Πώς να ΜΗΝ μιλήσετε στο παιδί σας για τη διαδικτυακή ασφάλεια
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 7 Οκτωβρίου 2021 fonisalaminas
Με τη ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας και του διαδικτύου τις τελευταίες δεκαετίες είναι λογικό να αυξάνονται και οι κίνδυνοι. Για αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι γονείς λόγω ανησυχίας προσπαθούν να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τους κινδύνους που ελλοχεύουν ώστε να προστατευτούν έχοντας διαδικτυακή ασφάλεια. Πολλές φορές όμως το κάνουν με λάθος τρόπο, όπως είναι οι παρακάτω:
- Πιο συγκεκριμένα, λόγω φόβου για να μην θέσουν σε κίνδυνο τα παιδιά τους οι γονείς μπορεί να απαγορεύσουν την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο για ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα θεωρώντας ότι αυτό είναι σωστό.
- Ακόμη, μπορεί να τρομοκρατήσουν τα παιδιά με διάφορες υποθέσεις ηλεκτρονικών εγκλημάτων δημιουργώντάς τους σοβαρά ψυχικά τραύματα.
- Συχνό είναι να απαγορεύουν οι γονείς στα παιδιά να παίζουν βίαια παιχνίδια θεωρώντας ότι αν τα παιδιά παίζουν τέτοιου είδους παιχνίδια θα αποκτήσουν βίαιη συμπεριφορά. Παίζοντας όμως τέτοια παιχνίδια τα περισσότερα παιδιά εκτονώνονται και ξεσπάνε τα νεύρα τους στο βίαιο παιχνίδι.
- Τέλος, ένα ακόμη πολύ σοβαρό λάθος που κάνουν οι γονείς είναι να δαιμονοποιούν τους αγνώστους μονίμως, ενώ ο κίνδυνος και η βία μπορεί να προέρχονται και από κοντινά τους φιλικά ή συγγενικά πρόσωπα. Οι γονείς με τις αντιδράσεις τους πολλές φορές τρομάζουν τα παιδιά και έτσι όταν κινδυνεύσουν από κάποιον στο διαδίκτυο δεν θα πάνε να τους το πούνε.
Όλα αυτά είναι τα πιο συχνά λάθη που κάνουν οι γονείς από το άγχος τους μην κινδυνεύσουν τα παιδιά τους από κάποια διαδικτυακή απειλή. Οι γονείς για να ενημερώσουν τα παιδιά τους για τη διαδικτυακή ασφάλεια αλλά και για να έχουν μία καλή σχέση πρέπει να ακολουθήσουν κάποιες συμβουλές. Αναλυτικότερα, οι γονείς πρέπει:
- Nα δημιουργήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά τους, ώστε αν υπάρξει κάποιος κίνδυνος να μπορέσουν να στραφούν σε αυτούς για βοήθεια.
- Καλό θα ήταν να μην τους απαγορεύσουν τίποτα, αλλά να έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και στα βίαια παιχνίδια πάντα με μέτρο.
- Να ενημερώνουν τα παιδιά τους σχετικά με τους κινδύνους του διαδικτύου. Ακόμη, μπορούν να έχουν πρόσβαση στους λογαριασμούς των παιδιών τους, αν είναι μικρής ηλικίας, όπως επίσης και να εγκαταστήσουν κάποια προγράμματα που τα προστατεύουν από ακατάλληλους ιστότοπους, όπως είναι ο γονικός έλεγχος.
- Να βάλουν κανόνες και όρια για τον χρόνο πλοήγησης στο διαδίκτυο και να σιγουρευτούν ότι το παιδί τους μιλάει μόνο με γνωστούς.
Τέλος, είναι πολύ σημαντικό να πραγματοποιηθούν οι παραπάνω ενέργειες προκειμένου τα παιδιά που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο να παραμένουν ασφαλή, να έχουν ενημερωθεί για τους κινδύνους του μέσα από συζητήσεις με τους γονείς τους και να έχουν μία καλή σχέση μαζί τους, ώστε να τους ενημερώσουν για όποιον κίνδυνο παρουσιαστεί.
csii.gr