“Η κοιμισμένη τσιγγάνα” “Η κοιμισμένη τσιγγάνα”
“Η κοιμισμένη τσιγγάνα” (1897) είναι ένας από τους πίνακες που αγαπώ πολύ. Μου αρέσει τόσο ως έργο ζωγραφικής, όσο και η ιστορία που κουβαλά.... “Η κοιμισμένη τσιγγάνα”

“Η κοιμισμένη τσιγγάνα” (1897) είναι ένας από τους πίνακες που αγαπώ πολύ. Μου αρέσει τόσο ως έργο ζωγραφικής, όσο και η ιστορία που κουβαλά.

Μια περιπλανώμενη τσιγγάνα, κοιμάται αποκαμωμένη δίπλα στο μαντολίνο και σε ένα βάζο με νερό. Το λιοντάρι περνά, τη μυρίζει αλλά την αφήνει να ζήσει. Όλα αυτά υπό το φως του φεγγαριού που λούζει το λιτό ερημικό τοπίο.

Η ομορφιά μιας ελεύθερης ψυχής συναντά τη μεγαλοσύνη αλλά και τον κίνδυνο.Ο ζωγράφος ήταν ο Ανρί Ρουσσώ, ένας αυτοδίδακτος εκπρόσωπος της ναΐφ τέχνης. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει μετά τα 40. Κάθε φορά που βλέπω αυτόν τον πίνακα, θυμάμαι ότι κάθε έργο τέχνης όπως και η ζωή περισσότερο και από τη φόρμα και τις τεχνικές, απαιτεί το πάθος, την κατάθεση ψυχής.

Έχετε τα όνειρά σας, τους μύχιους πόθους σας. Τολμήστε να τους ζήσετε, τολμήστε να εκφραστείτε. Ακόμα και αν δε φτιάξετε έργο τέχνης για να μείνει στην ιστορία, θα κοιμηθείτε γαλήνια και ευτυχισμένα, ξέροντας ότι δοκιμάσατε. Όμορφο βράδυ να έχετε κυρίες και κύριοι.

Λουκάς Αναγνωστόπουλος

error: Content is protected !!