Τοξική θετικότητα | Είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα μας;
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 30 Ιανουαρίου 2022 fonisalaminas
Μπορεί να αναρωτιέστε γιατί το να είναι κανείς θετικός συνέχεια είναι κάτι αρνητικό. Ακόμα και η πολύ θετική πλευρά όμως μπορεί να κρύβει κάτι μη ευεργετικό. Σαφώς το να αντιμετωπίζουμε τα πράγματα με μία θετική οπτική είναι θεμιτό και τις περισσότερες φορές αποτελεσματικό αλλά στην ουσία μας βοηθά; Πώς μας επηρεάζει το να μην είμαστε ρεαλιστές με όσα συμβαίνουν και απλά να προσπαθούμε να τα καλύψουμε με ένα πέπλο χαράς και θετικότητας;
Δεν είναι λίγες οι φορές που όλοι έχουμε έρθει αντιμέτωποι με σοβαρά προβλήματα στη ζωή μας. Μπορεί αυτά τα θέματα να αφορούν εμάς προσωπικά, κάποιον κοντινό μας άνθρωπο ή ακόμα και την κοινωνία γενικότερα. Το πόσο σοβαρό είναι ένα θέμα βέβαια και πόσο δύσκολο και αξεπέραστο φαίνεται είναι καθαρά υποκειμενικό. Κάτι που για τον έναν μοιάζει απλό, για κάποιον άλλο μπορεί να είναι τρομερά επώδυνο.
Η τοξική θετικότητα είναι ουσιαστικά μία γενικευμένη και αναγκαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων με θετική στάση. Πρόκειται για μία τακτική αποφυγής κατά την οποία το άτομο αποφεύγει να αντιμετωπίσει τα αρνητικά συναισθήματα που βιώνει, γεγονός που ενδεχομένως να προκαλέσει κακό στον εαυτό του. Το να μην ερχόμαστε σε επαφή με τα δυσάρεστα συναισθήματα που προκύπτουν, καλλιεργεί τη συνήθεια να αντιμετωπίζουμε όλες τις συνθήκες με αυτό τον τρόπο.
Στη ζωή μας δεν υπάρχουν μόνο όμορφες στιγμές. Ειδικά στη περίοδο που διανύουμε, με την πανδημία να είναι στο επίκεντρο, το άγχος, η αβεβαιότητα, ο φόβος και η πίεση που δεχόμαστε βρίσκονται στο ζενίθ. Αισθανόμαστε αβοήθητοι και πολλές φορές χάνουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία μας. Το να νιώθουμε έτσι είναι απόλυτα φυσιολογικό. Είμαστε άνθρωποι και είναι αναγκαίο να βιώνουμε τη διακύμανση των συναισθημάτων μας και να μη προσπαθούμε να τα καταπιέσουμε.
“Όλα θα πάνε καλά”, “δες τη θετική πλευρά”, “η ευτυχία είναι μία επιλογή”, “όλα γίνονται για κάποιο λόγο”, είναι μόνο μερικές από τις τετριμμένες εκφράσεις που χρησιμοποιούμε αλλά στην ουσία δεν βοηθάμε τον άλλο. Συνήθως τα λέμε αυτά όχι με κακή πρόθεση αλλά επειδή δε ξέρουμε τι άλλο να πούμε ή επειδή νιώθουμε άβολα όταν κάποιος άλλος εκφράζει τα συναισθήματα του. Αυτό βέβαια δείχνει μία αδυναμία διαχείρισης συναισθημάτων που στην ουσία επηρεάζει και αφορά και εμάς τους ίδιους.
Με το να μην αφήνουμε τα δυσάρεστα συναισθήματα να εκφραστούν, δημιουργούμε την αίσθηση τόσο στον εαυτό μας όσο και στους άλλους ότι είναι κακό ή και ντροπιαστικό να τα βιώνουμε. Θεωρούμε τους εαυτούς μας αδύναμους και γεμίζουμε τύψεις όταν πιάσουμε τον εαυτό μας να σκέφτεται αρνητικά. Φυσικά, μία τέτοια αντίληψη είναι λανθασμένη. Μπορεί η παραδοχή ότι νιώθουμε άσχημα να είναι δύσκολη, αλλά η λύτρωση που αισθανόμαστε όταν αφήνουμε ελεύθερα τα συναισθήματά μας να εκφραστούν είναι καταπραϋντική.
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συμβάλλουν στη διατήρηση τέτοιων αντιλήψεων. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν τείνουν να προβάλλουν μόνο τις όμορφες και χαρούμενες στιγμές τους. Καθετί άσχημο συνήθως αποφεύγουν να το δημοσιοποιούν και προτιμούν να το κρατούν για τον εαυτό τους. Αυτό βέβαια δεν ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα. Όλα είναι μέσα στη ζωή και εφόσον επιλέγουμε να τη προβάλλουμε πρέπει να παρουσιάζουμε όλες τις πτυχές της. Διαφορετικά, βλέποντας κάποιον να περνά τέλεια, αναρωτιόμαστε αν κάτι πηγαίνει λάθος με εμάς και γεμίζουμε τύψεις.
Πώς μπορείτε να διαχειριστείτε ουσιαστικά τα δυσάρεστα συναισθήματα;
- Αντιμετωπίστε τα δυσάρεστα συναισθήματα, χωρίς να αρνείστε την ύπαρξή τους.
- Να είστε ρεαλιστές. Όταν η κατάσταση είναι αγχωτική ή στενάχωρη είναι φυσιολογικό να νιώθετε άγχος ή λύπη αντίστοιχα.
- Είναι φυσιολογικό να μην αισθάνεστε καλά. Μην αισθάνεστε ενοχές αν κάποια στιγμή βιώνετε αρνητικά συναισθήματα.
- Μη συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους. Ο καθένας αντιμετωπίζει τα πράγματα με διαφορετικό τρόπο.
- Ακούστε τους άλλους και ενθαρρύνετέ τους να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.
- Επιλέξτε να μοιραστείτε αυτά που νιώθετε με άτομα που δε σας κρίνουν, κάποιο φίλο ή ακόμα και ψυχολόγο.
Σαφώς, η θετική αντιμετώπιση των πραγμάτων είναι αποδεκτή και χρήσιμη τις περισσότερες φορές αλλά δε φέρνει πάντα τη λύση. Κάποια στιγμή, όσο δύσκολο κι επώδυνο κι αν μοιάζει, πρέπει να κοιτάξουμε κατάματα το πρόβλημα και να αποδεχτούμε τα δυσάρεστα συναισθήματα που μπορεί να μας προκαλέσει.
csii.gr