Deutsche Bank: Τι μας μαθαίνουν 100 χρόνια ελληνικής ιστορίας
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 17 Σεπτεμβρίου 2021 fonisalaminas
Μπορεί η μετα-πανδημική επανεμφάνιση του πληθωρισμού να προκαλεί έντονους τριγμούς στην Ελλάδα αλλά και στις περισσότερες οικονομίες του κόσμου, ωστόσο νέα μελέτη της Deutsche Bank, στην οποία αποτυπώνεται η οικονομική ιστορία των τελευταίων 100 χρόνων αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα, η περίοδος του χαμηλού πληθωρισμού που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία ήταν περισσότερο μια εξαίρεση παρά ο κανόνας.
Ειδικότερα, οι αναλυτές της Deutsche Bank μελέτησαν κυρίως την εποχή μετά το 1971, με αφορμή τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την κατάρρευση του κανόνα του χρυσού και την είσοδο της παγκόσμιας οικονομίας στην εποχή του «fiat money» (παραστατικού χρήματος).
«Το fiat money υπήρξε πάντα συνολικά πληθωριστικό. Πραγματικά, στον σύγχρονο κόσμο δοκιμάζουμε τις αντοχές του νομισματικού μας συστήματος υπό ακραίες συνθήκες, με όλο και υψηλότερα επίπεδα χρέους και πρωτοφανές τύπωμα χρήματος από τις κεντρικές τράπεζες», τονίζουν οι αναλυτές της Deutsche Bank, με επικεφαλής τον Jim Reid. «Αν μη τι άλλο, αυτό αυξάνεται μετά τον κορωνοϊό», προσθέτουν.
Όπως δείχνουν τα στοιχεία της Deutsche Bank, καμία οικονομία από τις 152 για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία δεν μπόρεσε να κρατήσει τον μέσο ετήσιο πληθωρισμό κάτω από 2% στα 50 χρόνια που μεσολάβησαν από το 1971. Μόνο 45 οικονομίες είχαν μέσο ετήσιο πληθωρισμό κάτω από το 5% στο ίδιο διάστημα. Και 55 είχαν πάνω από 10%.
«Τα 50 χρόνια του fiat money έφεραν χωρίς αμφιβολία τη μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού στην παγκόσμια ιστορία», τονίζει η Deutsche Bank. Και εξηγεί πως παρά την περίοδο του χαμηλού πληθωρισμού που ζήσαμε την τελευταία δεκαετία, δεν θα πρέπει να θεωρούμε ότι αυτή η πραγματικότητα είναι κάτι μόνιμο, ειδικά με τις τεράστιες πιέσεις που δέχεται το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα.
Η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση από αυτές τις διαπιστώσεις της Deutsche Bank. Ενώ τα στοιχεία του οίκου δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία αναπτύχθηκε τα τελευταία 50 χρόνια κατά 10,8% σε επίπεδο ονομαστικού ΑΕΠ, όταν κοιτάζουμε το πραγματικό ΑΕΠ (δηλαδή τα στοιχεία προσαρμοσμένα στον πληθωρισμό), η ανάπτυξη του ίδιου διαστήματος διαμορφώνεται στο 1,3%.
Τα τελευταία 100 χρόνια, η ελληνική οικονομία εμφάνισε αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ κατά 50,5% αλλά του πραγματικού ΑΕΠ κατά 2,8%.