

ΝΑ ΕΞΟΠΛΙΣΟΥΜΕ ΒΑΡΙΑ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ
Το σχόλιο της ημέρας 30 Απριλίου 2025 fonisalaminas

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου «SIPRI» κατά το 2024, οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο το 2024, φθάνοντας στο ιστορικό υψηλό των 2,7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, με τις γεωπολιτικές εντάσεις και τις πολεμικές συγκρούσεις να σπρώχνουν τις κυβερνήσεις σε πρωτοφανή επανεξοπλισμό, -όπως υποστηρίζει το Ινστιτούτο.

Η επιπλέον άνοδος, έναντι του 2023, εγγίζει το 9,4% και η ένταση αυτή δημιουργεί υποψίες ότι κάτι υπάρχει στον Ορίζοντα, ώστε να προβαίνουν σε τέτοιες κινήσεις, τουλάχιστον, εκατό χώρες του κόσμου.
Η Ευρώπη και η Μέση Ανατολή παρουσίασαν τις πιο απότομες αυξήσεις, και πολλές χώρες μετακινούν πόρους από κοινωνικές δαπάνες και διεθνή βοήθεια και επενδύουν την άμυνά τους. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αύξηση μετά το τέλος του ψυχρού πολέμου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο, καταγράφεται για δέκατη συνεχή χρονιά, ως προς τους εξοπλισμούς παγκοσμίων εξοπλισμών σε παγκόσμια κλίμακα επισημαίνει ο Xiao Liang, ερευνητής στο πρόγραμμα «Στρατιωτικές Δαπάνες και Παραγωγή Όπλων, τονίζοντας πως «Αυτό μαρτυρά αληθινά τις μεγάλες γεωπολιτικές εντάσεις και δεν έχει προηγούμενο».

Η Ρωσία διέθεσε 149 δισεκ δολάρια στις ένοπλες δυνάμεις της το 2024, ενώ ο στρατιωτικός προϋπολογισμός της Ουκρανίας, στην οποία εισέβαλε η Ρωσία τον Φεβρουάριο του 2022, αυξήθηκε κατά 2,9%, φθάνοντας τα 64,7 δισεκατομμύρια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες κατά το 2024 δαπάνησαν 997 δις δολάρια, αύξηση 5,7% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, και οι συνολικές πολεμικές δαπάνες 8 από τις 32 χώρες του ΝΑΤΟ έφτασαν φέτος τον στόχο του 2% του ΑΕΠ για άμυνα, αριθμός-ρεκόρ από την ίδρυση της Συμμαχίας. Η τάση είναι ανάλογη στη Μέση Ανατολή.
Προς τί άραγε, αυτές οι δαπανηρές αυξήσεις, σε βάρος των οικονομιών όλων αυτών των χωρών και άλλων τόσων και τόσων; Τί ακόμη έχουμε να δούμε και να υποστούμε;