Οι μύθοι του χθές και οι άνθρωποι του σήμερα
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ (ΚΟΙΝΩΝΙΑ) 5 Σεπτεμβρίου 2021 fonisalaminas
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΛΟΥΚΑ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟ
Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με τη συγγραφή;
Από παιδί λάτρευα να διαβάζω οτιδήποτε έπεφτε στα χέρια μου. Θεωρώ τον εαυτό μου αναγνώστη πρωτίστως. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απλά έγραφα τις απόψεις μου και αλληλεπιδρούσα με φίλους και γνωστούς. Πέντε χρόνια πριν μου έγινε πρόταση να αρθρογραφήσω σε ιστότοπο. Από την ώρα που έγινε το πρώτο βήμα, είπα να προχωρήσω στη χώρα των λέξεων όχι μόνο ως αναγνώστης αλλά και γράφοντας. Δυο βιβλία και εκατοντάδες άρθρα σε ιστότοπους και εφημερίδες είναι μια καλή αρχή. Που θα βγάλει; Ο δρόμος ξέρει.
To δοκίμιο έχει τίτλο “Οι μύθοι του χθες και οι άνθρωποι του σήμερα”. Με ποια θέματα ασχολείται;
Στο δοκίμιο γίνεται μια απόπειρα να συνδεθούν οι μύθοι του χθες με τα ατομικά και τα συλλογικά δρώμενα. Έχω πάρει τρεις ήρωες, Σίσυφο, Προμηθέα, και Τάνταλο και με αυτούς ως συνοδοιπόρους κινούμαι στο χωροχρονικό υφαντό του κόσμου. Στο πρώτο μέρος παρουσιάζω τον μύθο με αρκετά στοιχεία από λογοτεχνία, ιστορία και μυθολογίες από άλλους λαούς. Στο δεύτερο μέρος κάνω προβολή των μύθων στον άνθρωπο του σήμερα. Στο τρίτο μέρος, προβάλλω τους ήρωες σε σχέση με τα μνημόνια, τις εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις της Μεταπολίτευσης και τις ανισότητες σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.
Επέλεξες τον Σίσυφο, τον Προμηθέα και τον Τάνταλο ως τα τρία πρόσωπα με τα οποία ασχολήθηκες στο δοκίμιο. Με ποια κριτήρια έγινε η επιλογή;
Αν κάτι αγαπώ στους αρχαίους είναι πως είχαν βρει τρόπο να ισορροπούν ανάμεσα στο να κακομαθαίνουμε τους εαυτούς μας από τη μια πλευρά και να μην τους χαριζόμαστε από την άλλη. Οι Θεοί και οι ήρωες της μυθολογίας ήταν ικανοί για την πιο ηρωική σκέψη και πράξη και την πιο ποταπή συνάμα. Από τον καλό Προμηθέα, στον χαμερπή Τάνταλο και ενδιάμεσα ο Σίσυφος. Είναι και οι τρεις ήρωες η απόδειξη πως είμαστε ικανοί για το μεγαλείο και την παλιανθρωπιά. Το ποιο δρόμο θα πάρουμε, εξαρτάται από μας.
Έχεις εκδώσει μια ποιητική συλλογή και ένα δοκίμιο. Ποιες οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές;
Ως είδη είναι τελείως διαφορετικά. Οι διαφορές είναι εμφανείς και στην έκταση και στον τρόπο γραφής και την ανάπτυξη. Η ποίηση είναι κυρίως έμπνευση και το δοκίμιο κυρίως έρευνα. Το κοινό τους σημείο; Η ανάγκη να καταπιαστεί κάποια ή κάποιος με τα γιατί και τα πώς του κόσμου και του ανθρώπου. Αυτή η ανάγκη είναι ορατή από τα σχέδια χιλιάδων ετών στο σπήλαιο της Αλταμίρας ως τα σήμερα που οι ουρανοξύστες σκίζουν τα σύννεφα.
Ποιο είναι το αγαπημένο σου λογοτεχνικό είδος και γιατί;
Χωρίς δεύτερη κουβέντα, το διήγημα. Με αυτό θέλω να καταπιαστώ σοβαρά στην επόμενη απόπειρα μου, όποτε και αν είναι αυτή. Λατρεύω την αυτοτέλεια του, την πυκνότητα του σε λέξεις και χρόνο. Το διήγημα δεν είναι η ζωή μας σε συνέχεια όπως το μυθιστόρημα, αλλά είναι αυτές οι στιγμές, καλές και άσχημες, που μας ακολουθούν ως το τέλος της διαδρομής μας.
Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον άνθρωπο του σήμερα. Τι έχει να διδαχθεί από τους μύθους του χθες;
Μια είναι η πρόκληση του ανθρώπου. Να πάψει να είναι ο ιός αυτού του υπέροχου πλανήτη. Δεν είμαστε ιδιοκτήτες του αλλά περαστικοί κάτοικοι και μέλη ενός οικοσυστήματος. Από τους μύθους του χθες έχει να επιλέξει μεταξύ της καλοσύνης και της γνώσης του Προμηθέα, το ανοσιούργημα του Ταντάλου που έσφαξε τον γιο του και της μάταιης προσπάθειας του Σίσυφου να ξεγελάσει τον θάνατο. Στο χέρι μας είναι ποια πορεία θα ακολουθήσουμε. Ο χρόνος λιγοστεύει.
Για το μέλλον ποια είναι τα συγγραφικά σου σχέδια;
Αρχικά, θα γίνει μια παρουσίαση του δοκιμίου στην έκθεση βιβλίου στο Ζάππειο. 8 Σεπτέμβρη και ώρα 7 το απόγευμα. Επίσης προγραμματίζω δυο παρουσιάσεις στην Λαμία και τη Θεσσαλονίκη, ενώ θέλω πολύ και να παρουσιάσω το βιβλίο στην αγαπημένη Σαλαμίνα. Όσο για την γραφή. Έχω στο συρτάρι μια δεύτερη ποιητική συλλογή και ένα σχέδιο για δοκίμιο. Αλλά θέλω και με αυτό θα αφιερωθώ να γράψω τα διηγήματα που κατοικοεδρεύουν για καιρό στο μυαλό μου.