ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΚΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΓΡΥΛΛΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΚΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΓΡΥΛΛΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται... ΠΡΩΤΕΪΝΕΣ ΑΚΡΙΔΩΝ ΚΑΙ ΓΡΥΛΛΩΝ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑΧΙ ΜΑΣ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Εταιρεία που παράγει αλεύρι από γρύλους έγινε η πρώτη στην Ιταλία που πήρε άδεια για την πώληση τροφίμων που παρασκευάζονται από έντομα που εκτρέφονται βιομηχανικά.

Μέχρι τώρα, η εταιρεία «Nutrinsect» είχε την άδεια να πωλεί το αλεύρι μόνο για τροφές που προορίζονται για κατοικίδια ζώα. Τώρα, θεωρεί πως «άνοιξε» μία νέα σελίδα στην ιστορία των τροφίμων καθώς το -όπως λέει- γεμάτο θρεπτικά συστατικά αλεύρι της μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μια σειρά από τρόφιμα. Αν ρωτάμε και για την γεύση, η εταιρία λέει πως θα θυμίζει γεύση γαρίδας, φουντουκιού και κολοκυθόσπορου,  -κατά το ελληνικότερον, δηλαδή «περί ορέξεως …κολοκυθόπιτα»!



Από το 2020 στο εργοστάσιο της εταιρείας, στην κεντρική Ιταλία, εκτρέφονται εκατομμύρια γρύλοι, αλέθονται κατόπιν και καταψύχονται, ώσπου να έρθει η ευλογημένη ώρα να γίνουν συστατικό τροφών καθώς αποτελούν πλέον, εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης.



Το δε αλεύρι, -το οποίο παρασκευάζεται από την τελική επεξεργασία, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian»,  θα διανέμεται σε εταιρείες προμήθειας τροφίμων και σε όσες δραστηριοποιούνται στο «catering». Θα πωλείται επίσης στο Διαδίκτυο προς 6 (έξη) ευρώ το πακέτο.



Η Ευρωπαϊκή Ένωση, -για να είμαστε και ενήμεροι-, έχει ήδη εγκρίνει την πώληση γρύλων, ακριδών και προνυμφών ενός είδους σκαθαριών,  για ανθρώπινη κατανάλωση από τις αρχές του 2023, ώστε σήμερα να μην ξέρουμε σε ποιά συσκευασμένα τρόφιμα και εμείς τα απολαμβάνουμε. Η μόνη δε χώρα η οποία αντέδρασε σε αυτόν τον νέο ορισμό, είναι η Ιταλία, η οποία προέβαλλε βέτο, τέτοιου είδους πρωτεΐνες, να μην «εισβάλλουν» στα σπαγγέτι και τις πίτσες της, πλην όμως δεν την άκουσαν και αναγκάστηκε να προσαρμοστεί και εκείνη.



Η νέα αυτή αντίληψη, ωφελεί και σε κάτι άλλο, απάνθρωπο, -αν το σκεφτούμε ηθικά. Εκατομμύρια χρόνια τώρα θυσιάζαμε τα ζώα. Καιρός να μετανοήσουμε, ώσπου και με το πλήρωμα του χρόνου, να ζητήσουμε «συγνώμη» και από τα σκουλήκια, και πάει λέγοντας…





error: Content is protected !!