Διαδικτυακή υγιεινή | Πώς να προστατευτούμε από τα “μικρόβια” του διαδικτύου
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 3 Οκτωβρίου 2021 fonisalaminas
Η δυσμενής εμπειρία του Κορονοϊού, η οποία δυστυχώς ακόμα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, μας έχει αφήσει μεταξύ αναρίθμητων επιπτώσεων με ένα χρήσιμο μήνυμα για το παρόν αλλά και για το μέλλον μας. Η προσωπική και καθημερινή μας υγιεινή είναι τόσο σημαντική, σε σημείο που μας θωρακίζει από διάφορους ιούς ή αρρώστιες που κυκλοφορούν και μας απειλούν καθημερινά. Όλα καλά και γνώριμα μέχρι εδώ. Το διαδίκτυο όμως πως σχετίζεται με όλα αυτά; Πιθανότατα να αναρωτηθείτε.
Η διαδικτυακή μας ζωή, όπως και αυτή στον έξω κόσμο, είναι εκτεθειμένη καθημερινά σε κινδύνους, είτε μιλάμε για έναν ιό λογισμικού είτε για μια απλή γρίπη. Η διαδικτυακή υγιεινή λοιπόν με τις “ευλογίες” πολλών μεγάλων ινστιτούτων τόσο της Ευρώπης (ENISA) όσο και της Αμερικής (CISA), έρχεται να μας υπενθυμίσει ότι όσο τυπικοί είμαστε με την προσωπική μας καθαριότητα άλλο τόσο χρειάζεται να είμαστε και με τη διαδικτυακή.
Ευθύς αμέσως σας παραθέτουμε πέντε εύκολα και απλά βήματα για να εντάξετε τη διαδικτυακή υγιεινή στη ζωή σας, ώστε να προφυλαχθείτε αλλά παράλληλα να είστε και σε θέση να αναρρώσετε από ενδεχόμενο χτύπημα κάποιας διαδικτυακής νόσου.
1.Όπως βγάζουμε τα σκουπίδια έξω από το σπίτι μας, έτσι διαγράφουμε από τον υπολογιστή μας οποιοδήποτε αχρείαστο λογισμικό ή παλιό αντίγραφο κάποιου αρχείου.
Στη καθημερινότητά μας ξέρουμε να πετάμε ό,τι μας είναι πλέον αχρείαστο. Έτσι λοιπόν πρέπει να μάθουμε να σβήνουμε από τον υπολογιστή μας παλιά αντίγραφα, τα οποία δε χρησιμοποιούμε, καθώς και αδρανή λογισμικά, διότι όλα τους μπορεί να αποτελέσουν στόχο hacking και να αποκαλύψουν ευαίσθητες πληροφορίες μας.
2.Όπως έχουμε στο σπίτι μας φάρμακα σε περίπτωση που αρρωστήσουμε, έτσι διατηρούμε στο μυαλό μας ένα σχέδιο Β εάν μολυνθούμε διαδικτυακά.
Η πρόληψη είναι αναγκαία σε όλους τους τομείς, αλλά και σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά πρέπει να είμαστε ετοιμοπόλεμοι. Στο σπίτι μας συνηθίζουμε να έχουμε ένα κουτάκι χάπια σε περίπτωση που έχουμε πονοκέφαλο. Παράλληλα, στον υπολογιστή ή στο κινητό μας φροντίζουμε να κρατάμε ένα δεύτερο αντίγραφο ασφαλείας του αρχείου που θέλουμε, είτε μέσω κάποιων αυτόματων υπηρεσιών που υπάρχουν σε πολλά λογισμικά, είτε μέσω κάποιου USB stick, ανάλογα τι μας εξυπηρετεί καλύτερα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχουμε κάτι εφεδρικό σε περίπτωση που χαθεί κάτι.
3.Όπως αερίζουμε συχνά το σπίτι μας, έτσι φροντίζουμε να αλλάζουμε τακτικά τους κωδικούς και τα PIN μας. Ο χώρος που ζούμε πρέπει να παραμένει καθαρός, ώστε να μένουν έξω από αυτών ανεπιθύμητοι και βλαβεροί μικροοργανισμοί. Για να αποφύγουμε και τους διαδικτυακούς ανεπιθύμητους επισκέπτες, απαιτείται να ανανεώνουμε τόσο τους κωδικούς μας στα προφίλ και στην ηλεκτρονική μας αλληλογραφία, όσο και ό,τι άλλο έχουμε βάλει σαν στοιχείο αναγνώρισης των λογαριασμών μας. Καθετί το οποίο παραμένει ίδιο πολύ καιρό, είναι πολύ πιο ευάλωτο να προσβληθεί από ιούς.
4.Όπως έχουμε εντάξει στη ρουτίνα μας το πλύσιμο των χεριών, έτσι είναι αναγκαίο να κάνουμε χρήση της ταυτοποίησης δύο ή πολλαπλών παραγόντων στους λογαριασμούς μας καθημερινά.
Το να πλένουμε τα χέρια μας έχει γίνει πιθανότατα εδώ και καιρό η νούμερο ένα οδηγία για να καταφέρουμε να μείνουμε ασφαλείς από τον ιό. Η αντίστοιχη πρόταση για να εντείνουμε την διαδικτυακή μας ασφάλεια ακόμα περισσότερο, είναι να ισχυροποιήσουμε περαιτέρω τους κωδικούς μας μέσω της ταυτοποίησης έστω δύο παραγόντων. Αυτή χρησιμοποιείται συνήθως μέσω εφαρμογών. Για παράδειγμα αφού τοποθετήσουμε επιτυχώς τον κανονικό κωδικό μας σε μια πλατφόρμα, οι εν λόγω εφαρμογές δημιουργούν έναν ολιγόλεπτο κωδικό, για να επιβεβαιωθεί ο χρήστης με έναν ακόμα τρόπο. Υπάρχουν επίσης και κάποιες συσκευές εμφανισιακά σαν USB, οι οποίες λειτουργούν ακριβώς σαν ένα κλειδί ασφαλείας. Τις βάζεις στον υπολογιστή σου, πληκτρολογείς τον κωδικό που έχεις θέσει και έχεις πλήρη πρόσβαση. Με αυτούς τους τρόπους τονώνουμε το διαδικτυακό μας ανοσοποιητικό.
5.Όπως κάνουμε γενική καθαριότητα στο σπίτι μας, έτσι είναι χρήσιμο να κάνουμε γενική καθαριότητα και στο διαδίκτυο.
Πέρα από τα καθημερινά πράγματα που αναφέραμε παραπάνω, συνηθίζεται, όποτε έχουμε χρόνο, να προβαίνουμε στην καθιερωμένη καθαριότητα όλου του σπιτιού. Αυτή είναι μια πολύ καλή συνήθεια που αξίζει να αποκτήσουμε και διαδικτυακά. Να αφιερώνουμε δηλαδή ο καθένας ανάλογα με το πρόγραμμά του κάποιες ώρες ανά βδομάδα ή ανά μήνα, ώστε να “ξεσκονίσουμε” τη συσκευή μας πιο προσεκτικά. Κωδικοί, αναβαθμίσεις λογισμικού και εφαρμογών, αντίγραφα ασφαλείας είναι κάποια από τα θέματα στα οποία μπορούμε να δώσουμε μια βαθύτερη ματιά σε αυτές τις ώρες που θα αφιερώσουμε. Και φυσικά μια έγκριτη εφαρμογή καθαρισμού και αντιιών σίγουρα θα μας λύσει τα χέρια.
Ήρθε η ώρα να λάβουμε τη διαδικτυακή μας υγιεινή και ασφάλεια τόσο σοβαρά όσο και την προσωπική μας. Γιατί και το διαδίκτυο είναι πλέον σπίτι μας και θα πρέπει να το διατηρούμε καθαρό.
csii.gr