Όταν οι ΗΠΑ «στέρεψαν» από αλκοόλ και έμαθαν τον Αλ Καπόνε Όταν οι ΗΠΑ «στέρεψαν» από αλκοόλ και έμαθαν τον Αλ Καπόνε
Στις 16 Ιανουαρίου του 1919 υπερψηφίζεται η 18 Τροπολογία στο Αμερικανικό Σύνταγμα και επίσημα πλέον στη χώρα απαγορεύεται η παραγωγή, πώληση ή μεταφορά αλκοολούχων... Όταν οι ΗΠΑ «στέρεψαν» από αλκοόλ και έμαθαν τον Αλ Καπόνε

Στις 16 Ιανουαρίου του 1919 υπερψηφίζεται η 18 Τροπολογία στο Αμερικανικό Σύνταγμα και επίσημα πλέον στη χώρα απαγορεύεται η παραγωγή, πώληση ή μεταφορά αλκοολούχων ποτών.

Ο αμφιλεγόμενος αυτός νόμος είχε κατατεθεί έναν χρόνο και μία ημέρα νωρίτερα.

Στις 16 Ιανουαρίου του 1919, ο απαιτούμενος αριθμός των αμερικανικών πολιτειών, ψηφίζει υπέρ της Τροπολογίας και ένα χρόνο μετά το αλκοόλ καθίσταται παράνομο σε ολόκληρη τη χώρα, με τον επονομαζόμενο νόμο του Βόλστεντ (Volstead Act).

otan-oi-ipa-sterepsan-apo-alkool-kai-emathan-ton-al-kapone0

Είχε αρχίσει η επονομαζόμενη και ως εποχή της «Ποτοαπαγόρευσης» και μια από τις πιο σκοτεινές περιόδους στην ιστορία των ΗΠΑ, καθώς η απαγόρευση αυτή άνοιξε έναν τεράστιο κύκλο παράνομης διακίνησης στη μαύρη αγορά και οδήγησε στην αύξηση της εγκληματικότητας.

Από το λαθρεμπόριο του αλκοόλ, γιγαντώθηκε ίσως ο πιο γνωστός στο ευρύ κοινό γκάνγκστερ στον κόσμο, ο Αλ Καπόνε, στου οποίου τις παράνομες δραστηριότητες όπως η πορνεία και η διακίνηση όπλων, ήρθε να προστεθεί και το λαθρεμπόριο του αλκοόλ, από το οποίο αποκόμισε τεράστια κέρδη.

Το θέμα με την απαγόρευση του αλκοόλ δεν έκανε την εμφάνισή του από τη μια στιγμή στην άλλη, καθώς από τις αρχές του 19 αιώνα υπήρχε φανατικοί υποστηρικτές ακόμη και οργανώσεις που φώναζαν για να απαγορευθεί.

Ειδικότερα στις πολιτείες της Δύσης όπου στα σαλούν οι cowboys κυκλοφορούσαν οπλισμένοι, η κατανάλωση αλκοόλ οδηγούσε πολλές φορές στις λεγόμενες μονομαχίες, όπου οι διαφορές λύνονταν με τη χρήση όπλων.

otan-oi-ipa-sterepsan-apo-alkool-kai-emathan-ton-al-kapone1

Ο νόμος της ποτοαπαγόρευσης, αντί να λύσει το πρόβλημα το διόγκωσε. Σύμφωνα με στοιχεία, κατά τη διάρκεια της περιόδου τα σημεία πώλησης σχεδόν διπλασιάσθηκαν σε σχέση με πριν αγγίζοντας τα 30.000, ενώ η διαφθορά των αξιωματούχων και της αστυνομίας άνθησε, καθώς χρηματίζονταν από τη μαφία για να κάνουν τα «στραβά μάτια».

Το μείγμα εγκληματικότητας και διαφθοράς είχε αρχίσει να έχει τεράστιες συνέπειες ακόμη και στην ανθρώπινη ζωή, με αποτέλεσμα στην προεκλογική του ατζέντα το 1932 ο Φραγκλίνος Ρούζβελτ να συμπεριλάβει την κατάργηση του νόμου Βόλστεντ.

Με το που αφίχθη στον  Λευκό Οίκο εκκίνησε τις διαδικασίες άρσης της 18 Τροπολογίας, όπως και έγινε στις 5 Δεκεμβρίου του 1933 με την ψήφιση από το αμερικανικό Κογκρέσο της 21ης Τροπολογίας του Αμερικανικού Συντάγματος.

Η ποτοαπαγόρευση έπαψε να ισχύει σταδιακά στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ, με αυτή του Μισισίπι να είναι η τελευταία που νομιμοποίησε ξανά το αλκοόλ το 1966.

moneyreview.gr

error: Content is protected !!