ΜΟΝΟΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ; ΜΟΝΟΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ;
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Φαίνεται πως στις ημέρες μας, όπου καθετί το «παλαιό», καθιερωμένο και καταξιωμένο ξέφτισε, και η Επιστήμη, αντίθετη πάντα ως προς... ΜΟΝΟΙ ΒΓΑΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ;

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Φαίνεται πως στις ημέρες μας, όπου καθετί το «παλαιό», καθιερωμένο και καταξιωμένο ξέφτισε, και η Επιστήμη, αντίθετη πάντα ως προς τα «θεία», βάλθηκε να αντικαταστήσει την Θεότητα καταχρώμενη την θέση της και να ξαναδημιουργήσει την ζωή επί της Γης κατά τις δικές της αντιλήψεις και τα δικά της πρότυπα.

Στην προκειμένη περίπτωση, η καλπάζουσα εξέλιξή της, αποπειράθηκε και επέτυχε να δημιουργήσει ένα νέο κακέκτυπο του Ανθρώπου, το οποίο κατασκεύασε από σιδηρικά, και εφοδίασε με «νοημοσύνη», την οποίαν για να ξεχωρίζει γεμάτη αλαζονεία από την πρότερη του Ανθρώπου, την ονόμασε «Τεχνητή».



Πολλές οι συζητήσεις, ευχές και αντιρρήσεις επί του θέματος και ο  Geoffrey Hinton, ο οποίος είναι γνωστός ως ο «νονός της τεχνητής νοημοσύνης», -παρά ταύτα-, κατά τη διάρκεια συνέντευξής του, προειδοποίησε για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο κόσμος αναθέτοντας όλο και περισσότερες ευθύνες στις μηχανές.

«Η ανθρωπότητα δεν έχει ιδέα τί έχουμε δημιουργήσει, -μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου, για πρώτη φορά στην Ιστορία, μπορεί να έχουμε κάτι πιο έξυπνο από τον εαυτό μας», δήλωσε ο πεφωτισμένος άνδρας.

Ο Hinton, ο οποίος εργάστηκε στην «Google» για αρκετά χρόνια, ώστε να μπορεί ελεύθερα να προειδοποιεί για τους κινδύνους της «τεχνητής νοημοσύνης», πιστεύει ότι πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής. Καθώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης εξελίσσονται και αποκτούν μεγαλύτερη αυτονομία, οι άνθρωποι μπορεί να μην είναι πλέον οι πιο έξυπνοι στον πλανήτη, -υποστηρίζει τώρα.



«Είναι αδύνατο να ανταγωνιστεί κανείς ένα σύστημα που έχει πρόσβαση σε δισεκατομμύρια δεδομένα και μπορεί να μάθει από αυτό εκθετικά», εξήγησε ο εμπειρογνώμονας.

Μία από τις μεγαλύτερες απειλές που εντόπισε ο Hinton είναι και η πιθανότητα οι μηχανές να γίνουν ικανές να γράφουν και να εκτελούν τον δικό τους «κώδικα», και έτσι να λειτουργούν ανεξέλεγκτες ενάντια στις τύχες των Ανθρώπων, οι οποίοι τις κατασκεύασαν.



Εάν συμβεί αυτό, τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης θα είναι σε θέση να αναπτύξουν τις δικές τους στρατηγικές για να διασφαλίσουν τη συνέχειά τους και να αποφύγουν τις ανθρώπινες παρεμβάσεις.

 Όπερ…  -καλύτερα να μην το σκεπτόμαστε και ανησυχούμε από τώρα.

error: Content is protected !!