Μάνος Δερτούζος: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥ Μάνος Δερτούζος: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥ
Η εισήγησή μου στη Συνέντευξη τύπου για την ανεξαρτητοποίησή μου Η Δημοτική αρχή του κ. Παναγόπουλου  δέκα  μήνες μετά την επανεκλογή της  βρίσκεται στο... Μάνος Δερτούζος: ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΟΥ

Η εισήγησή μου στη Συνέντευξη τύπου για την ανεξαρτητοποίησή μου

Η Δημοτική αρχή του κ. Παναγόπουλου  δέκα  μήνες μετά την επανεκλογή της  βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο της αξιοπιστίας της.

Η Οικονομική κατάσταση του Δήμου καθημερινά πιέζεται προς το χειρότερο, λόγω των συνεχών  λανθασμένων επιλογών της .

Διαμαρτυρίες υπάρχουν συνεχώς από τους πολίτες και η εικόνα που παρουσιάζει το νησί είναι τριτοκοσμική στο θέμα καθαριότητας.

Εμείς ως μείζονα αντιπολίτευση είναι σαν να τηρούμε  μία στάση αναμονής, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν δικαιούται ούτε μία μέρα χάρητος αφού δεν είναι νέα Δημοτική αρχή ,  αλλά είναι η ίδια η οποία παρέδωσε στον  εαυτό της. Παρουσιάσαμε μία ήπια πολιτική συμπεριφορά,   ενώ συγχρόνως δυστυχώς ταυτιστήκαμε με τον κ. Παναγόπουλο σε μεγάλα θέματα  που θα έπρεπε να είμαστε δυναμικά απέναντι.

Ενδεικτικά μπορώ να πω:

Την πληρωμή  της ΕΥΔΑΠ  από τον Δήμο με 2.5 εκατ. Ευρώ, (Δήμαρχος κ. Παναγόπουλος)  χρήματα τα οποία δεν έπρεπε να πληρωθούν και  αποτελεί σοβαρό οικονομικό-πολιτικό σκάνδαλο . Το θέμα βρίσκεται στην δικαιοσύνη. Και όμως ταυτιστήκαμε με τον κ. Παναγόπουλο….

Το θέμα γίνεται πιο σοβαρό όταν στο Δημοτικό Συμβούλιο και σε δική μου ερώτηση στον Διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών κ. Δουμένη γιατί πληρώσατε; Η απάντηση ήταν υπήρξαν πολιτικές πιέσεις. Ποιες πολιτικές πιέσεις; Από ποιον; Απάντηση η οποία φανερώνει από μόνη της ότι δεν έπρεπε να πληρωθούν.

Και όμως η επί κεφαλής του Συνδυασμού συνέχιζε σταθερή στην άποψή της ότι καλώς πληρώθηκαν . Γιατί όμως;

Τα θέματα που αφορούν  τον Ιστορικό –Αρχαιολογικό τόπο.

Α)   Δεν πήραμε καμιά θέση στο θέμα δικαιοδοσίας του ΟΛΠ στη Σαλαμίνα στην ουσία αποδεχτήκαμε  την απόλυτη και νόμιμη κυριαρχία του.

Β) Δεν βγάλαμε  έστω μία τυπική ανακοίνωση για τα σαπιοκάραβα που βουλιάζουν στον Ιστορικό τόπο

Υ) Δεν αναφερθήκαμε ούτε μία στιγμή στην παράνομη διάλυση πλοίου στο Ναυπηγείο Σπανόπουλου που αποτέλεσε μείζον θέμα. Η μοναδική αναφορά έγινε από μένα  στο Δημοτικό Συμβούλιο την μέρα της Λογοδοσίας.

Δ) Καμιά αναφορά για τις συνεχιζόμενες παρανομίες  που καθημερινά εξελίσσονται στον Ιστορικό τόπο.

Σιωπούμε  χωρίς να βρισκόμαστε δίπλα στους πολίτες στο θέμα αύξησης των εισιτηρίων των  ferry που έχει μονοπωλήσει τον τελευταίο καιρό τον δημόσιο διάλογο και δημιουργήθηκε μάλιστα  και σύλλογος για αυτό το λόγο. Γιατί άραγε σιωπούμε;

Η αύξηση των ιχθυοκαλλιεργειών στο νησί μας κατά 25 φορές ,  συρθήκαμε πίσω από την καταγγελία και την συγκέντρωση του ΠΕΡΙΒΟΣ. Τεράστιες  οι ευθύνες για τον κ. Παναγόπουλο.

Το μεγάλο οικονομικό- πολιτικό σκάνδαλο της ενεργειακής αναβάθμισης όπου η Δημοτική αρχή υπέγραψε  προκλητική Σύμβαση  15 εκατ. για  12 χρόνια  δίνοντας κάθε χρόνο 1.200.000  ευρώ  από τα ανταποδοτικά,  θα έπρεπε ήδη με κάθε τρόπο να  το είχαμε κάνει πρωτεύον θέμα.

Θέματα σοβαρά που αφορούν τους πολίτες στην καθημερινότητα , όπως  η υποστελέχωση του Κέντρου Υγείας με προσωπικό,  η αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας , η αποδεδειγμένη απουσία του ασθενοφόρου  με ότι αυτό συνεπάγεται και βλέπουμε καθημερινά , θα έπρεπε να είχαμε πρωτοστατήσει στα Δημοτικά Συμβούλια. Δυστυχώς όμως τα θέματα αυτά τα αγνοούμε.

Οι κλοπές αποτελούν μάστιγα στο νησί μας και θα έπρεπε  και αυτό να  αναγάγουμε σε πρωτεύον θέμα.

Η Υπουργική απόφαση για την πυροπροστασία που υπήρξε αντίδραση από πολίτες και δήμους  μας άφησε αδιάφορους. Πάλεψα μόνος μου , έκανα συγκέντρωση με 300 άτομα,  ενημέρωσα τους πολίτες.

Ήρθε ο αρμόδιος Υπουργός κ. Σκυλακάκης και ο μόνος που του έθεσα ερωτήσεις από πλευράς Συνδυασμού ήμουν εγώ, ενώ εκκωφαντικά σιώπησε ο κ. Δήμαρχος.

Το Flamigo δύο χρόνια είναι ξενοίκιαστο. Υπάρχουν μεγάλες παραλείψεις της Δημοτικής αρχής και όμως ο Συνδυασμός δεν το έχει αναγάγει όχι ως μείζον θέμα,  αλλά  ούτε καν ως θέμα. Εγώ το έφερα 3 φορές στο Δημοτικό συμβούλιο.  Έχω ζητήσει στοιχεία και περιμένω απαντήσεις. Γιατί άραγε σιωπούμε;

Δυστυχώς σε πολλά από όλα τα πιο πάνω θέματα,  θεωρώ ότι οι αποστάσεις οι οποίες κρατήθηκαν είναι αποτέλεσμα της κομματικής πειθαρχίας η οποία μας εμπόδισε να πάρουμε θέση, διότι εάν υπήρχε αντίδραση αυτή θα ήταν ουσιαστικά κατά της  Κυβέρνησης

Έχω μία ξεκάθαρη πολιτική θέση διαχρονικά  και αναφέρω συνεχώς στα προεκλογικά μου φυλλάδια.

Όταν θέλεις να παίξεις πρωτεύοντα ρόλο στην Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει την κομματική σου ταυτότητα  να  την έχεις στο συρτάρι και να πηγαίνεις απέναντι  από κάθε Κυβερνητική απόφαση με οποιοδήποτε χρώμα  η οποία βλάπτει τα συμφέροντα του τόπου σου. Μόνο τότε είσαι αξιόπιστος. Αυτό το τηρώ απαρέγκλιτα και δεν είναι τυχαίο ότι έχω συγκρουστεί με όλες τις Κυβερνήσεις και έχω προχωρήσει σε καταγγελίες  και μηνύσεις ακόμη φυσικά εναντίον  του κόμματος που πιθανόν να  ψήφιζα. Ποτέ στο profil μου δεν  έχω αναφερθεί κομματικά στηρίζοντας κάποιο κόμμα.

Σε όλη αυτή την κατάσταση  που έχει δημιουργηθεί  από την επόμενη εκλογών  δεν ακολούθησα την γραμμή της σιωπής με την οποία διαφώνησα ριζικά και είχα ξεκάθαρη θέση.

Καθημερινά αναφέρομαι   και καταγγέλλω  για όλα αυτά που συμβαίνουν  με τον οποιοδήποτε τρόπο, είτε με άρθρα μου, είτε με αναρτήσεις,  είτε στα Δημοτικά Συμβούλια , είτε με Συνεντεύξεις.  Εάν δεν έλεγα την  άποψη μου είναι σαν να συμφωνούσα με την γραμμή η οποία ακολουθείται. Είναι σαν να πήγαινα απέναντι σε θέσεις και αξίες που υπηρετώ επί πολλά χρόνια

Με στεναχωρούσε το γεγονός  ότι σε αυτά τα σοβαρά θέματα  αισθανόμουν «μοναξιά» στο Δημοτικό Συμβούλιο όταν τα αναδείκνυα.

Από την επόμενη των εκλογών ζητούσαν  επίμονα την διαγραφή μου  και με προέτρεπαν  να φύγω με αφορμή  ένα άρθρο που ανέβασα με τίτλο «Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα»   Ένα άρθρο στο οποίο σας το παραδίδω για να βγάλετε τα συμπέρασματά σας. Τι έγραψα σε αυτό το άρθρο ;

Μιλούσα με τα καλύτερα λόγια για την επι κεφαλής  και έγραψα ότι εάν κατέβαινε ανεξάρτητη οι εκλογές θα είχαν  κερδηθεί.

Ενόχλησε γιατί έκανα αναφορά ότι οι ψηφοφόροι της Ν.Δ πήγαν από την άλλη πλευρά.

Στην δεύτερη συνάντηση του Συνδυασμού συζητήσαμε για θέματα της λογοδοσίας και θέλησα να βάλω θέμα για την δικαιοδοσία του ΟΛΠ . Για μένα  και για την Επιτροπή Διάσωσης Αρχαιολογικών χώρων  αποτελεί μείζον θέμα , αφού έχουμε κάνει μήνυση στον ΟΛΠ και στα μέλη της ΕΣΑΛ , για να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα του νησιού μας.

Η συμπεριφορά ήταν απρεπέστατη  , αήθη  από μέλος του Συνδυασμού η οποία είναι και κομματικό στέλεχος της Ν.Δ  Ζήτησαν με τον πιο χυδαίο τρόπο  τότε την παραίτησή μου  , συζήτησαν την διαγραφή μου γιατί απλά  δεν ήθελαν  να αναφερθώ κατά πόσο ο ΟΛΠ έχει δικαιοδοσία στη Σαλαμίνα. Σε ποιον μιλούν άραγε με αυτόν τον απρεπέστατο τρόπο; 

 Δεν έχω θίξει ποτέ κανέναν. Πολιτική κριτική έκανα  όπως κάνω επί πολλά χρόνια. Πολιτική κριτική χωρίς κομματικές τσίμπλες. Δεν με ενδιαφέρουν τα κόμματα  και δεν υπήρξε ποτέ προϋπόθεση για μένα  για να εκφράσω την πολιτική μου άποψη.

Το κερασάκι στην Τούρτα ήρθε τις τελευταίες μέρες.

 Συνάδελφος Δημοτικός Σύμβουλος  είδε το  αυτοκίνητό μου έξω από ένα γραφείο  που ήμουν και μαινόμενος  παρουσία και άλλων Συναδέλφων  με απείλησε  εάν ξαναγράψω  για την Ν.Δ και με προέτρεψε  να φύγω από τον Συνδυασμό. Επικαλούμαι  την παρουσία του Βασίλη Αλαίσκα του Αρχαιότερου Δημοτικού Συμβούλου..

Άλλος συνάδελφος στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο  με προέτρεψε να φύγω  από τον Συνδυασμό γιατί γράφω άρθρα. ……..

Έπρεπε να σιωπώ  και να μην γράφω σοβαρά θέματα τα οποία ο συνδυασμός δε τα ακουμπούσε.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι. Δεν ήταν δυνατόν να παραμείνω άλλο έπρεπε να φύγω. Ανεξάρτητος να συνεχίζω να κάνω αυτό που έκανα  δέκα πέντε χρόνια  με πολιτική αξιοπρέπεια  , ελεύθερος χωρίς καμιά κομματική εξάρτηση. Ποτέ δεν με ενδιέφεραν  με κόμματα. Πρώτη προτεραιότητα για μένα  είναι τα προβλήματα  των πολιτών.

Έχω βάλει την υπογραφή μου  επί Σύριζα σε δύο μηνύσας αρκετές καταγγελίες  εξώδικο στην  τότε Υπουργό Πολιτισμού. Το ίδιο έκανα και επί Νέας Δημοκρατίας.

Τα κόμματα και τους Βουλευτές πρέπει να τους πιέζουμε να μας λύνουν τα προβλήματα και όχι να τους χαϊδεύουμε  γιατί έτσι ποτέ δεν θα λύσουμε τα προβλήματα.

Τελειώνοντας θέλω να τονίσω ότι δεν κρατώ σε κανέναν από τον Συνδυασμό κακία.

Εύχομαι η μείζονα αντιπολίτευση  να βρει τον βηματισμό της,  γιατί μία ισχυρή αντιπολίτευση είναι απαραίτητη για το καλό του Δήμου για την ίδια την Δημοκρατία.

Μάνος Δερτούζος


Προς  Πρόεδρο
Δημοτικού Συμβουλίου

Κύριε Πρόεδρε

Παρακαλώ δεχτείτε την παραίτησή  μου από τον Συνδυασμό « H Σαλαμίνα μας με Δύναμη και Όραμα » με τον οποίο εκλέχτηκα στις πρόσφατες Δημοτικές Εκλογές.

Στο εξής πλέον θα παραμείνω Ανεξάρτητος Δημοτικό Σύμβουλος.

Διαφωνώ με την ακολουθούμενη αντιπολιτευτική τακτική απέναντι σε μία Δημοτική Αρχή,   η οποία συνεχίζει και μετά την επανεκλογή της  με την ίδια αλαζονική συμπεριφορά.

Δυστυχώς με αυτή την Δημοτική Αρχή  σε μερικά θέμα ταυτιστήκαμε  απόλυτα μαζί της  ενώ θα έπρεπε να ήμασταν  απέναντι, ενώ σε άλλα θέματα με την τακτική την οποία ακολουθούμε , είτε το να μην τα   αναδεικνύουμε , είτε να μην τα φέρνουμε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, ακολουθούμε την ίδια  πολιτική του κ. Παναγόπουλου  ο οποίος  κι αυτός αποφεύγει να τα συζητήσει.

Με αυτό τον τρόπο προκαλούμε την δυσαρέσκεια των πολιτών οι οποίοι μας εμπιστεύτηκαν ότι θα ήμασταν η δική τους φωνή.

Θα συνεχίσω με το ίδιο πάθος, εργατικότητα και τιμιότητα ως ανεξάρτητος Δημοτικός Σύμβουλος να υπηρετώ τους πολίτες .

Προ πάντων θα συνεχίσω να  είμαι απέναντι σε οποιαδήποτε Κυβέρνηση με οποιοδήποτε χρώμα,  όταν οι αποφάσεις της είναι ενάντια στα συμφέροντα του τόπου μου.  Για μένα πρώτη προτεραιότητα είναι τα προβλήματα της Σαλαμίνας.

Αυτό για μένα είναι αξίωμα από τότε που ασχολούμαι με τα κοινά.

Μάνος Δερτούζος
Δημοτικός Σύμβουλος
Σαλαμίνα 24/7/2024

error: Content is protected !!