![Διαδικτυακή Συμπεριφορά Γονέων: Πως επηρεάζονται τα παιδιά;](https://portal.fonisalaminas.gr/wp-content/uploads/2025/02/psifiaki-zoi-kai-spcial-media-pws-epireazoun-th-sygkentrwsi-kai-prosoxi-mas-2048x1366-1-970x350.jpg)
![Διαδικτυακή Συμπεριφορά Γονέων: Πως επηρεάζονται τα παιδιά;](https://portal.fonisalaminas.gr/wp-content/uploads/2025/02/psifiaki-zoi-kai-spcial-media-pws-epireazoun-th-sygkentrwsi-kai-prosoxi-mas-2048x1366-1-750x350.jpg)
Διαδικτυακή Συμπεριφορά Γονέων: Πως επηρεάζονται τα παιδιά;
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 6 Φεβρουαρίου 2025 fonisalaminas
![Διαδικτυακή Συμπεριφορά Γονέων: Πως επηρεάζονται τα παιδιά;](https://portal.fonisalaminas.gr/wp-content/uploads/2025/02/psifiaki-zoi-kai-spcial-media-pws-epireazoun-th-sygkentrwsi-kai-prosoxi-mas-2048x1366-1-640x300.jpg)
Το παιδί μεγαλώνει μέσα στην οικογένεια και η αλληλεπίδραση με τους γονείς συμβάλει ιδιαίτερα στην ανάπτυξη του. Κατά συνέπεια, η συμπεριφορά των γονέων επηρεάζει την συμπεριφορά των παιδιών, την σχέση μεταξύ τους και τα όρια μέσα στην οικογένεια. Με την διευρυμένη, πλέον και καθημερινή, χρήση του διαδικτύου, η οικογένεια έχει επηρεαστεί αρνητικά και οι γονείς καλούνται να βάλλουν νέους κανόνες, καθώς το διαδίκτυο είναι στην ζωή των παιδιών, θα είναι και θα πρέπει να βρεθούν ισορροπίες σε αυτή την νέα πραγματικότητα.
![](https://portal.fonisalaminas.gr/wp-content/uploads/2024/09/my-ftouftou-gia-foni-site-3.jpg)
Η διαδικτυακή συμπεριφορά των γονέων άλλοτε γίνεται αντικείμενο μίμησης από τα παιδιά και άλλοτε αντικείμενο έριδας μεταξύ γονέων και παιδιών. Αν για παράδειγμα ο γονέας γυρίσει από την δουλειά και για να ξεκουραστεί καθίσει με το κινητό για ώρα στο σαλόνι, αφενός δεν αλληλοεπιδρά με το παιδί του και αφετέρου το παιδί λαμβάνει το μήνυμα ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. Όταν θα προσπαθήσει ο γονέας, έπειτα, να βάλει όριο στην υπερβολική διαδικτυακή συμπεριφορά του παιδιού, θα πάρει την απάντηση από το παιδί ότι αφού μπορεί να το κάνει εκείνος θα το κάνει και το ίδιο. Αν μια μαμά αναρτά πολλές φωτογραφίες στο διαδίκτυο, θα είναι δύσκολο να δώσει στο παιδί να καταλάβει την επικινδυνότητα της έκθεσης μιας φωτογραφίας ή της κοινοποίησης παρουσίας.
![](https://portal.fonisalaminas.gr/wp-content/uploads/2023/05/343518801_962424991737854_6496605008896540213_n.jpg)
Σε πρόσφατη έρευνα του 2024, παρατηρήθηκε πως όταν οι έφηβοι αντιλαμβάνονται την προτίμηση των γονέων τους στην τεχνολογία, αυτό σχετίζεται με υψηλότερα ποσοστά συγκρούσεων μέσα στην οικογένεια και χαμηλότερα ποσοστά γονικής συναισθηματικής υποστήριξης και ζεστασιάς (Deneault et al, 2024). Επίσης η έρευνα έδειξε πως όταν τα συναισθήματα και οι ανάγκες των παιδιών αγνοούταν ή δεν έβρισκαν ανταπόκριση αυξανόταν ο κίνδυνος για δυσκολίες στην ψυχική τους υγεία. Ειδικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν την σχέση γονέων παιδιών καθώς πολλές φορές τα μέλη της οικογένειας μιλούν μέσω μηνυμάτων στο facebook και όχι από κοντά μέσα στο σπίτι. Επίσης η αυτοπεποίθηση των παιδιών επηρεάζεται από τα likes που θα πάρει μια φωτογραφία, για παράδειγμα, που ανέβασαν οι γονείς του και ίσως οι πολλές ώρες ενασχόλησης ενός παιδιού με το διαδίκτυο, να σχετίζονται με την προσοχή που ζητάει από τους γονείς του και δεν την λαμβάνει λόγω ενασχόλησής τους, διαδικτυακά. Σε άλλη έρευνα της Kaspersky Lab βρέθηκε ότι το 21% των γονέων παραδέχεται ότι οι σχέσεις με τα παιδιά του έχουν επηρεαστεί αρνητικά εξαιτίας του διαδικτύου, εξαιτίας του ότι τους έχουν δει σε ταπεινωτική κατάσταση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ενώ μόνο το 14% των γονέων δήλωσε ενοχλημένο από την διαδικτυακή συμπεριφορά των παιδιών του.
Το θέμα των ορίων είναι αυτό που βάλλεται, έπειτα από την επικοινωνία, μέσα στην οικογένεια, καθώς είναι δύσκολο ένας γονέας να βάλλει όρια στα παιδιά του αν ο ίδιος είναι όλη την ώρα με ένα κινητό. Ειδικά στην εφηβεία που τα παιδιά αντιμετωπίζουν αρκετές διαδικτυακές προκλήσεις, η επικοινωνία με την οικογένεια είναι απαραίτητη. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ψεύτικα προφίλ, διαδικτυακό εκφοβισμό, διαδικτυακές αποπλανήσεις, διαδικτυακό τζόγο, διαδικτυακές προκλήσεις, εθισμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ιδανικές ζωές και φωτογραφίες που δεν είναι αληθινές και ο σκοπός της οικογένειας είναι να τα έχει προετοιμάσει με πολύ διάλογο. Άρα, χρειάζεται οι γονείς να προσέχουν την ισορροπία μεταξύ διαδικτύου και πραγματικής ζωής έτσι ώστε να το εμφυσήσουν και στα παιδιά τους.
Τέλος μια αναφορά και για τους γονείς που είναι απορριπτικοί ως προς οτιδήποτε ηλεκτρονικό και διαδικτυακό. Είναι σημαντικό αν ένας γονέας δεν γνωρίζει πολλά από διαδίκτυο, να καθίσει πλάι στο παιδί του και να μάθουν μαζί, έτσι ώστε το παιδί να νοιώθει πως ο γονέας είναι συμπαραστάτης και όχι ότι το απορρίπτει και άρα να στραφεί για συμβουλές σε άλλους χρήστες ή σε αγνώστους του διαδικτύου. Είναι σημαντικό να είμαστε δεκτικοί και να ακούμε τα παιδιά έτσι ώστε να διαχειριζόμαστε μαζί τους τις δυσκολίες τους εντός και εκτός διαδικτύου.
csii.gr