Γυναίκες & Σκοποβολή Γυναίκες & Σκοποβολή
Το “κλειδί” στη σκοποβολή είναι πολύ απλό, συνεργασία χεριών-ματιών έχοντας σωστή αρχή, κατάλληλο εξοπλισμό και κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Η αποφασιστικότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο... Γυναίκες & Σκοποβολή

Το “κλειδί” στη σκοποβολή είναι πολύ απλό, συνεργασία χεριών-ματιών έχοντας σωστή αρχή, κατάλληλο εξοπλισμό και κάποιες χρήσιμες συμβουλές. Η αποφασιστικότητα επίσης παίζει μεγάλο ρόλο στην απόδοση του αθλήματος και στην εν γένει πορεία του. Αυτό ακριβώς το προσόν είναι κάτι το οποίο το γυναικείο φύλο διαθέτει σε αφθονία. Βάση όλων των προηγούμενων που ανέφερα, αξίζει να αναρωτηθούμε γιατί οι γυναίκες να μην μπορούν να συναγωνιστούν στα ίσια τους άνδρες;

H πιο συνήθης γνωριμία των γυναικών με το σπόρ αυτό, γίνεται συνήθως με την ενθάρρυνση ενός γονιού που ήδη ασχολείται με αυτό, ή ενός “φίλου” που συμμετέχει σε αυτή τη διαδικασία. Το τελευταίο αποτελεί και τη συνηθέστερη μορφή γνωριμίας από όλες. Μια απλή παρουσία συνοδευόμενη από περιέργεια και κάποιες διερευνητικές βολές, συνήθως είναι αρκετά για να φέρουν κάποια “κυρία” στο άθλημα. Όποια και αν είναι τελικά η πορεία ένταξης στο σπόρ, το σίγουρο είναι ότι τόσο η πρώτη επαφή όσο και η συνέχεια, δείχνουν απόλυτα μορφωτικές, επιτυχημένες και διασκεδαστικές! Αυτό που συνήθως είναι αρκετά δύσκολο για τις γυναίκες, είναι η πραγματική γνωριμία με το σπόρ, δηλαδή όταν από το κομμάτι της διασκέδασης περνούν στο κομμάτι της αγωνιστικής δράσης με ότι αυτό συνεπάγεται.

Σε αυτό το σημείο, αρκετές από αυτές εγκαταλείπουν μετά από μια κακή αγωνιστική αρχή. Αυτό φυσικά μπορεί εύκολα να αποφευχθεί κάτω από μία προπονητική προσέγγιση, όπου θα δείχνει το δρόμο της επιτυχημένης προσπάθειας μέσα σε κάθε αποτυχία που θα παρουσιάζεται φανερώνοντας προβλήματα από τη μία μεριά αλλά και λύσεις από την άλλη. 

Πρώτα μαθήματα

Η πλειονότητα των γυναικών συνήθως έχει μια απέχθεια απέναντι στα όπλα, έτσι λοιπόν παρουσιάζεται αδέξια και προβληματισμένη απέναντί τους. Αυτή ακριβώς η στάση είναι και το πρώτο σκαλοπάτι που πρέπει να ξεπεραστεί. Σε αυτό το σημείο μια σωστή προσέγγιση σύμφωνα με τους κανόνες, βασισμένη σε αρχές του σπόρ και στην αθλητική λογική του παιχνιδιού, μπορεί να αποδειχθεί μια καλή αρχή με προοπτικές για συνέχεια. Συνήθως το ενδιαφέρον για τη σκοποβολή ακολουθείται από μια περίοδο παρατήρσης. Το δεύτερο σήμα είναι 0 “πειρασμός της βολής” o οποίος συνήθως εκφράζεται σε κάποιον συμμετέχοντα στο παιχνίδι σαν αστείο “μάθε με να ρίχνω”. Σε αυτό το σημείο η καλύτερη προσέγγιση είναι η αναζήτηση ενός προπονητή που έχει ασχοληθεί με την προπονητική πάνω σε γυναίκες. Ο καλύτερος συνδυασμός βέβαια είναι να είναι και αυτός γυναίκα. Το πρώτο μάθημα είναι και το πιο σπουδαίο – κανόνες ασφάλειας, γνώση και χρήση του όπλου.- Κατόπιν στάση και θέση βατήρος σε συνδυασμό με επώμιση και κίνηση πάνω στο δίσκο. Όταν ο εκπαιδευτής νιώσει την ετοιμότητα του αθλητή μετά από μερικά μαθήματα, τότε περνάει στη φάση των πραγματικών βολών μέσα στο πεδίο βολής.

Κυρίαρχο μάτι

Οι γυναίκες από τη φύση τους είναι πολυλειτουργικές, προικισμένες να κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα μέσα σε μία χρονική στιγμή. Μέσα στο μυαλό οι νευρώνες (corpus calosum) είναι ένα δίκτυο νεύρων που μεταδίδει μηνύματα μεταξύ αριστερού και δεξιού λοβού. Αυτό κατανέμεται πολύ καλύτερα στις γυναίκες από ότι στους άντρες, με δυνατότητα στις πρώτες για μια διαδικασία λειτουργιών να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα και τα δύο μέρη των λοβών σε αντίθεση με τους άνδρες που αυτό δεν μπορεί να συμβεί. Βέβαια αυτή η ικανότητα έχει ένα σκοπευτικό μειονέκτημα. Το 70% των γυναικών έχουν ταυτόσημη όραση και από τα δύο μάτια ή όπως συνήθως λέγεται, κεντρική όραση. Στη σκόπευση το “κυρίαρχο μάτι” είναι πολύ σημαντικό. Για το λόγο αυτό τσεκάρετε και ξανατσεκάρετε το θέμα αυτό κατά τη διάρκεια της πρώτης επαφής με κάποιον προπονητή. Συνήθως ένας σκοπευτής με δεξί κυρίαρχο μάτι είναι και δεξιόχειρας στο όπλο, ενώ σε άλλη περίπτωση λειτουργεί αντίστροφα. Όλη αυτή η διαδικασία τις πιο πολλές φορές είναι αυτόματη από τον ίδιο τον άνθρωπο σκοπευτή. Όταν αυτό όμως δεν συμβαίνει, τότε η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: α) Ο σκοπευτής υποχρεώνεται να αλλάξει ώμο σκόπευσης. β) Ο σκοπευτής υποχρεώνεται να μεταβάλει το κυρίαρχο μάτι. Αυτή η δεύτερη περίπτωση είναι και η πιο δύσκολη γιατί ο σκοπευτής υποχρεώνεται να πραγματοποιεί βολές με κλειστό το ένα μάτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, προκειμένου το ανοιχτό να αποκτήσει προβάδισμα έναντι του άλλου. Η περίοδος για αυτό μπορεί να είναι και δύο χρόνια. Εκτός βέβαια του χρόνου που παίρνει όλη αυτή η διαδικασία, υπάρχει και ένα άλλο μειονέκτημα. Η χρήση ενός ματιού κατά τη διάρκεια των βολών στερεί το σκοπευτή από ένα μεγάλο ποσοστό περιφερειακής όρασης με αποτέλεσμα πολλές χαμένες βολές και απογοήτευση. Συνοψίζοντας και τις δύο μεθόδους, το πιο λειτουργικό από όλα είναι η αλλαγή ώμου. Λιγότερα σκοπευτικά προβλήματα με πιο σωστή προσέγγιση. Τώρα όταν κάποιος έχει κεντρική όραση, τότε το κλείσιμο του ματιού είναι αναπόφευκτο προκειμένου να υπάρχει αντικειμενική προσέγγιση.

Το όλο θέμα της κυρίαρχης όρασης πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα με την πρώτη επαφή για να μην χρειαστεί κάποιος μετά από μία πορεία 1-2 χρόνων να βρεθεί σε σημείο να γυρίζει πίσω στα βασικά.

Μοντάρισμα του όπλου

Συνήθως τα όπλα κατασκευάζονται με κοντάκια που πλησιάζουν τις αναλογίες των ανδρών. Αυτό αυτόματα σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κάποιες μεταβολές  έτσι ώστε να ταιριάξουν και στις γυναίκες. Η προσαρμογή σε ένα κοντάκι για να ταιριάζει σε μια σκοπεύτρια, δεν είναι απλά ένα κόψιμο προκειμένου να μικρύνει το μήκος. Οι γυναίκες έχουν άλλο σωματότυπο από τους άνδρες. Η όλη τους κατασκευή σημαίνει ότι τελικά κινούνται και διαφορετικά από τους άντρες σκοπευτές. Όλες αυτές λοιπόν οι βασικές διαφορές δηλώνουν και την ανάγκη της αλλαγής που πρέπει να γίνει στο κοντάκι, προκειμένου να βρεθεί κοντά σε αυτό που μία γυναίκα χρειάζεται. Σε ψηλά ζυγωματικά και μακριούς λαιμούς απαιτείται ένα κοντάκι με ψηλό “χτένι” προκειμένου το κεφάλι να κάθεται σωστά χωρίς να γέρνει δεξιά και αριστερά. Στις περισσότερες γυναίκες κοντάκια τύπου Monte Carlo δουλεύουν καλύτερα.

Μικρότερα χέρια σημαίνουν ότι κοντάκια με μεγάλα -grip (λαβές)- ή πολύ μπροστινή θέση σκανδάλης, δεν είναι κατάλληλα για γυναίκες. Ένα μικρότερο, λεπτότερο, ημιπιστολέ -grip- χρειάζεται προκειμένου να δώσει σωστό κοντρόλ, κίνηση και τράβηγμα σκανδάλης. Σε συνέχεια αυτού, ένα όπλο με μεταβλητή θέση σκανδάλης θα ήταν ότι καλύτερο για την περίπτωση. Το σχήμα καθώς και η λεπτή μυϊκή κάλυψη του στήθους μιας γυναίκας, χρειάζεται προσεκτική ρύθμιση όσον αφορά το (pitch)-κλήση πέλματος του όπλου. Πολύ μεγάλο (pitch) αναγκάζει το όπλο κατά την εκπυρσοκρότηση να μεταβιβάζει όλη τη δύναμή του στο κάτω μέρος του πέλματος του κοντακίου, κάνοντας το όλο εγχείρημα πολύ επώδυνο λόγω του πόνου που προξενεί αυτή η κίνηση, αλλά και την βίαιη μετακίνηση όλου του όπλου από τη θέση βάσης του (ώμος) με συνέπεια την απώλεια της σκοπευτικής ευθείας. Ένα μίνιμουμ της τάξης των 6 έως 8 μοιρών pitch είναι υπέρ αρκετό για μια γυναίκα προκειμένου να ανταπεξέλθει ικανοποιητικά στις βολές που πρόκειται να πραγματοποιήσει. Ένα πέλμα με απορροφητική ενίσχυση θα ήταν ότι καλύτερο για την αντιμετώπιση της ανάκρουσης. Παρακολουθώντας κοντάκια όλα αυτά τα χρόνια, τόσο με φίλους αλλά και με φίλες στο σκοπευτήριο, έχω καταλήξει σε κάποιες διαστάσεις που πλησιάζουν το μέσο όρο των γυναικών.

Μήκος

Από 32cm έως 37cm με αρνητικό pitch από 6 έως 8 μοίρες.

Κλίση

Για τη μικρή κλίση, η μέτρηση μπορεί να είναι από 3cm-4,5 cm. Η μεγάλη κλίση μπορεί να είναι από 5cm-7,5 cm.

Cast (απόκλιση κοντακίου)

Στην επάνω πλευρά 3mm και στην κάτω έως 9mm.

Βάρος του όπλου

“Είναι πολύ βαρύ”. Αυτό είναι που συνήθως ακούγεται από μια γυναίκα στην πρώτη της επαφή με ένα όπλο. Είναι αλήθεια ότι το όπλο του Sporting είναι βαρύ, σχεδιασμένο να κρατιέται μικρό διάστημα από το σκοπευτή και να ρίχνει πολύ!! Το σύνηθες βάρος 3.600 gr. έως και 4.200gr. συνδυαζόμενο με την άβολη θέση κρατήματος και διαχείρισης βάρους από γυναίκες, τις οδηγεί να σκοπεύουν με μια βάση στήριξης όπου τα πόδια βρίσκονται ανοιχτά το ένα εμπρός και το άλλο πίσω, σπρώχνοντας προς τα εμπρός το σώμα προκειμένου να μπορέσουν να στηριχθούν μετά την εκπυρσοκρότηση χωρίς να τους φύγει το όπλο από τα χέρια. Το μήκος του όπλου καθορίζει τη στάση. Αν το μήκος του κοντακίου είναι μεγάλο, τότε το βάρος του όπλου μεταβιβάζεται προς τα εμπρός προκαλώντας ότι είπαμε προηγουμένως. Σε πρώτη φάση η ανάγκη της μυϊκής ενδυνάμωσης είναι απαραίτητη για καλύτερη διαχείριση του όπλου.

Από την άλλη μια σωστή θέση βατήρα δίνει μια πιο ευχάριστη αίσθηση βολών. Μια θέση ελαφριάς συσπείρωσης με τα πόδια παράλληλα και τα γόνατα ελαφρώς λυγισμένα, μπορεί να δώσει μια ικανοποιητική επώμηση σφιχτή αλλά και διαχειρίσημη, όπου το μάγουλο θα ακουμπάει πλέον σφιχτά πάνω στο χτένι διατηρώντας την σκοπευτική ευθεία τόσο κατά την πρώτη, όσο και κατά τη δεύτερη βολή.

Επιλογή όπλου

Η επιλογή του όπλου που θα χρησιμοποιηθεί είναι σημαντική. Ίσως το Α και το Ω της επιτυχίας. Ένα 20άρι ημιαυτόματο λειόκανο, συνοδευόμενο με κλείστρο αδρανείας και ελαφριές γομώσεις φυσιγγίων, είναι ο ιδανικότερος συνδυασμός για μια γυναίκα. Προσφέρει χαμηλό βάρος και ανάκρουση, δίνοντας καλύτερη συγκέντρωση στον σκοπευτή, αλλά και σωστή κίνηση πάνω στο δίσκο προκειμένου αυτός να σπάσει. Όταν πλέον η ενδυνάμωση με την πορεία έχει επιτευχθεί, ένα ελαφρύ 12άρι, κατάλληλα προσαρμοσμένο από οπλουργό, είναι ότι καλύτερο για τη συνέχεια της άσκησης.

Φυσίγγια και ανάκρουση

Η ανάκρουση εξαρτάται από δύο παράγοντες, από το βάρος του όπλου αλλά και από το φυσίγγι που χρησιμοποιούμε. Χρησιμοποιήστε το βαρύτερο όπλο της αγοράς το οποίο μπορείτε να χειριστείτε εύκολα με τα ελαφρύτερα φυσίγγια. Το άγχος της ανάκρουσης είναι πάντα το πρόβλημα του αρχάριου κατά την ενασχόλησή του με το σπόρ. Το άγχος αυτό πολλές φορές οδηγεί σε αργές εκπυρσοκροτήσεις και αναβλητικότητα της αποφασιστικότητας του σκοπευτή. Το κοντρόλ της ανάκρουσης επιτυγχάνεται από ένα κατάλληλο όπλο προσαρμοσμένο στις διαστάσεις του σκοπευτή, επιλογή ελαφρού φυσιγγίου όσον αφορά τη γόμωση, σωστή θέση βατήρα, σωστή τοποθέτηση των χεριών πάνω στο όπλο, καθώς και αποφασιστική επώμηση. Επαναλαμβάνοντας “ξηρές” επωμήσεις με τη χρήση -snap caps (φυσίγγια αποσυμπίεσης ελατηρίων)- μπορεί να βοηθήσουν αποτελεσματικά ως “φάρμακο” απέναντι στο άγχος της ανάκρουσης, αλλά και του πιο μαλακού τραβήγματος σκανδάλης.

Ρούχα και αξεσουάρ

Τα περισσότερα γιλέκα της αγοράς είναι σχεδιασμένα για να ταιριάζουν σε άνδρες. Τα γυναικεία που κυκλοφορούν είναι απλά μικρογραφίες των ανδρικών σε πιο φανταχτερά χρώματα. Αυτό έχει σαν συνέπεια την αδυναμία των γυναικών να αισθανθούν άνετα μέσα σε αυτά και να αποδώσουν τα μέγιστα. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρκετές εταιρείες που κατασκευάζουν σκοπευτικά ρούχα και γιλέκα αποκλειστικά για γυναίκες. Απευθυνθείτε σε αυτές προκείμένου να βρείτε ότι πιο αντιπροσωπευτικό για εσάς.

Τελική εκτίμηση

Τα απαραίτητα συστατικά που χρειάζονται προκειμένου μια γυναίκα να μπορέσει να συμμετάσχει στο σπόρ της σκοποβολής είναι α) Σωστή εκκίνηση, β) γνώση και κατανόηση των αρχών της σκοποβολής, γ)σωστή επιλογή όπλου και φυσιγγίου σύμφωνα με τις επιμέρους μετατροπές, δ) κατάλληλα ρούχα – εξοπλισμό και τέλος, προπόνηση στάσης και κίνησης προς το δίσκο προκειμένου να επιτύχετε τη σωστή κίνηση.

kynigesia.gr – Του Τάσου Κεφάλα 

error: Content is protected !!