ΟΠΟΥ ΦΤΩΧΟΣ ΚΑΙ Η ΜΟΙΡΑ ΤΟΥ
Το σχόλιο της ημέρας 14 Σεπτεμβρίου 2022 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Η ύπαρξη φτώχιας, δεν αποτελεί κάτι το πρωτότυπο για την Ελλάδα, αφού ακόμη και το προσωνύμιο «Ψωροκώσταινα» της έχει αποδοθεί. Και ενώ, όπως λέει ο λαός μας «η φτώχια δεν είναι ντροπή», είναι ωστόσο καταλυτική για αυτούς, οι οποίοι την υφίστανται, και όπως εσχάτως βλέπουμε σε μελέτες και δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες πτωχοί αυγατίζουνε και πάνε.
Ο συνεχόμενος πληθωρισμός, η αύξηση των τιμών, η οποία καθημερινώς λαμβάνει χώρα επί ειδών πρώτης ανάγκης και δη τροφίμων, και η κατακόρυφη και ολονέν αυξανόμενη τιμή της «ενέργειας», σε συνάρτηση και με την ανεργεία, τους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις, καθώς και τις διάφορες φορολογίες, έχουν αρχίσει να προβληματίζουν τους πιο εύπορους, απελπίζουν τους φτωχότερους, και γενικότερα γονατίζουν τους Έλληνες.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ), και προκειμένου για την «ενέργεια», οι Έλληνες πολίτες επιβαρύνονται με δύο μηνιαίους κατώτατους μισθούς, προκειμένου να αποπληρώσουν τους λογαριασμούς «ενέργειας», οι οποίοι τους πλήττουν βάναυσα.
Η δε ΓΣΕΕ, η Γενική Ομοσπονδία Εργατών Ελλάδας, η οποία «μετρημένα» μιλάει, ανακοίνωσε πως η Ελλάδα, μαζί με την Εσθονία, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της ΣΕΣ, είναι οι χώρες, στις οι οποίες οι εργαζόμενοι, μετά την Τσεχία, χρειάζονται τις περισσότερες ημέρες εργασίας, για να πληρώσουν τους ετήσιους λογαριασμούς ρεύματος.
Ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με ανάλυση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ETUC).
Όπως επισημαίνεται, περίπου 9,5 εκατομμύρια εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας, πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής και, τώρα, το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι.
Επανερχόμενη η ΓΣΕΕ επισημαίνει ότι «σε τέσσερις χώρες, -τη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχία και την Ιταλία-, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που κερδίζει τον μέσο μισθό».
Τέλος, Η ETUC καλεί τους ηγέτες να αναλάβουν αποφασιστική δράση, «για να τερματιστούν οι μη βιώσιμες αυξήσεις των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη», προτείνει ένα σχέδιο έξι σημείων, τα οποία και υποδεικνύει.
Έξι μήνες και κάτι μετά την εμφάνιση της ενεργειακής κρίσης, πάντως, η Ευρωπαϊκή Ένωση, μάλλον αδυνατεί να εξεύρει λύσεις.