Φιλιώ Ρούσση
ΚΟΙΝΩΝΙΑΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΑ) 11 Απριλίου 2021 fonisalaminas
«Πρέπει να κυνηγάς τα όνειρά σου, και να πιστεύεις στον εαυτό σου!»
Μια γυναίκα που κάνει καριέρα σ΄ ένα «αντρικό» επάγγελμα μιλάει στη «Φωνή της Σαλαμίνας».
Ποιό το ερέθισμα, η αιτία, ποιος παράγοντας συνέβαλε ώστε ένα νέο κορίτσι επιλέγει να κοιμάται στην αγκαλιά του Ποσειδώνα, μακρυά από την οικογενειακή θαλπωρή και τη σιγουριά της ξηράς;
Υπάρχουν καταβολές στην οικογένεια;
Από πολύ μικρή ηλικία θυμάμαι τον εαυτό μου να λέω πως θέλω να γίνω ναυτικός, θυμάμαι τον παππού να μας λέει ιστορίες από την καριέρα του σαν λοστρόμος σε πετρελαιοφόρα πλοία και ένιωθα πως ήμουν και γω εκεί. Φανταστείτε πως πριν πολλά χρόνια βρήκα το παιδικό μου λεύκωμα και βρήκα μια σημείωση που έλεγα πως σαν επάγγελμα θέλω να γίνω ναυτικός. Πιστεύω πως η θάλασσα ρέει στο αίμα μας γενικά σαν οικογένεια διότι σχεδόν όλοι έχουμε παρει μια γεύση από αυτήν.
Ποιές οι πρώτες σου εντυπώσεις, τα συναισθήματα, οι φυσικές αντιδράσεις σου, όταν η πραγματικότητα παίρνει τη σκυτάλη και η ξηρά γίνεται κουκίδα στον ορίζοντα… μακραίνει..χάνεται;
Να σας πω την αλήθεια την πρώτη φορά όταν έπρεπε να μπαρκάρω για το πρώτο μου εκπαιδευτικό ταξίδι δεν ένιωσα καμία διαφορά με το σπίτι μου. Ένιωσα τόσο οικεία λες και είχα ξαναβρεθεί σε αυτή τη θέση πράγμα που με παραξένεψε, οι εντυπώσεις που είχα και ακόμα και τώρα έχω είναι πάντα θετικές, εντάξει μπορεί κάποιες φορές να υπάρχουν «αναταράξεις» αλλά ποιο επάγγελμα δεν έχει?
Ποιά ακριβώς η ειδικότητα σου και ποιες οι αντίστοιχες σπουδές σου σε συνάρτηση με το επάγγελμα σου;
Ποιές, ακριβώς οι επαγγελματικές σου υποχρεώσεις στο πλοίο;
Είμαι κάτοχος του διπλώματος Β‘ Πλοιάρχου Εμπορικού Ναυτικού, σαν σπουδές έχω τελειώσει 4ετη Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού, στη συνέχεια πρέπει να παρακολουθήσεις κάποια μαθήματα στο ΚΕΣΕΝ όπου εκεί παίρνεις κάποια επιπλέον πιστοποιητικάαναλόγως το τύπο του πλοίου που έχεις εμπειρία, γενικά τις ανάγκες που θα έχει η εταιρεία ώστε να είσαι τελείως καλυμμένος για τη σωστή εργασία και χρήση των καθηκόντων σου στο πλοίο.
Σαν ανθυποπλοίαρχος είναι 3 κατηγορίες:
• ένας θα ασχοληθεί με το navigation δηλαδή να «χαράξει» τις πορείες στους χάρτες από τα λιμάνια αναχώρησης στα λιμάνια άφιξης και βάζω εισαγωγικά στο χαράξει γιατί τώρα πια όλα τα πλοία έχουν ηλεκτρονικούς χάρτες, τους χάρτινους χάρτες τους έχουμε απλά σε αναμονή όπως επίσης είναι υπεύθυνος για το νοσοκομείο του πλοίου δηλαδή είναι ο γιατρός και σε περίπτωση ατυχήματος ή οποιοδήποτε θέμα υγείας θα αναφερθούμε στον 2nd officer (συνήθως είναι ο πιο έμπειρος ανθυποπλοίαρχος).
• Ο επόμενος ανθυποπλοίαρχος θα ασχοληθεί με το Administration δηλαδή με όλα τα λιμανόχαρτα, τα χαρτιά – έγγραφα – πιστοποιητικά όπου θα ζητηθούν από τις λιμενικές αρχές του κάθε λιμανιου. Ο ίδιος ανθυποπλοίαρχος θα ασχοληθεί με τα πιστοποιητικά του πληρώματος αλλά και του καραβιού πάντα με τη βοήθεια του πλοιάρχου ώστε να μην υπάρχει κανένα ληγμένο πιστοποιητικό. Επίσης βοηθάει τον Υποπλοίαρχο στα καθήκοντά ασφάλειας «Safety» δηλαδή ασχολείται με το πυροσβεστικό σύστημα του πλοίου όπως και τα μέσα διάσωσης (σωσίβια λέμβο, σωσίβια κλπ).
Σαν Υποπλοίαρχος από την άλλη είσαι υπεύθυνος για σχεδόν όλα τα παραπάνω. Ο υποπλοίαρχος ασχολείται κυρίως με τη φόρτωση και εκφόρτωση του εμπορεύματος, την ευστάθεια του πλοίου αναλόγως το φορτίο αλλά και τις καιρικές συνθήκες όπως επίσης ασχολείται με τις ώρες εργασίας αλλά και ξεκούρασης του πληρώματος το οποίο ακούγεται εύκολο αλλα είναι ένα σοβαρό θέμα. Γενικά είναι υπεύθυνος για το deckdepartment αλλά και το galley department.
Πόσα χρόνια εργάζεσαι στη θάλασσα; Με τι πλοία ταξιδεύεις; Με τι σημαία; Ποιά τα ταξίδια σας; Μίλησε μου για τις εντυπώσεις σου από τη θαλασσινή σου καριέρα μέχρι τώρα.
Στο χώρο της θάλασσας είμαι κοντά 9 χρόνια τώρα. Τα πλοία όπου έχω εμπειρία είναι RO/RO δηλαδή οχηματαγωγά (μεταφορά καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων) αλλά και τώρα τελευταία ταξιδεύω με bulk carriers. Τα πλοία που έχω εργαστεί είχαν ελληνική αλλά και μαλτέζικη σημαία. Τα ταξίδια δεν είναι κάτι στάνταρ αναλόγως τα λιμάνια φόρτωσης και εκφορτωσης. Έχω ταξιδέψει σε πολλές χωρες, έχω επισκεφτεί μοναδικά μέρη. Οι εντυπώσεις μου δεν ξέρω πως να το εξηγήσω, είναι αυτή η αρμονία και ηρεμία που σου δίνει η θάλασσα, το να βλέπεις τον ουρανό να γίνεται ένα με τη θάλασσα, να βλέπεις φάλαινες να περνάνε κοντά από το πλοίο, τα δελφίνια να παίζουν με τη πλώρη του καραβιού. Θυμάμαι μια φορά είχα τη πρωινή βάρδια 00:00 – 04:00, η γέφυρα πάνω σκοτεινή και ξαφνικά εκεί που κοιτούσα έξω παρατηρώ κάτι λάμψεις μες το νερό λες και ήταν σαν αστέρια, όσο κινιόταν το καράβι αυτή η λάμψη όλο και δυνάμωνε και πολλαπλασιάζονταν, νόμιζα ότι είχα τρελαθεί ώσπου γυρνάει και μου λέει ο δόκιμος μου εάν το είδα και γω αυτό το συμβάν και του λέω ναι, τελικά ήταν ηλεκτροφορες μέδουσες. Το θέαμα αυτό δεν θα το ξεχάσω ποτέ όπως και το πέρασμα του Παναμά. Αυτό το παρθένο μερος, ήταν η πρώτη μου φορά που θα περνούσα από κει και είχα μείνει έκπληκτη, όλο αυτό το πράσινο, τα εξωτικά πουλιά οι άνθρωποι. Όλα αυτά έχουν χαραχθεί στη μνήμη μου και θα μείνουν για πάντα εκεί.
Δυσκολεύτηκες μέχρι να σε αποδεχθούν οι συνάδελφοι σου μέσα σε ένα καθαρά ανδροκρατούμενο επαγγελματικό χώρο;
Όπως είπα και παραπάνω πως σε όλα τα επαγγέλματα υπάρχουν οι δυσκολίες, και ναι δεν το κρύβω υπήρξαν άτομα στη καριέρα μου που δεν συμπαθούσαν τα κορίτσια στα καράβια αλλά προσωπικά κανένας δεν μπορεί να με κάνει να μετανιώσω για την επαγγελματική επιλογή μου. Πολλές γυναίκες ναυτικοί έχουν δείξει πως μπορούν να ανταποκριθούν στις δυσκολίες και είμαι υπερήφανη.
Πώς περνάς τις ελεύθερες ώρες σου, στο καράβι – όταν δεν έχεις βάρδια – με τι ασχολείσαι;
Τις ελεύθερες ώρες συνήθως τις περνάμε όλοι μαζί το πλήρωμα βλέποντας ταινίες, παίζοντας κάποια επιτραπέζια παιχνίδια, κάνοντας αθλητισμό όπως το μπάσκετ. Αλλά κάποιες φορές απλώς κάθεσαι και κοιτάς το απέραντο γαλάζιο της θάλασσας να ενώνεται με το μπλε του ουρανού αλλά και αυτό το ιδιαίτερο χρώμα του ηλιοβασιλέματος.
Οταν πιάνετε λιμάνι βγαίνεις στα διάφορα μέρη, θέλεις να έχεις εμπειρίες από τη διαφορετικότητα η σε αναστέλλει κάποια σχετική φοβία για το άγνωστο;
Εάν το χρονικό διάστημα είναι αρκετό και δεν υπάρχει κάποια έξτρα δουλειά εννοείται πως επισκέπτομαι τα μέρη. Είναι μια πολλή καλή ευκαιρία να εξερευνήσεις καινούργιους τόπους και κουλτούρες.Και αυτό είναι ένα πλεονέκτημα στο επάγγελμα μας.
Τα συνήθη φορτία του πλοίου ; Αν μια ισχυρή κακοκαιρία εκδηλωθεί στη ρότα σας , τι συναισθήματα μπορεί να σου ξυπνήσει ; Μια ανασφάλεια ,μια εύλογη φοβία, μια οργανική –ίσως ενόχληση;
Συνήθως μεταφέρουμε κάρβουνο, συμπυκνωμα χαλκού,κλπ. Μου έχουν τύχει πολλές κακοκαιρίες σε όλα τα χρόνια της καριέρας μου, δεν θα το κρύψω πως κάποιες φορές έχω φοβηθεί όπως και το υπόλοιπο πλήρωμα και το θεωρώ λογικό, άνθρωπος είσαι. Απλά πάντα προσεύχεσαι στον Άγιο Νικόλαο να σε έχει καλά και να είναι πάντα στη πλώρη σου.
Σου λείπουν πράγματα που κάνουν τα κορίτσια της ηλικίας σου- που λόγω επαγγέλματος, τα στερείσαι;
Όχι, διότι όταν είμαι σπίτι μου έχω τη ζωή μου και μπορώ να κάνω ότι κάνουν και τα υπόλοιπα κορίτσια. Άλλο στο καράβι και άλλο στη στεριά. Μπορεί να στερείσαι κάτι αλλά τουλάχιστον ξέρεις πως θα ανταμειφθείς για αυτή τη θυσία που κανείς.
Πώς βλέπεις το ενδεχόμενο να δημιουργήσεις οικογένεια , να κάνεις παιδιά σε συνδυασμό με τις δυσκολίες και ιδιαιτερότητες του επαγγέλματος σου;
Προς το παρόν δεν είναι στα πλάνα μου να κάνω οικογένεια οπότε δεν το γνωρίζω αυτό. Αλλά όσο μπορώ θα τα συνδυάσω.
Μέχρι σε ποιο σημείο θα ήσουν διατεθειμένη να συμπιέσεις προσωπικές επιλογές η απολαύσεις για το επάγγελμα σου; Εχει συμβεί νάχεις μετανιώσει κάποια στιγμή για την ήδη επιλογή σου;.. Ισως κάτω και από μια συναισθηματική φόρτιση..από νόστο..
Πότε δεν μετάνιωσα την επιλογή μου για το επάγγελμα αυτό, επειδή το αγαπάω και αυτό με συμπληρώνει. Κανένας και τίποτα δεν κατάφερε ακόμα και από κάποια πίεση να με κάνει να σκεφτώ γιατί διάλεξα αυτή τη δουλειά.
Τι θα συμβούλευες τις νέες που πιθανόν να ακολουθούσαν τη δική σου σταδιοδρομία; Ποιά η δική σου παραίνεση και συμβουλή από τις δικές σου εμπειρίες;
Να μην φοβούνται τίποτα και να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά θέλουν. Κάθε επάγγελμα έχει και τα καλά του και τα κακά του, απλώς σε αυτή τη δουλειά εάν δεν το αγαπάς και δεν το θες πραγματικά ή δεν δώσεις ενδιαφέρον στη θάλασσα δεν θα επιτύχεις. Πρέπει να κυνηγάς τα όνειρα σου. Και να πιστεύεις στον εαυτό σου.
Ολοκληρώνοντας τη πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη με τη Φιλιώ Ρούσση, εκφράζω το θαυμασμό μου, και εύχομαι ούριους ανέμους και εύδιες ρότες.
Καλή σταδιοδρομία!