστον του πλανήτη να την εξαλείψει. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια, η νόσος αυτή, έστω και σχετικά περιορισμένα, φαίνεται να επανέρχεται σε πολλές αφρικανικές χώρες, ώστε να έχει εγείρει το ενδιαφέρον τής διεθνούς επιστημονικής κοινότητας. Λίγο καιρό πριν, σε μία ιστορική απόφαση προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, εγκρίνοντας την ευρεία χρήση τού πρώτου εμβολίου κατά της ελονοσίας, σε μια κίνηση που ελπίζουν οι ειδικοί ότι θα σώσει δεκάδες χιλιάδες ζωές παιδιών που πεθαίνουν κάθε χρόνο από την ασθένεια της ελονοσίας σε όλη την Αφρική.

Σήμερα και ύστερα από τριάντα χρόνων πειραματικές δοκιμές, το εμβόλιο ελονοσίας RTS διατίθεται για την προληψη της νόσου. «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διανύσουμε. Αλλά αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα σε αυτόν τον δρόμο” δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΟΥ, αλλά γεγονός είναι ότι θα υπάρξει μία σοβαρή ανακούφιση. Να ληφθεί υπ’ όψιν, ότι μόνο κατά το 2019, τετρακόσιες εννέα χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν από την ελονοσία, οι περισσότεροι δε από αυτούς στην Αφρική και ανάμεσά τους διακόσιες εβδομήντα χιλιάδες παιδιά κάτω των πέντε ετών. Τα φάρμακα θεραπεύουν, τα εμβόλια προλαμβάνουν.

error: Content is protected !!