Πώς μπορώ να βοηθήσω το παιδί μου να αποφύγει το ψηφιακό δράμα;
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 27 Απριλίου 2022 fonisalaminas
Το ψηφιακό δράμα είναι μια φράση νέας εποχής που αναφέρεται σε μορφές κακοποίησης και βίας που βιώνουν οι έφηβοι μέσα από τον κόσμο της τεχνολογίας. Θεωρούνται οι καθημερινές συγκρούσεις και διαμάχες μεταξύ φίλων ή γνωστών στο διαδίκτυο ή μέσω γραπτών μηνυμάτων – π.χ, ένας έφηβος μπορεί να δημοσιεύσει ένα σχόλιο για κάποιον άλλο συνομήλικό του στο Διαδίκτυο γνωρίζοντας ότι οι κοινοί-γνωστοί θα το δουν και ότι μπορεί να αντιδράσουν και να απαντήσουν με αρνητικά σχόλια.
Για τους ενήλικες, το ψηφιακό δράμα μπορεί να συσχετίζετε με τον διαδικτυακό εκφοβισμό, ο οποίος περιλαμβάνει επαναλαμβανόμενη ψηφιακή παρενόχληση προς κάποιον, το δράμα είναι ευρύτερο και πιο διαφοροποιημένο. Το ψηφιακό δράμα μπορεί ακόμα να είναι πολύ αληθινό για τους μαθητές, να οδηγήσει σε πληγωμένα συναισθήματα και ακόμη και να βλάψει μακροχρόνιες φιλίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να κλιμακωθεί σε μια διαμάχη, είτε λεκτικά είτε σωματικά και εκτός σύνδεσης.
Το να κλιμακωθεί αυτή η κατάσταση από τα παιδιά είναι πολύ εύκολο, το σημαντικό είναι η αποφυγή και η αποκλιμάκωση αυτού του φαινομένου. Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνεται εξαρχής ένας καθορισμός ορίων και έλεγχο των πράξεων των παιδιών. Ιδιαίτερα όταν, οι φιλίες των παιδιών διαδραματίζονται τόσο με την συνεχή επαφή τους και συνεχίζονται και εντός social media. Με σωστή καθοδήγηση, θέστε τα όρια συναναστροφής μεταξύ των παιδιών και των φίλων τους ώστε να υπάρξει μια υγιή σχέση μεταξύ τους. Σε δεύτερη φάση αφήστε τις συσκευές μακριά από τα παιδιά και την συνεχή επαφή τους σχετικά με ανταλλαγή μηνυμάτων ή δημοσιεύσεων. Με αυτό τον τρόπο μπορείτε να δώσετε ένα μεγάλης διάρκειας αποχή σχετικά με την ένταση που μπορεί να έχει δημιουργηθεί και κλιμακώνεται σταδιακά εντός διαδικτύου.
Επιπροσθέτως, είναι καλό η χρήση των social media απο πλευράς σας να γίνεται και με τον σκοπό να παρουσιάζεται θέματα με ακραίες συμπεριφορές διαδικτύου από έφηβους ώστε να τις βλέπουν τα παιδιά σας, ιδιαίτερα με θέματα που έχουν να κάνουν με τα αρνητικά στερεότυπα σχετικά με τις γυναικείες φιλίες. Με αποτέλεσμα, τα παιδιά να ανατροφοδοτούνται με την θετική επίλυση για τις διάφορες συγκρούσεις που βιώνουν. Τέλος και το πιο σημαντικό, να τους υπενθυμίζεται ότι είστε πάντα δίπλα τους και διαθέσιμοι να μιλήσετε. Γνωρίζοντας ότι έχουν έναν έμπιστο μέλος της οικογένειας ή εκτός αυτής μπορεί να τα ενθαρρύνει να ανοιχτούν περισσότερο σε οποιοδήποτε προβληματισμό.
csii.gr