Ποια ώρα της ημέρας είμαστε στα καλύτερά μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες Ποια ώρα της ημέρας είμαστε στα καλύτερά μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες
Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις διακυμάνσεις την ψυχικής υγείας και ευεξίας στη διάρκεια της ημέρας. Τα πράγματα όντως φαίνονται καλύτερα το πρωί, σύμφωνα... Ποια ώρα της ημέρας είμαστε στα καλύτερά μας, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Τα ευρήματα νέας μελέτης για τις διακυμάνσεις την ψυχικής υγείας και ευεξίας στη διάρκεια της ημέρας.

Τα πράγματα όντως φαίνονται καλύτερα το πρωί, σύμφωνα με μία νέα μελέτη. Όπως έδειξε, οι πρώτες ώρες μετά το πρωινό ξύπνημα είθισται να είναι αυτές που έχουμε την καλύτερη ψυχική διάθεση και αναφέρουμε το υψηλότερο επίπεδο ευεξίας.

Αντιθέτως, έχουμε την χειρότερη ψυχική διάθεση τα μεσάνυχτα, γράφουν οι ερευνητές στην ιατρική επιθεώρηση BMJ Mental Health.



Η ψυχική διάθεση είναι γνωστό ότι αλλάζει με τις εποχές του χρόνου, την ημέρα της εβδομάδας και στη διάρκεια της ημέρας. Μολονότι, όμως, η ευρύτερη ψυχική υγεία και ευεξία επίσης αλλάζουν αναλόγως με τον μήνα του χρόνου και τις εβδομάδες, έως τώρα ήταν ασαφές εάν άλλαζαν και στη διάρκεια της ημέρας.

Για να το εξακριβώσουν, επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL) εξέτασαν πως συσχετίζεται η ώρα της ημέρας με:

  • Την κατάθλιψη
  • Το άγχος
  • Την ευεξία
  • Την μοναξιά


Στη μελέτη τους βασίστηκε στις απαντήσεις 49.218 εθελοντών σε ειδικά ερωτηματολόγια. Οι συμμετέχοντες είχαν απαντήσει σε ερωτήματα όπως «Την περασμένη εβδομάδα πόσο ευτυχισμένοι νιώθατε;», «Πόσο ικανοποιημένοι είστε από τη ζωή σας;» και «Σε ποιο βαθμό πιστεύετε πως ό,τι κάνετε στη ζωή σας έχει νόημα;»

Τα ευρήματα

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, σε γενικές γραμμές είχαν την τάση να αισθάνονται στα καλύτερά τους το πρωί και πιο πεσμένοι τα μεσάνυχτα. Ένιωθαν επίσης πολύ καλύτερα τους καλοκαιρινούς μήνες απ’ ό,τι τους χειμερινούς.



Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι το επίπεδο  της ευτυχίας, της ικανοποίησης από τη ζωή και της αξίας όσων κάνουμε τείνει να είναι υψηλότερο Δευτέρα και Παρασκευή απ’ ό,τι την Κυριακή.

Αντιθέτως δεν υπήρξαν ενδείξεις ότι η μοναξιά παρουσιάζει διακυμάνσεις στη διάρκεια της ημέρας ή της εβδομάδας.

Οι συσχετίσεις αυτές παρέμειναν ισχυρές και όταν οι επιστήμονες συνυπολόγισαν άλλους παράγοντες που μπορεί να επηρεάσουν την ψυχική διάθεση, όπως:

  • Η ηλικία
  • Η κατάσταση της υγείας
  • Η επαγγελματική κατάσταση (εργαζόμενος, άνεργος κ.λπ.)

Το βιολογικό ρολόι και οι υποχρεώσεις

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι οι αλλαγές στην ψυχική υγεία και ευεξία στη διάρκεια της ημέρας εξηγούνται από αλλαγές στην φυσιολογία του οργανισμού που σχετίζονται με τους κιρκάδιους ρυθμούς (βιολογικό ρολόι).

«Τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης που ρυθμίζει την ψυχική διάθεση, την παρακίνηση και τον φόβο, είναι μέγιστα λίγο μετά την πρωινή αφύπνιση. Στα χαμηλότερα επίπεδά τους, δε, φθάνουν την ώρα που πρέπει να μπούμε για ύπνο», εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Feifei Bu, από το Τμήμα Συμπεριφορικής Επιστήμης & Υγείας του UCL.

Ωστόσο οι διαφορές στην ψυχική διάθεση και υγεία μεταξύ των καθημερινών ημερών και του Σαββατοκύριακου, μπορεί να άγονται από τις καθημερινές υποχρεώσεις μας.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι τα ευρήματά τους χρειάζονται επαλήθευση για να θεωρηθούν οριστικά. Αν όμως επιβεβαιωθούν, μπορεί να έχουν σημαντικό πρακτικό αντίκτυπο.

«Μπορεί λ.χ. οι υπηρεσίες ψυχικής υγείας να πρέπει να προσαρμόσουν το ωράριό τους, για να ταιριάζει με τις διακυμάνσεις που έχει η ψυχική διάθεση στη διάρκεια της ημέρας», είπε η Dr. Bu. «Δηλαδή να δοθεί προτεραιότητα στη διαθεσιμότητα των υπηρεσιών τη νύχτα, όταν οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες».

iatropedia.gr

error: Content is protected !!