ΜΕΤΑΞΥ ΣΟΒΑΡΟΥ ΚΑΙ ΑΣΤΕΙΟΥ
Το σχόλιο της ημέρας 23 Δεκεμβρίου 2022 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Χρονιάρες ημέρες έρχονται και τα όσα μας περιβάλουν, καλά ή κακά, ευχάριστα ή δυσάρεστα, μας αρέσουν είτε όχι, τα αποδεχόμαστε ή μη, συμβαίνουν, και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να τα αποδεχθούμε. Τουλάχιστον, περιεργαζόμενοι όλα αυτά, ας δούμε στο βάθος τους και ας προσέξουμε πως κάποιες φορές, ενέχουν και κάποια στοιχεία αστείου και διασκέδασης.
Προχθές, έκλεισε η πλατφόρμα ενίσχυσης με 250 ευρώ, σε μακροχρόνια άνεργους, η οποίοι έκλεισαν χωρίς δουλειάς από 12 έως 24 μήνες, γιατί αν έχουν ακόμη και ένα λεπτό ανεργίας πάρα-πάνω, κρίνεται πως δεν χρίζουν ανάγκης αυτού του βοηθήματος. Όσοι δε, το λάβουν, θα βοηθηθούν μετά τα Χριστούγεννα, και ευελπιστούν σε μια καλύτερη, -οικονομικά-, Πρωτοχρονιά.
Εν τω μεταξύ, τον μήνα Νοέμβριο, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 119. 255 άτομα και έτσι το σύνολο ανήλθε στους 1.061.419. Βγάλε συνταξιούχους, νοικοκυρές, υπερήλικες, ασθενείς, παιδιά, φαντάρους, αναρωτιέσαι πόσοι στα αλήθεια δουλεύουν από τα δέκα τόσα εκατομμύρια Έλληνες.
Ωστόσο, σύμφωνα με έρευνα, η Ελλάδα κερδίζει πρωτάθλημα στους άνεργους πτυχιούχους ΑΕΙ, με ποσοστό 17%, ενώ ο μέσος ευρωπαϊκός όρος σταματάει στο 5%, και οι επτά στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με το ΣΕΛΠΕ, θα περιορίσουν κατά πολύ τα έξοδά τους κατά τις εφετινές γιορτές, όχι μόνο σε δώρα αλλά και σε τρόφιμα.
«Κεντρικός στόχος της Κυβέρνησης, η ενίσχυση του εισοδήματος των πολιτών» δήλωσε ορθά-κοφτά ο Πρωθυπουργός, ενώ στη επίσκεψή του εχθές στην Αλβανία, διαβεβαίωσε το εκεί ελληνικό στοιχείο πως το έχει θέσει υπό την προστασία του.
Να και μία καλή πρόταση, από τον τ. Πρόεδρο της Δημοκρατίας κύριο Προκόπη Παυλόπουλο, ο οποίος αγορεύοντας στην Ακαδημία Αθηνών, την προέτρεψε «να αποκτήσει λόγο» επί παντός επιστητού, καθότι ως γνωστόν, πέραν από κάτι Βραβεία σε κάποιους «τυχερούς», στόμα έχει και μιλιά καθόλου, και γενικώς δεν ακούγεται, σαν να μην υπάρχει.
Εδώ δε, γελάμε περισσότερο. Το Ευρωκοινοβούλιο αίρει την «ασυλία» για υπουργούς και βουλευτές και άντε να δούμε για πόσα παρατράγουδα θα ακούσουμε.
Μόνο 41 προϊόντα επιβίωσης του πτωχού περιλαμβάνει, τελικά, το «καλάθι του νοικοκυριού», είμαστε όμως υπερήφανοι, γιατί σύμφωνα με στατιστικές, μόνο στην Ισπανία η αντίστοιχη καλαθούνα είναι κατά 15% φθηνότερη, ενώ ακριβότερη είναι σε Ιταλία κατά 5%, 8% σε Ηνωμένο Βασίλειο και 15% σε Γαλλία.