Τι πρέπει να αποφύγεις όταν ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 23 Ιανουαρίου 2022 fonisalaminas
Κατάφερες να περάσεις με επιτυχία το στάδιο της συνέντευξης και τώρα είσαι έτοιμος να ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά.
Είναι σημαντικό να κάνεις καλή εντύπωση, τόσο στους νέους σου συναδέλφους, όσο και στον προϊστάμενο σου.
Ίσως αγχωθείς για το πώς πρέπει να συμπεριφερθείς και πώς τους να αντιμετωπίσεις, ώστε να καταφέρεις να ενταχθείς ομαλά στη νέα σου εργασία. Επιπλέον, θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός στο να μην κάνεις λάθη που μπορούν ακόμη και να σου στερήσουν την καριέρα σου.
Το να ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά είναι συναρπαστικό και τρομακτικό ταυτόχρονα. Σου δίνεται η ευκαιρία να ξεκινήσεις από την αρχή, να μάθεις καινούρια πράγματα, να ανανεώσεις της δεξιότητες σου, να αντιμετωπίσεις νέες προκλήσεις ακόμη και να κάνεις μερικούς καινούριους φίλους στη δουλειά.
Από την άλλη πλευρά, σίγουρα θα ανησυχείς αν οι νέοι σου συνάδελφοι θα σε υποδεχτούν εγκάρδια και αν θα μπορέσεις να εντυπωσιάσεις τον προϊστάμενο σου. Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να αποφύγεις ορισμένα πράγματα τα οποία σου παραθέτουμε παρακάτω.
#1 Μην αργοπορείς ιδίως όταν ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά
Σίγουρα το να μην αργοπορείς το ακούς από την αρχή των σχολικών σου χρόνων. Έχει ιδιαίτερη σημασία να είσαι στην ώρα σου, ειδικά σε μια νέα δουλειά. Το να καθυστερήσεις να πας στη νέα σου δουλειά την πρώτη μέρα ή ακόμα και τις πρώτες βδομάδες είναι σίγουρο ότι θα κάνει αρνητική εντύπωση σε όλους ανεξαιρέτως.
Με αυτό τον τρόπο δείχνεις ανευθυνότητα και δεν φέρεσαι με επαγγελματισμό. Για να εξασφαλίσεις ότι θα είσαι στην ώρα σου, θα μπορούσες να κάνεις δοκιμαστικά την διαδρομή μια μέρα πριν ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά, προκείμενου να γνωρίζεις πόσο χρόνο χρειάζεται για να φτάσεις.
Υπολόγισε επίσης και τον έξτρα χρόνο που θα σου πάρει, αν για παράδειγμα έχει κίνηση στο δρόμο. Είναι προτιμότερο να είναι προνοητικός και να φτάσεις νωρίτερα, παρά να αργοπορήσεις.
#2 Να μην έχεις επιμελημένη εμφάνιση όταν ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά
Την πρώτη ημέρα στη νέα σου δουλειά, εκτός από το γεγονός ότι θα πρέπει να είσαι στην ώρα σου, θα πρέπει να έχεις και προσεγμένη εμφάνιση.
Φρόντισε η εξωτερική σου εμφάνιση να αποπνέει επαγγελματισμό. Είτε η εταιρεία έχει πολιτική ενδυμασίας, είτε όχι, γνωρίζοντας ήδη κάποια πράγματα για αυτή, μπορείς να προσαρμόσεις αντίστοιχα το ντύσιμο σου.
#3 Μην ζητήσεις από τους συναδέλφους σου να κάνουν δουλειά για εσένα
Είναι κατανοητό ότι μπορεί να χρειάζεσαι βοήθεια και καθοδήγηση κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων σου σε μια νέα δουλειά και το να ζητάς βοήθεια από τους συναδέλφους σου είναι απολύτως αποδεκτό.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει πιο εύκολος τρόπος να σε αντιπαθήσουν όλοι οι συνάδελφοι σου από το να τους ζητάς και να περιμένεις από εκείνους να κάνουν δουλειά για εσένα. Ο προϊστάμενος σου σε προσέλαβε επειδή πιστεύει στις ικανότητες σου και ότι μπορείς να ανταπεξέλθεις στον φόρτο εργασίας.
Ζητά βοήθεια εάν τη χρειάζεσαι, αλλά πίστεψε στον εαυτό σου και απόδειξε ότι μπορείς να κάνεις τη δουλειά μόνος σου
#4 Μην χρησιμοποιείς υπερβολικά το κινητό σου τηλέφωνο
Απόφυγε όταν ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά την υπερβολική χρήση του κινητού σου τηλέφωνου. Σίγουρα είναι ένα πράγμα που δεν θα έκανε καλή εντύπωση στο νέο σου εργοδότη αν σε έβλεπε να ασχολείσαι περισσότερο με το κινητό σου, παρά με την δουλειά σου.
Αν οι φίλοι ή τα μέλη της οικογένειας σου είναι επιρρεπείς να σε καλούν εν ώρα εργασίας, υπενθύμισε τους πριν ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά ότι θα εργάζεσαι συγκεκριμένες ώρες και θα ήταν καλό να αποφεύγουν να σε καλούν αυτές τις ώρες. Προσπάθησε να απαντάς σε μηνύματα και κλήσεις κατά τη διάρκεια του διαλείμματος σου, εκτός αν πρόκειται για έκτατη ανάγκη.
#5 Μην διαπραγματευτείς για μεγαλύτερο μισθό, όταν ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά
Πιθανότατα, εσύ και ο εργοδότης σου να συμφωνήσατε έναν συγκεκριμένο μισθό κατά τη διαδικασία της πρόσληψης. Δεν είναι κομψό ακόμα και αν πιστεύεις ότι αξίζεις περισσότερα χρήματα να αλλάξεις γνώμη, προτού δείξεις την δουλειά σου.
Αν συμφώνησες με τον μισθό που προσφερόταν για τη θέση, θα πρέπει να είσαι ικανοποιημένος με αυτό. Μην περιμένεις περισσότερα χρήματα και μην ζητήσεις περισσότερα, μέχρι να εργαστείς αρκετά για να αποδείξεις την αξία σου και στη συνέχεια θα μπορούσες να διεκδικήσεις μια αύξηση.
#6 Μην προσπαθείς να αλλάξεις πράγματα εξαρχής
Σίγουρα θέλεις να κάνεις καλή εντύπωση, μόλις ξεκινήσεις τη νέα σου δουλειά και να δείξεις στον νέο σου εργοδότη ότι έκανε τη σωστή επιλογή με την πρόσληψη σου.
Ωστόσο, θα πρέπει να είσαι προσεκτικός όταν προτείνεις νέες πολιτικές ή στρατηγικές κατά τη διάρκεια των πρώτων εβδομάδων σου, καθώς μπορεί να μην είναι ο καλύτερος τρόπος για να δείξεις ότι μπορείς να δουλέψεις ομαδικά.
Δεν είναι σωστό να το παίζεις «φωτεινός παντογνώστης» από την στιγμή που μόλις έχεις ξεκινήσει τη νέα σου δουλειά. Αφιέρωσε χρόνο στην αρχή να κατανοήσεις και να μάθεις τη δουλειά σου. Με τη πάροδο του χρόνου, θα είσαι σε θέση να κάνεις προτάσεις και να προτείνεις αλλαγές με βάση την εμπειρία σου.
#7 Μην φοβάσαι να ζητήσεις βοήθεια
Δεν είναι κακό να ζητήσεις βοήθεια στα πρώτα σου βήματα. Αντιθέτως, είναι πολύ καλό γιατί υπάρχει κίνδυνος να κάνεις λάθη που θα κοστίσουν στην εταιρεία χρόνο και χρήμα.
Κάνε όσες περισσότερες ερωτήσεις μπορείς και ζήτα βοήθεια, προκειμένου να είσαι σίγουρος ότι όλα σου έχουν γίνει κατανοητά και για να αποφευχθούν τυχόν λάθη.
ergasiakanea.eu