Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να μην αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα στην εξέλιξη του ανθρώπου
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 3 Φεβρουαρίου 2022 fonisalaminas
Η εξέλιξη βασικών ανθρώπινων χαρακτηριστικών στο προγονικό είδος Homo erectus πιθανότατα δεν συνδέεται με μια μεγάλη αύξηση στην κατανάλωση κρέατος, όπως πιστευόταν προηγουμένως, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Χαρακτηριστικά γνωρίσματα των σύγχρονων ανθρώπων, όπως οι μεγάλοι εγκέφαλοι, εμφανίστηκαν για πρώτη φορά στον Homo erectus πριν από σχεδόν 2 εκατομμύρια χρόνια – μια εξελικτική μετάβαση που προηγούμενες μελέτες είχαν συνδέσει με μια σημαντική αλλαγή στη διατροφή των αρχαίων ανθρώπων που περιλάμβανε μεγαλύτερη κατανάλωση κρέατος.
Ενώ οι αρχαιολογικές ενδείξεις για την κατανάλωση κρέατος αυξάνονται δραματικά μετά την εμφάνιση του Homo erectus, η νέα έρευνα προτείνει ότι αυτή η αύξηση μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι εντατοποιήθηκαν οι έρευνες για την συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
«Αρκετοί παλαιοανθρωπολόγοι έχουν επισκεφθεί καλοδιατηρημένες τοποθεσίες σε μέρη όπως το Φαράγγι του Ολντουβάι στην Τανζανία, και έχουν βρει αποδείξεις ότι οι πρώτοι άνθρωποι έτρωγαν κρέας, γεγονός που ενισχύει αυτή την άποψη ότι υπήρξε έκρηξη της κρεατοφαγίας πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια», ανέφερε σε δήλωσή του ο συν-συγγραφέας της μελέτης Άντριου Μπαρ από το Πανεπιστήμιο George Washington.
«Ωστόσο, όταν συνθέτεις ποσοτικά τα δεδομένα από πολυάριθμες τοποθεσίες σε ολόκληρη την ανατολική Αφρική για να ελέγξεις αυτή την υπόθεση, όπως κάναμε εδώ, η θεωρία ότι “το κρέας μας έκανε ανθρώπους” αρχίζει να καταρρέει», πρόσθεσε ο Δρ. Μπαρ.
Οι επιστήμονες συγκέντρωσαν δημοσιευμένα δεδομένα από εννέα μεγάλες περιοχές στην ανατολική Αφρική, συμπεριλαμβανομένων 59 σημείων που χρονολογούνται μεταξύ 2,6 εκατομμυρίων και 1,2 εκατομμυρίων ετών πριν.
Από αυτά τα δεδομένα, εντόπισαν τις πρώτες ενδείξεις ανθρώπινης σαρκοφαγίας, χρησιμοποιώντας διάφορες μετρήσεις, συμπεριλαμβανομένου του αριθμού των ζωοαρχαιολογικών τοποθεσιών όπου έχουν διατηρηθεί οστά ζώων τα οποία φέρουν σημάδια κοπής από λίθινα εργαλεία, του συνολικού αριθμού των οστών αυτών και του αριθμού των αναφερόμενων στρωματογραφικών επιπέδων.
Στη συνέχεια υπολόγισαν τη διακύμανση της προσπάθειας δειγματοληψίας με την πάροδο του χρόνου και κατέληξαν ότι δεν υπήρξε συνεχής αύξηση της ποσότητας των ενδείξεων σαρκοφαγίας μετά την εμφάνιση του H. erectus. Ενώ τα τροποποιημένα οστά και ο αριθμός των ζωοαρχαιολογικών θέσεων και επιπέδων αυξήθηκε μετά την εμφάνιση του H. erectus, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι οι αυξήσεις αυτές συνδέονται με την αύξηση της δειγματοληψίας. Με βάση αυτές τις παρατηρήσεις, οι ερευνητές δήλωσαν ότι η εντατική δειγματοληψία και όχι οι αλλαγές στην ανθρώπινη συμπεριφορά, θα μπορούσε να είναι η αιτία.
«Η μελέτη αυτή αλλάζει την κατανόησή μας για την πρώτη προϊστορική κρεατοφαγία. Δείχνει επίσης πόσο σημαντικό είναι να συνεχίσουμε να θέτουμε μεγάλα ερωτήματα σχετικά με την εξέλιξή μας, ενώ παράλληλα συνεχίζουμε να αποκαλύπτουμε και να αναλύουμε νέα στοιχεία για το παρελθόν μας», δήλωσε η Μπριάνα Πόμπινερ, συν-συγγραφέας της μελέτης.
«Οι παρατηρήσεις μας υπονομεύουν τις θεωρίες που συνδέουν τα ανατομικά και συμπεριφορικά χαρακτηριστικά με την αυξημένη κατανάλωση κρέατος στον H erectus, υποδηλώνοντας ότι άλλοι παράγοντες είναι πιθανότατα υπεύθυνοι για την εμφάνιση των ανθρωπόμορφων χαρακτηριστικών του», έγραψαν οι επιστήμονες στη μελέτη τους.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό «PNAS».
Independent – ertnews.gr