Πανίσχυρα μικροσκοπικά ρομπότ: Eμνευσμένα από τις σαύρες, μπορούν να σηκώσουν 100 φορές το βάρος τους
ΚΟΣΜΟΣΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 14 Ιανουαρίου 2022 fonisalaminas
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Στάνφορντ των ΗΠΑ ανέπτυξαν μικροσκοπικά ρομπότ τα οποία έχουν τη δυνατότητα να σηκώσουν και να μεταφέρουν φορτίο που ζυγίζει 100 φορές το βάρος τους.
Τα μικροσκοπικά ρομπότ αναπτύχθηκαν και κατασκευάστηκαν από μηχανολόγους μηχανικούς του Πανεπιστημίου Στάνφορντ και πρόκειται να παρουσιαστούν στο Διεθνές Συνέδριο Ρομποτικής και Αυτοματισμών που θα πραγματοποιηθεί στο Σιάτλ της Ουάσινγκτον.
Το μυστικό έγκειται στην τεχνολογία που έχει χρησιμοποιηθεί και παρέχει τη δυνατότητα στα ρομπότ να «περπατούν» πάνω σε οριζόντιες επιφάνειες.
Ο σχεδιασμός τους είναι εμπνευσμένος από τα γκέκο, τις σαύρες με τις απίστευτες δεξιότητες αναρρίχησης.
Τα «πέλματα» των ρομπότ καλύπτονται από λεπτές ακίδες κατασκευασμένες από καουτσούκ, οι οποίες τους παρέχουν τη δυνατότητα να γραπώνονται από την επιφάνεια του τοίχου και να μπορούν να αναρριχηθούν. Όταν εφαρμόζεται πίεση, οι ακίδες λυγίζουν, αυξάνοντας το εμβαδόν της επιφάνειάς τους, με αποτέλεσμα να μπορούν να κολλούν στον τοίχο. Όταν το ρομπότ σηκώνει τα πόδια του, οι ακίδες ισιώνουν και πάλι, κάτι που κάνει την αποκόλλησή τους από την επιφάνεια ιδιαίτερα εύκολη.
Οι μικροσκοπικές μηχανές κινούνται με έναν τρόπο ο οποίος μιμείται την κίνηση του σκουληκιού Γεωμέτρης. Συγκεκριμένα, το ένα «πόδι» κινεί το ρομπότ προς τα εμπρός ενώ το πίσω παραμένει σταθερό υποστηρίζοντας το βαρύ φορτίο.
Όλα αυτά τα χαρακτηριστικά έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ρομπότ με μεγάλη δύναμη. Για παράδειγμα, ένα ρομπότ ζυγίζει μόλις 9 γραμμάρια ωστόσο έχει τη δυνατότητα να αναρριχηθεί μεταφέροντας βάρος 1 κιλού.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι στο μέλλον οι μηχανές αυτές είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν σε εργοστάσια ή εργοτάξια για την ανύψωση βαρέων φορτίων. Θα μπορούσαν επίσης να φανούν χρήσιμα και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, όπως για παράδειγμα να σώσουν κάποιον άνθρωπο που έχει αποκλειστεί σε υψηλό όροφο κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς.
Mε πληροφορίες από newscientist.com μέσω physicsgg.me