ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Με την ευκαιρία της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην χώρα μας, σταμάτησα σε μία πρόσφατη είδηση, την οποία δημοσίευσε το bankingnews.gr,  ορμώμενο... ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Με την ευκαιρία της τοποθέτησης ανεμογεννητριών στην χώρα μας, σταμάτησα σε μία πρόσφατη είδηση, την οποία δημοσίευσε το bankingnews.gr,  ορμώμενο από μία τελευταία μελέτη, του Πανεπιστημίου του «Harvard», άρα τεκμηριωμένη και απόλυτα σοβαρή.



Αυτή η μελέτη λοιπόν, η οποία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Joule», μας εφιστά την προσοχή, στο ότι οι ανεμογεννήτριες, αυξάνουν κατά πολύ έως και δραματικά την επιφανειακή θερμοκρασία, εκεί όπου φυτρώνουν.

Ιδιαίτερα δε, οι μεγάλεςανεμογεννήτριες, -ε, κατά μέγεθος και η ζέστη-, προκαλούν τοπικές αυξήσεις θερμότητας στην επιφάνεια της γης, καθώς η δική τους αναμιγνύεται με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος χώρου.



Σύμφωνα, μάλιστα, με την μελέτη, αυτές των 100 και 150 μέτρων ύψους, οι οποίες και λειτουργούν την νύχτα μπορεί να ελκύσουν θερμότερο αέρα, έως και στα 550 μέτρα σε ύψος, τον οποίον σπρώχνουν προς τα κάτω και να υπερθερμάνουν το έδαφος. Κάτι τέτοιο, όμως, επηρεάζει δυσμενώς φυτά, δέντρα και ανθρώπους, που βρίσκονται στην ακτίνα βάσης του φαινομένου.



Η μελέτη εκπονήθηκε προς χάριν των ΗΠΑ, οι οποίες ενδιαφέρονταν να μάθουν, ποια θα ήσαν τα αποτελέσματα, σε περίπτωση κατά την οποίαν θα αντλούσαν από τις ανεμογεννήτριες, όλη την ενέργεια, η οποία τους χρειάζεται.

Έτσι, διαπιστώθηκε πως, πως σε μία τέτοια περίπτωση, η θερμοκρασία στον τόπο, θα ανέβαινε τουλάχιστον κατά 0,50 βαθμούς Κελσίου, με την βεβαιότητα δε, ότι σε ορισμένες περιοχές, θα μπορούσε να είναι και υψηλότερη.           



Βλέπετε, ό,τι μπορούμε κάνουμε, για να επισπεύσουμε και να ενδυναμώσουμε την κλιματική αλλαγή.



error: Content is protected !!