Οι γηραιότεροι και οι νεαρότεροι των Ολυμπιακών Αγώνων Οι γηραιότεροι και οι νεαρότεροι των Ολυμπιακών Αγώνων
Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο, ήταν ο Σουηδός Όσκαρ Σουάν, ο οποίος γεννήθηκε στις 20/10/1847 και... Οι γηραιότεροι και οι νεαρότεροι των Ολυμπιακών Αγώνων

Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής που κατέκτησε μετάλλιο, ήταν ο Σουηδός Όσκαρ Σουάν, ο οποίος γεννήθηκε στις 20/10/1847 και το 1920 σε ηλικία 72 ετών και 281 ημερών πήρε το ασημένιο στη σκοποβολή. Το 1908 σε ηλικία 60 ετών είχε κατακτήσει τα πρώτα του μετάλλια (2 χρυσά κι ένα χάλκινο), ενώ το 1912 σε ηλικία 64 ετών και 258 ημερών κατέκτησε ακόμη ένα χρυσό (αλλά κι ένα χάλκινο) κι έτσι έγινε και ο γηραιότερος «χρυσός» Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Αγώνων. Ήταν 8,5 μήνες μεγαλύτερος από τον Αμερικανό Γκάλεν Σπένσερ, που το 1904 είχε κατακτήσει το χρυσό στην τοξοβολία. Ο Σουάν έλαβε μέρος σε ηλικία 76 ετών και στους Αγώνες του 1924, αλλά χωρίς να διακριθεί. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα αυτά τα χρόνια ήταν συμπαίκτης στην ομάδα της σκοποβολής με τον γιό του Άλφρεντ, επίσης Ολυμπιονίκη. 

Στις γυναίκες, η γηραιότερη που κατέκτησε μετάλλιο ήταν η Αμερικανίδα Ελίζα Πόλοκ, η οποία το 1904 στο ομαδικό της τοξοβολίας πήρε το χρυσό, σε ηλικία 63 ετών και 333 ημερών. Έτσι είναι και η γηραιότερη «χρυσή» Ολυμπιονίκης, ενώ νωρίτερα στους ίδιους Αγώνες είχε πάρει και δύο χάλκινα. Σε ατομικό αγώνισμα, η γηραιότερη «χρυσή» Ολυμπιονίκης παραμένει η Βρετανίδα τοξοβόλος Σίμπιλ Κουίνι Νιούολ, η οποία το 1908 κατέκτησε το χρυσό σε ηλικία 53 ετών και 275 ημερών. 

Ένα παιδί από την Ελλάδα φέρεται να είναι ο νεαρότερος Ολυμπιονίκης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο λόγος για τον Δημήτρη Λούνδρα, ο οποίος το 1896 στην Αθήνα, μετείχε σε ηλικία 10 ετών και 218 ημερών στην ομάδα της γυμναστικής, που πήρε την 3η θέση στο δίζυγο ομαδικό. Μάλιστα, αναφέρεται και ως ο μικρότερος που έλαβε ποτέ μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ωστόσο παραμένει άγνωστη η ταυτότητα και η ηλικία ενός Γάλλου πιτσιρικά, που το 1900 η ολλανδική ομάδα της κωπηλασίας τον χρησιμοποίησε εσπευσμένα για να της δίνει τον ρυθμό, κατέκτησε το χρυσό, αλλά αμέσως μετά το τέλος του αγώνα ο μικρός εξαφανίστηκε και όσο και να τον αναζήτησαν δεν μπόρεσαν να τον βρουν. Έτσι παραμένουν άγνωστα τα στοιχεία του και μέχρι σήμερα αναγράφεται ως ο «Ολυμπιονίκης φάντασμα». Ωστόσο, οι νικητές Φρανσουάζ Μπραντ και Ρόελοφ Κλέιν πρόλαβαν να φωτογραφηθούν μαζί του και στη φωτογραφία αυτή δεν δείχνει μεγαλύτερος από 7-8 ετών. 

Αν εξαιρέσεις αυτό το άγνωστο παιδί, τότε ο νεαρότερος επιβεβαιωμένος «χρυσός» Ολυμπιονίκης είναι ο Γερμανός Κλάους Ζέρτα, ο οποίος το 1960 σε ηλικία 13 ετών και 283 ημερών κατέκτησε το χρυσό στη δίκωπο της κωπηλασίας. Έτσι, ξεπέρασε τον Ιάπωνα κολυμβητή Κουσούο Κιταμούρα, που το 1932 είχε πάρει το χρυσό μετάλλιο στα 1.500μ. ελεύθερο, σε ηλικία 14 ετών και 309 ημερών. 

Η μικρότερη σε ηλικία γυναίκα, που κατέκτησε μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι η Ιταλίδα γυμνάστρια Λουιτζίνα Τζιαβότι, η οποία το 1928 σε ηλικία 11 ετών και 302 ημερών, μετείχε στο ομαδικό και κέρδισε το ασημένιο. Η Τζιαβότι αναφέρεται και ως η νεαρότερη γυναίκα που έχει αγωνιστεί σε Ολυμπιακούς Αγώνες, σε ηλικία 11 ετών και 301 ημερών. 

Η Αμερικανίδα κολυμβήτρια Ντόνα Ντε Βαρόνα, το 1960 μετείχε ως αναπληρωματική στη νικήτρια ομάδα σκυταλοδρομίας 4×100μ. ελεύθερο, σε ηλικία 13 ετών και 129 ημερών. Όμως δεν αγωνίστηκε στον τελικό κι έτσι δεν πήρε το χρυσό μετάλλιο. Ως εκ τούτου, η μικρότερη σε ηλικία που έχει κατακτήσει χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες, παραμένει η Αμερικανίδα Μάρτζορι Γκέστρινγκ, η οποία το 1936 σε ηλικία 13 ετών και 268 ημερών, ήταν η νικήτρια στα 3μ. τραμπολίνο των καταδύσεων. 

ΔΗΜ. ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ – ΑΠΕ ΜΠΕ

error: Content is protected !!