Γιατί έχουμε σήμερα «Τσαγκαροδευτέρα»; Τι σημαίνει και από πού προέρχεται η λέξη
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 21 Οκτωβρίου 2024 fonisalaminas
Η μέρα που όλοι μας μισούμε – Πώς καθιερώθηκε
Η Δευτέρα συνήθως ξεκινά με γκρίνια, καθώς όλοι επιστρέφουν στους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας μετά το διάλειμμα του Σαββατοκύριακου.
Συχνά την αποκαλούμε “Τσαγκαροδευτέρα“, ένας όρος που προέρχεται από την ελληνική δημώδη γλώσσα και σημαίνει η ημέρα του τσαγκάρη.
Πώς καθιερώθηκε η «Τσαγκαροδευτέρα»
Ο όρος καθιερώθηκε προπολεμικά, όταν οι τσαγκάρηδες στην Αθήνα κρατούσαν τα καταστήματά τους κλειστά και τη Δευτέρα, συνεχίζοντας την αργία της Κυριακής, καθώς δεν είχαν αρκετή δουλειά. Αυτή η πρακτική μεταφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, αναφερόμενοι σκωπτικά σε οποιαδήποτε αργία ή καθυστέρηση προσέλευσης στη δουλειά.
ια παράδειγμα, μπορεί κανείς να πει: “Τσαγκαροδευτέρα είναι σήμερα;” ή “Τσαγκαροδευτέρα έχουμε σήμερα και δεν έρχεστε για δουλειά;” Στη βιβλική παράδοση του Χριστιανισμού και Ιουδαϊσμού, η Δευτέρα είναι η δεύτερη ημέρα της εβδομάδας. Ωστόσο, σε πολλές ευρωπαϊκές, αφρικανικές, ασιατικές, και νοτιοαμερικανικές χώρες, θεωρείται συχνά η πρώτη ημέρα.
Το διεθνές πρότυπο ISO 8601 ορίζει τη Δευτέρα ως την πρώτη ημέρα της εβδομάδας. Τα περισσότερα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα επιτρέπουν την επιλογή προεπιλογής μεταξύ της Δευτέρας και της Κυριακής ως πρώτης ημέρας στα ημερολόγια.
athensmagazine.gr