Τηλεργασία και burnout στην εποχή της πανδημίας Τηλεργασία και burnout στην εποχή της πανδημίας
Η τηλεργασία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μίας μερίδας εργαζομένων. Το ξέσπασμα της πανδημία του Covid-19 σήμανε την άμεση αλλαγή εργασιακού χώρου για... Τηλεργασία και burnout στην εποχή της πανδημίας

Η τηλεργασία αποτελεί πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας μίας μερίδας εργαζομένων. Το ξέσπασμα της πανδημία του Covid-19 σήμανε την άμεση αλλαγή εργασιακού χώρου για πολλούς οργανισμούς. Έτσι, από το φυσικό εργασιακό περιβάλλον, το γραφείο, πολλοί εργαζόμενοι “μεταφέρθηκαν” σε ένα διαδικτυακό περιβάλλον από το σπίτι. Η ξαφνική και μεγάλη αυτή αλλαγή, σε συνδυασμό με την αβεβαιότητα και την ανησυχία για την πορεία της πανδημίας, αιφνιδίασε πολλούς εργαζόμενους, οι οποίο δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στη νέα αυτή συνθήκη από τη μία στιγμή στην άλλη. 

Πολλοί εργαζόμενοι κλήθηκαν να βρουν ένα ήσυχο μέρος στο σπίτι -κάτι που μπορεί να ήταν δύσκολο, αν ήταν παρόντα κι άλλα μέλη της οικογένειας-, να μάθουν νέα εργαλεία επικοινωνίας, ώστε να μπορούν να έρθουν σε επαφή με τους συναδέλφους τους (π.χ. πρόσβαση σε διαδικτυακές πλατφόρμες για meetings, όπως το Zoom), να διοικούν μία επιχείρηση και να εποπτεύουν εργαζόμενους από απόσταση, κ.λπ. Μέσα σε αυτό το κλίμα εργασιακού στρες, έλλειψης επαφής, πολύωρης χρήσης των ηλεκτρονικών συσκευών και του διαδικτύου και πολλαπλών καθηκόντων, αρκετοί εργαζόμενοι ήρθαν αντιμέτωποι με την επαγγελματική εξουθένωσης ή αλλιώς burnout. 

Το burnout είναι μία κατάσταση σωματικής, συναισθηματικής και ψυχικής εξάντλησης που κάνει τα άτομα να αισθάνονται χωρίς ενέργεια και απογοητευμένα στο εργασιακό πλαίσιο. Συνήθη συμπτώματα είναι η έλλειψη κινήτρου, η δυσκολία έναρξης ή ολοκλήρωσης της εργασίας, η ευερεθιστότητα, η χαμηλή παραγωγικότητα, η έλλειψη ικανοποίησης από την εργασία, οι σκέψεις παραίτησης, η δυσκολία συγκέντρωσης, κ.λπ. 

Σύμφωνα με μία πρόσφατη έρευνα από το TINYpulse στις ΗΠΑ, το 86% των εργαζομένων που δουλεύουν με τηλεργασία δηλώνει ότι έχει βιώσει επαγγελματική εξουθένωση, συγκριτικά με το 69% των εργαζομένων που δουλεύουν με φυσική παρουσία. Επιπλέον, τα ευρήματα από την ετήσια αναφορά των McKinsey & Company και LeanIn.org σε 65.000 εργαζόμενους δείχνουν ότι το 42% των γυναικών και το 32% των αντρών δήλωσαν ότι αισθάνονται burnout, συγκριτικά με πέρυσι που το 32% των γυναικών δήλωσε ότι αισθάνεται burnout και το 28% των αντρών, αντίστοιχα. 

Πώς μπορείτε να αποφύγετε το burnout; 

  1. Αρχικά, είναι απαραίτητο να βρείτε χρόνο για ένα διάλειμμα. Κατά την τηλεργασία, έχει βρεθεί ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν τουλάχιστον 2,5 ώρες παραπάνω καθημερινά, σε σύγκριση με την προ Covid-19 εποχή. Γι΄αυτό, χρειάζεται να απέχετε από την οθόνη του υπολογιστή για τουλάχιστον μία ώρα κάθε μέρα και να ασχοληθείτε με μία δραστηριότητα που απολαμβάνετε. Μία ευχάριστη δραστηριότητα -ακόμα κι αν είναι σύντομη- μπορεί να σας γεμίσει με ενέργεια και να σας βοηθήσει να ανακτήσετε τη συγκέντρωσή σας.
  2. Ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσετε το burnout είναι να θέσετε βραχυπρόθεσμους και διαχειρίσιμους στόχους, η επίτευξη των οποίων θα σας δώσει τη θετική ενίσχυση που χρειάζεστε. Η δημιουργία λιστών είναι ένα χρήσιμο εργαλείο σε αυτό το εγχείρημα, όπως, επίσης, και η οργάνωση του χώρου, τόσο φυσικού όσο και διαδικτυακού, αλλά και του ημερήσιου προγράμματος. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, καλό είναι να κάνετε τον απολογισμό και να ελέγχετε τι στόχους έχετε πετύχει. Με αυτόν τον τρόπο, πετυχαίνετε καλύτερη οργάνωση, καθώς και μείωση του άγχους. 
  3. Τέλος, μπορείτε να αναλάβετε ένα νέο project. Το burnout οφείλεται στη μονοτονία και την επαναληψιμότητα που αισθάνεται ο εργαζόμενος. Για να το καταπολεμήσετε, χρειάζεται να εμπλακείτε σε ένα νέο project, στο οποίο θα αξιοποιείτε τις δεξιότητες και τις γνώσεις σας. Σε αυτό το σημείο, είναι απαραίτητη η λήψη πρωτοβουλίας. Κατά αυτόν τον τρόπο, θα μπορέσετε να βρείτε και πάλι νόημα στη δουλειά σας.

csii.gr

error: Content is protected !!