Σε περίπτωση που εκλείψει η ανθρωπότητα: Επιστήμονες αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε «κρύσταλλο μνήμης» Σε περίπτωση που εκλείψει η ανθρωπότητα: Επιστήμονες αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε «κρύσταλλο μνήμης»
Μπορεί να επιβιώσει δισεκατομμύρια χρόνια Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποθηκεύσει ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν « κρύσταλλο μνήμης 5D », με την ελπίδα ότι θα μπορούσε... Σε περίπτωση που εκλείψει η ανθρωπότητα: Επιστήμονες αποθήκευσαν ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε «κρύσταλλο μνήμης»

Μπορεί να επιβιώσει δισεκατομμύρια χρόνια

H φωτογραφία του κρυστάλλου μνήμης που συνοδεύει την ανακοίνωση της εργασίας της ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον. Photo: University of Southampton @unisouthampton

Επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν αποθηκεύσει ολόκληρο το ανθρώπινο γονιδίωμα σε έναν « κρύσταλλο μνήμης 5D », με την ελπίδα ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως σχέδιο για να επαναφέρει την ανθρωπότητα από την εξαφάνιση .

Ο κρύσταλλος, ο οποίος αναπτύχθηκε από μια ομάδα ερευνητών στο Ερευνητικό Κέντρο Οπτοηλεκτρονικής του Πανεπιστημίου του Σαουθάμπτον, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία αρχείου ειδών φυτών και ζώων που βρίσκονται αντιμέτωπα με την εξαφάνιση.



Μπορεί να χωρέσει έως και 360 terabytes πληροφοριών για δισεκατομμύρια χρόνια και μπορεί να αντέξει σε ακραίες συνθήκες, όπως παγετό, πυρκαγιές, δύναμη άμεσης πρόσκρουσης, κοσμική ακτινοβολία και θερμοκρασίες έως 1.000 βαθμούς Κελσίου, ανέφερε το πανεπιστήμιο .

  •   Το 2014, ο κρύσταλλος τιμήθηκε με το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το « πιο ανθεκτικό ψηφιακό υλικό αποθήκευσης ».

Η ερευνητική ομάδα υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Πίτερ Καζάνσκι, χρησιμοποίησε εξαιρετικά γρήγορα λέιζερ για να εγγράψει τα δεδομένα του ανθρώπινου γονιδιώματος σε κενά τόσο μικρά όσο 20 νανόμετρα (ένα νανόμετρο είναι περίπου το ένα δισεκατομμυριοστό του μέτρου).

Περιγράφουν την αποθήκευση δεδομένων στον κρύσταλλο ως 5D,  επειδή οι πληροφορίες μεταφράζονται σε πέντε διαφορετικές διαστάσεις των νανοδομών του – το ύψος, το μήκος, το πλάτος, τον προσανατολισμό και τη θέση τους.



«Ο κρύσταλλος μνήμης 5D ανοίγει τις δυνατότητες σε άλλους ερευνητές να δημιουργήσουν μια αιώνια αποθήκη γονιδιωματικών πληροφοριών από την οποία θα μπορούσαν να αποκατασταθούν πολύπλοκοι οργανισμοί όπως φυτά και ζώα, εάν το επιτρέψει η επιστήμη στο μέλλον», δήλωσε ο Πίτερ Καζάνσκι,  καθηγητής οπτοηλεκτρονικής, που ηγήθηκε της ομάδας της Σαουθάμπτον.

  • Η ομάδα έπρεπε να εξετάσει ποιος – ή τι – θα ανακτούσε τις πληροφορίες, τόσο μακριά στο μέλλον.

Θα μπορούσε να είναι μια νοημοσύνη (είδος ή μηχανή) – ή θα μπορούσε να βρεθεί σε ένα μέλλον τόσο μακρινό που δεν θα μπορεί να υπάρχει πλαίσιο αναφοράς για αυτό. Για να βοηθήσουν όποιον το βρει, οι ερευνητές συμπεριέλαβαν ένα οπτικό κλειδί.



«Το οπτικό κλειδί που είναι εγγεγραμμένο στον κρύσταλλο δίνει στον ανιχνευτή γνώση για το ποια δεδομένα είναι αποθηκευμένα μέσα και πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν», είπε ο Καζάνσκι.

«Η δουλειά τους είναι εξαιρετικά εντυπωσιακή», είπε ο Τόμας Χάινις, ο οποίος ηγείται της έρευνας για την αποθήκευση DNA στο Imperial College του Λονδίνου και δεν συμμετείχε στη μελέτη. Ωστόσο, λέει ότι παραμένουν ερωτήματα σχετικά με το πώς θα μπορούσαν να διαβαστούν τέτοια δεδομένα στο μέλλον.

«Αυτό που παρουσιάζει το Σαουθάμπτον έχει πιθανώς μεγαλύτερη αντοχή, ωστόσο, αυτό θέτει το ερώτημα: για ποιον λόγο; Οι μελλοντικές γενιές; Σίγουρα, αλλά πώς θα ξέρουν να διαβάζουν τον κρύσταλλο; Πώς θα ξέρουν πώς να κατασκευάσουν τη συσκευή για να διαβάζουν τον κρύσταλλο; Θα είναι διαθέσιμη η συσκευή σε εκατοντάδες χρόνια;» πρόσθεσε. «Μόλις και μετά βίας μπορώ να λειτουργήσω το 10χρονο iPod μου και να ακούσω ό,τι άκουγα τότε».



  • Προς το παρόν, ο κρύσταλλος είναι αποθηκευμένος στο αρχείο Memory of Mankind, μια χρονοκάψουλα μέσα σε ένα σπήλαιο αλατιού στην Αυστρία.

Το 2018, ο Καζάνσκι και η ομάδα του χρησιμοποίησαν την τεχνολογία κρυστάλλων μνήμης για να αποθηκεύσουν την τριλογία βιβλίων επιστημονικής φαντασίας «Foundation» του Ισαάκ Ασίμοφ, τα οποία στη συνέχεια εκτοξεύτηκαν στο διάστημα με ένα Tesla Roadster.



  • Η τεχνολογία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση σημαντικών εγγράφων από την ανθρώπινη ιστορία, συμπεριλαμβανομένης της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Magna Carta.

Νωρίτερα φέτος, οι επιστήμονες αποκάλυψαν ένα σχέδιο για την προστασία των ειδών της Γης σε μια κρυογονική βιοαποθήκη στο φεγγάρι, με σκοπό τη διάσωση ειδών σε περίπτωση καταστροφής στον πλανήτη μας.

hellasjournal.com

error: Content is protected !!