Ελλάδα: Στην 39η θέση στην ποιότητα ψηφιακής ζωής
ΑΡΘΡΑ (ΕΙΔΗΣΕΙΣ)ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 4 Μαρτίου 2024 fonisalaminas
Έρευνα ανάμεσα σε 121 χώρες της Surfshark
Την 39η θέση ανάμεσα σε 121 κράτη, ανά τον κόσμο, βρέθηκε για το 2023 η Ελλάδα στον Δείκτη Ψηφιακής Ποιότητας Ζωής (Digital Quality of Life Index, DQL, 2023), που συντάσσει ετησίως η εταιρεία Surfshark, διατηρώντας τη θέση που είχε καταλάβει στην παγκόσμια κατάταξη και το 2022.
Όπως εξηγεί και ο ΣΕΠΕ, ο DQL αξιολογεί τις επιδόσεις των χωρών σε πέντε επιμέρους δείκτες: τις τιμές του Internet σε σχέση με το μέσο εισόδημα, την ποιότητα του Διαδικτύου, τις ψηφιακές υποδομές, το e-Government και την ψηφιακή ασφάλεια.
Από τους πέντε επιμέρους τομείς, η Ελλάδα πετυχαίνει την καλύτερη της επίδοση στον τομέα της ψηφιακής ασφάλειας, αφού βρίσκεται στην 6η θέση ανάμεσα στις 121 χώρες, σύμφωνα με την έκθεση για τον Digital Quality of Life Index, που δημοσιεύει σε ετήσια βάση η εταιρεία κυβερνοασφάλειας Surfshark. Πάντως, η Ελλάδα έχασε έδαφος στο συγκεκριμένο πεδίο σε σχέση με το 2022, αλλά και το 2021, όταν βρισκόταν στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.
Στον αντίποδα, “αχίλλειος πτέρνα” της χώρας στους δείκτες, που ορίζουν την ψηφιακή ποιότητα ζωής, είναι η ποιότητα του Διαδικτύου, όπου η Ελλάδα μόλις που καταφέρνει να βρεθεί ασθμαίνοντας στην 81η θέση, παγκοσμίως. Μάλιστα, η εν λόγω επίδοση είναι σαφώς χειρότερη σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, όταν η Ελλάδα καταλάμβανε την 55η θέση (ανάμεσα σε 117 χώρες του κόσμου).
Θέμα τιμής
Η Ελλάδα έχει μια μάλλον κακή επίδοση στον υποδείκτη, που αξιολογεί τις τιμές του Internet σε σχέση με το μέσο εισόδημα των πολιτών. Σε αυτόν τον τομέα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 75η θέση ανάμεσα στα 121 κράτη, που αξιολογούνται. Ο συγκεκριμένος δείκτης μετρά πόσες ώρες πρέπει να δουλέψει ένας πολίτης, προκειμένου να αγοράσει δεδομένα ενός 1GB, με τις επιδόσεις της Ελλάδας για το 2023 να υπολείπονται των αντίστοιχων περσινών, όταν είχε βρεθεί στην 67η θέση.
Ο μόνος από τους πέντε επιμέρους δείκτες του Digital Quality of Life Index, στον οποίο η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει τις επιδόσεις της το 2023, είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Για το 2023, η χώρα βρέθηκε στην 46η θέση της παγκόσμιας κατάταξης από την 55η το 2022 και την 59η που είχε το 2021.
Ένας από τους υποδείκτες που εξετάζει η έκθεση, όσον αφορά το e-Government, είναι η ετοιμότητα επιχειρήσεων και Δημοσίου να ενσωματώσουν την τεχνητή νοημοσύνη στη λειτουργία τους, με την Ελλάδα να διατηρεί και το 2023 την 48η θέση, στην οποία βρισκόταν και το 2022.
Τέλος, στον τομέα των ψηφιακών υποδομών, η Ελλάδα έχασε και πάλι έδαφος το 2023, πέφτοντας στην 60η θέση, παγκοσμίως, από την 55η το 2022 και την 51η το 2021.
Πρώτη η Γαλλία
Την πρωτιά στον δείκτη, που αξιολογεί την ποιότητα ζωής για το 2023, κατακτά η Γαλλία, η οποία βρίσκεται στην πρώτη θέση στους επιμέρους δείκτες που αφορούν τις τιμές στο Διαδίκτυο, στην 5η θέση παγκοσμίως στην ποιότητα του Internet, ενώ έχει μια θέση στο top-20 σε ηλεκτρονικές υποδομές, ασφάλεια και ηλεκτρονική κυβέρνηση. Δεύτερη στην παγκόσμια κατάταξη είναι η Φινλανδία, ενώ ακολουθούν η Δανία, η Γερμανία, το Λουξεμβούργο, η Ισπανία, η Εσθονία, η Αυστρία και η Ελβετία.
Η μόνη μη ευρωπαϊκή χώρα στο παγκόσμιο top-10 είναι η Σιγκαπούρη, με την υψηλότερη κατάταξη στον δείκτη ψηφιακής ευημερίας, ενώ και οι επόμενες θέσεις καταλαμβάνονται από ευρωπαϊκά κράτη, όπως η Σουηδία (11η), η Ολλανδία (12η) και η Λιθουανία (13η). Η γειτονική μας Ρουμανία καταφέρνει να βρεθεί στην 14η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, πάνω από τη Μεγάλη Βρετανία, που τερματίζει 15η.
ot.gr