Το «μυστικό κουμπί» στο iPhone που ελάχιστοι γνωρίζουν Το «μυστικό κουμπί» στο iPhone που ελάχιστοι γνωρίζουν
Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους iPhone ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη ενός μυστικού κουμπιού. Χάρη σε ένα βίντεο που έγινε viral στα social... Το «μυστικό κουμπί» στο iPhone που ελάχιστοι γνωρίζουν

Εκατομμύρια άνθρωποι έχουν στην κατοχή τους iPhone ωστόσο ελάχιστοι γνωρίζουν την ύπαρξη ενός μυστικού κουμπιού.

Χάρη σε ένα βίντεο που έγινε viral στα social media, οι κάτοχοι iPhone ανακάλυψαν ότι η συσκευή τους έχει ένα «μυστικό κουμπί» που τους επιτρέπει να χρησιμοποιήσουν διάφορες λειτουργίες στο κινητό τους, που μπορεί να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

«Δεν χρησιμοποιείτε σωστά το iPhone σας εάν δεν χρησιμοποιείται το μυστικό κουμπί στο πίσω μέρος του τηλεφώνου σας» λέει η TikToker «ellyawesometech», η οποία αφιερώνει τα βίντεο που ανεβάζει στο να ανακαλύπτει άγνωστες λειτουργίες σε διάφορες συσκευές τεχνολογίας.

Στο συγκεκριμένο βίντεο, η TikToker μιλά για τη λειτουργία «Touch Back» στο iPhone, που είναι διαθέσιμη σε κάθε συσκευή που «τρέχει» τουλάχιστον το λειτουργικό σύστημα Ios 14.

Η λειτουργία επιτρέπει στους κατόχους iPhone απλά να αγγίξουν το πίσω μέρος του κινητού τους, κοντά στο σημείο όπου υπάρχει το σήμα της Apple, και να κάνουν το smartphone τους να ξεκινήσει όποια εφαρμογή έχουν προγραμματίσει μέσω του μενού των ρυθμίσεων (settings).

Για παράδειγμα, μπορείτε να ρυθμίσετε το «μυστικό κουμπί» (Touch Back) να ανοίγει την κάμερα, να τραβάει ένα screenshot, να ανάβει τον φακό ή ακόμα και να ανεβοκατεβάζει τον ήχο.

Στο βίντεό της η TikToker χρησιμοποιεί τη λειτουργία «Touch Back» για να ανοίγει εύκολα την εφαρμογή Shazam, για να βρίσκει ποιο τραγούδι ή μελωδία ακούγεται.

Για να ενεργοποιήσεις τη λειτουργία, πρέπει να πας στα «Settings», να σκρολάρεις προς τα κάτω και να πατήσεις το «Accessibility» και μετά να κλικάρεις «Touch».

Μετά κάνε ξανά scroll down στο «Play back». Θα έχεις την επιλογή να ενεργοποιήσεις είτε το «Double tap» είτε το «Triple tap», αναλόγως εάν θέλετε διπλό ή τριπλό χτύπημα.

Κάνε κλικ για να δείτε ποιες λειτουργίες μπορείτε να κοντρολάρετε με ένα διπλό ή τριπλό tap στο πίσω μέρος του κινητού σας τηλεφώνου iPhone.

iPhone: Πώς θα το καταλάβετε ότι σας παρακολουθούν

Ο… μεγάλος αδερφός παρακολουθεί τα πάντα. Κάθε σελίδα που βλέπετε, κάθε βίντεο, κάθε συνομιλία. Πώς μπορείτε να διαγράψετε τελείως τα ίχνη σας. Δείτε σε έξι απλά βήματα.

Ο καθένας από εμάς έχει αφήσει μικρό ή μεγάλο αποτύπωμα στο Διαδίκτυο, που σημαίνει ότι κάποιος άγνωστος από οποιοδήποτε μέρος του κόσμου μπορεί να έχει πρόσβαση στις προσωπικές μας πληροφορίες.

Υπάρχει κάποιος τρόπος για να σβήσει κανείς τα προσωπικά του δεδομένα από το Διαδίκτυο, ώστε να μην βρίσκονται στη διάθεση διάφορων εταιρειών;

Ουσιαστικά, όχι, αλλά υπάρχουν κάποιοι τρόποι, προκειμένου να μειώσει κανείς το ψηφιακό του αποτύπωμα και κατά συνέπεια να μειώσει τις πιθανότητες διοχέτευσης προσωπικών του δεδομένων.

Σε κάθε περίπτωση, η μείωση του ψηφιακού αποτυπώματος έχει ένα τίμημα: ενδέχεται να επηρεάσει τις επαγγελματικές σας προοπτικές, αφού θα δυσχεράνει την επικοινωνία σας με τυχόν νέους εργοδότες.

Διαγράψτε ή απενεργοποιείστε το λογαριασμό σας σε πλατφόρμες αγορών, στα social media και υπηρεσίες διαδικύου
Σκεφτείτε ποια δίκτυα απαιτούν τη δημιουργία λογαριασμού.

Πέρα από τα πολύ προφανή (Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter) υπάρχουν και άλλα, όπως το Reddit ή κάποια πλατφόρμα ηλεκτρονικού εμπορίου. Όλοι αυτοί οι λογαριασμοί συγκεντρώνουν προσωπικά στοιχεία.

Μπορεί κανείς να τους διαγράψει ή να τους απενεργοποιήσει μέσω των ρυθμίσεων ασφαλείας ή προσωπικών δεδομένων στον υπολογιστή ή το κινητό του.

Για την απενεργοποίηση ορισμένων λογαριασμών μερικές φορές απαιτούνται περισσότερα βήματα, τα οποια μπορείτε να αναζητήσετε online για την κάθε περίσταση.

Αν εντοπίσετε όμως κάποιον λογαριασμό που δεν μπορεί να διαγραφεί, τότε βάλτε στα στοιχεία κάτι ψεύτικο ή εντελώς τυχαίο.

iPhone: Και ξαφνικά… πόλεμος για τους φορτιστές

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκέφτηκε να μας απαλλάξει από το… μαρτύριο των φορτιστών και να υπάρχει ένας μόνο τύπος ωστόσο η Apple βγήκε στην αντεπίθεση!

Η Apple δήλωσε αντίθετη στην ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που αποφάσισε να προωθήσει νομοθεσία για την επιβολή πλέον ενός μόνο κοινού φορτιστή για όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Κάτι που πλήττει πρωτίστως την αμερικανική εταιρεία, η οποία διαθέτει το δικό της ξεχωριστό καλώδιο τύπου Lightning αντί για USB, για τη φόρτιση των iPhone και άλλων προϊόντων της. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί πλέον ότι οι φορτιστές τύπου USB-C πρέπει να αποτελέσουν την κοινή λύση φόρτισης.

Σε ανακοίνωσή της η εταιρεία, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς και τη «Γκάρντιαν», δήλωσε «ανήσυχη ότι ο αυστηρός κανονισμός που επιβάλλει ένα μόνο τύπο φορτιστή πνίγει τον ανταγωνισμό παρά τον ενθαρρύνει, πράγμα που με τη σειρά του θα βλάψει τους καταναλωτές στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο».

Επιπλέον η Apple εξέφρασε αντίρρηση για την 24μηνη μεταβατική περίοδο που δίνεται στις εταιρείες, προκειμένου να συμμορφωθούν με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όταν αυτή τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος Τιερί Μπρετόν τόνισε, από την πλευρά του, ότι ήλθε ώρα να εξαφανιστεί το θέαμα των πολλαπλών καλωδίων φόρτισης. «Η δουλειά μου είναι να σκοτώνω αυτά τα ‘φίδια’ όποτε μπορώ», δήλωσε χαρακτηριστικά, ενώ μίλησε μάλλον απαξιωτικά για τις αντιδράσεις της Apple:

«Τις ξέρω αυτές τις εταιρείες εδώ και χρόνια. Κάθε φορά που παρουσιάζουμε μια πρόταση, αρχίζουν τα ‘ωχ, θα είναι ενάντια στην καινοτομία’. Λοιπόν, όχι, δεν θα είναι ενάντια στην καινοτομία, δεν θα είναι ενάντια σε κανέναν. Όπως κάθε τι που κάνει η Κομισιόν, θα είναι υπέρ των καταναλωτών».

Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε νομοθεσία για την καθιέρωση μιας κοινής λύσης φόρτισης για όλες τις σχετικές ηλεκτρονικές συσκευές. Έκανε έτσι ένα σημαντικό βήμα για τη μείωση των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, καθώς και της ταλαιπωρίας που προκαλεί στους καταναλωτές η ύπαρξη διαφορετικών, ασύμβατων φορτιστών για τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Η πολυετής συνεργασία με τη βιομηχανία στο πλαίσιο μιας εθελοντικής προσέγγισης έχει επιφέρει μείωση του αριθμού των φορτιστών κινητών τηλεφώνων από 30 σε τρεις κατά την τελευταία δεκαετία, αλλά δεν είχε επιτύχει έως τώρα την πλήρη επίλυση του προβλήματος. Με τη σημερινή πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό, η θύρα φόρτισης και η τεχνολογία ταχείας φόρτισης των συσκευών θα εναρμονιστούν: Η USB-C θα καταστεί η πρότυπη κοινή θύρα για όλα τα έξυπνα τηλέφωνα, τις ταμπλέτες, τις φωτογραφικές μηχανές, τα ακουστικά κεφαλής, τα φορητά ηχεία και τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών χειρός. Με τον τρόπο αυτό, οι καταναλωτές θα μπορούν να φορτίζουν τις συσκευές τους με τον ίδιο φορτιστή USB-C, ανεξάρτητα από τη μάρκα της συσκευής.

Επιπλέον, η Επιτροπή προτείνει τον διαχωρισμό της πώλησης φορτιστών από την πώληση ηλεκτρονικών συσκευών. Οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν νέα ηλεκτρονική συσκευή χωρίς νέο φορτιστή. Με τον τρόπο αυτό θα περιοριστεί ο αριθμός των αχρείαστων φορτιστών που αγοράζονται ή που μένουν αχρησιμοποίητοι.

Τα παραπάνω μέτρα αναμένεται να προσφέρουν ευκολία στους καταναλωτές και να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που συνδέεται με την παραγωγή και την απόρριψη των φορτιστών, υποστηρίζοντας έτσι την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση. Η μείωση της παραγωγής και της απόρριψης νέων φορτιστών εκτιμάται ότι θα μειώσει την ποσότητα των αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού κατά σχεδόν χίλιους τόνους ετησίως.

Η πρόταση αναθεώρησης της οδηγίας για τον ραδιοεξοπλισμό θα πρέπει να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο με τη συνήθη νομοθετική διαδικασία (συναπόφαση). Μια μεταβατική περίοδος 24 μηνών από την ημερομηνία θέσπισης της οδηγίας θα δώσει στον κλάδο αρκετό χρόνο για να προσαρμοστεί πριν από την έναρξη της εφαρμογής της.

Για να υπάρξει κοινός φορτιστής, απαιτείται πλήρης διαλειτουργικότητα και στις δύο πλευρές του καλωδίου: στην ηλεκτρονική συσκευή και στο εξωτερικό τροφοδοτικό. Η διαλειτουργικότητα στην πλευρά της συσκευής, η οποία είναι μακράν η μεγαλύτερη πρόκληση, θα επιτευχθεί με τη σημερινή πρόταση. Η διαλειτουργικότητα του εξωτερικού τροφοδοτικού θα ρυθμιστεί με αναθεώρηση του κανονισμού της Επιτροπής για τον οικολογικό σχεδιασμό. Η αναθεώρηση αυτή θα δρομολογηθεί εντός του τρέχοντος έτους, ώστε η έναρξη της ισχύος της να ευθυγραμμιστεί με αυτήν της σημερινής πρότασης.

Το 2020 στην αγορά της ΕΕ πωλήθηκαν περίπου 420 εκατ. κινητά τηλέφωνα και άλλες φορητές ηλεκτρονικές συσκευές. Κατά μέσο όρο, οι καταναλωτές κατέχουν περίπου τρεις φορτιστές κινητών τηλεφώνων, εκ των οποίων χρησιμοποιούν δύο σε τακτική βάση. Παρά το γεγονός αυτό, το 38% των καταναλωτών αναφέρουν ότι έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα τουλάχιστον μία φορά, αδυνατώντας να φορτίσουν το κινητό τους τηλέφωνο, επειδή οι φορτιστές που είχαν στη διάθεσή τους ήταν ασύμβατοι. Η κατάσταση αυτή δεν είναι μόνο ενοχλητική, αλλά και δαπανηρή για τους καταναλωτές, οι οποίοι δαπανούν περίπου 2,4 δισ. ευρώ ετησίως για αυτόνομους φορτιστές που δεν πωλούνται από κοινού με ηλεκτρονική συσκευή. Επιπλέον, οι απορριπτόμενοι και οι αχρησιμοποίητοι φορτιστές εκτιμάται ότι αποτελούν έως και 11.000 τόνους αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού ετησίως.

xristika.gr

error: Content is protected !!