Διαδίκτυο και πρότυπα ομορφιάς
ΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 12 Ιουνίου 2022 fonisalaminas
Κάθεσαι σε μια οθόνη και βλέπεις ανθρώπους με το τέλειο σπίτι, τον τέλειο σύντροφο, το τέλειο παρουσιαστικό και γενικά την τέλεια ζωή. Είναι όμως πραγματικά έτσι; ή απλά αυτό πλασάρουν γιατί αυτό πουλάει στις μέρες μας και έχει γίνει ‘’μόδα’’;
Δεν είναι λίγοι οι άνθρωποι και κυρίως οι έφηβοι που βλέπουνε τέτοιες εικόνες καθημερινά ατόμων που ζούν την ιδανική ζωή με βάση αυτά που ανεβάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Χιλιάδες εικόνες ”ωραίων” ατόμων συμπυκνώνονται σε μία, στο ίδιο μοτίβο: στην εικόνα του τέλειου ανθρώπου με τα τέλεια χαρακτηριστικά. Και όταν αυτό κυριαρχεί, αρχίζει και ξυπνά επιθυμίες και ανασφάλειες ειδικά σε άτομα που δεν έχουν διαμορφώσει ακόμα τον χαρακτήρα τους. Αν το σκεφτούμε καλύτερα είναι σαν ενα παιχνίδι στο οποίο κυριαρχεί ο ανταγωνισμός και έχει για όπλο του την ομορφιά,αν δεν έχεις το όπλο για να πολεμήσεις, χάνεις. Τα άτομα αρχίζουν να παρεμβαίνουν με τεχνητούς τρόπους στο σώμα τους, στο πρόσωπο τους κάνοντας πλαστικές επεμβάσεις ακόμα και απο μικρή ηλικία είτε επεξεργάζοντας τις φωτογραφίες τους ενώ ταυτόχρονα σκέφτονται πως θα αποκτήσουν ακόμα πιο μεγάλη θεαματικότητα.
Ανοίγετε λοιπόν τον λογαριασμό σας στα social media και βλέπετε εκατομμύρια εικόνες, επεξεργασμένες, στη ‘’σωστή’’ στάση, με τον ‘’σωστό φωτισμό’’, όπως ακριβώς θέλουν να είναι για να προσελκύσουν τον θαυμασμό των υπολοίπων. Άρα βλέπετε απλά μια εικόνα, χωρίς άλλα χαρακτηριστικά η οποία δεν αντικατοπτρίζει ούτε την καθημερινότητα του ατόμου, ούτε τον χαρακτήρα του, ούτε ίσως το ίδιο. Ως αποτέλεσμα να μπαίνετε σε μια κατάσταση σύγκρισης της εικόνας που έχετε εκείνη τη στιγμή με το άτομο που φαίνεται στην φωτογραφία και ωθώντας έτσι τον εαυτό σας να σκεφτεί τι θα πρέπει να αλλάξει ή να ‘’πειράξει’’ οδηγώντας τον σε μια εμμονική κατάσταση με την εξωτερική σας εμφάνιση.
Όλο αυτό δημιουργεί στα άτομα και κυρίως στους νέους την ανασφάλεια οτι δεν είναι αρκετοί γιατί δεν συνάδουν με τα πρότυπα ομορφιάς που κυριαρχούν και άρα δύσκολα να γίνουν αποδεκτοί απο τον περίγυρο τους. Ως απόρροια αυτό δημιουργεί μια κατάσταση αρκετά ψυχοφθόρα που δύσκολα μπορούν να διαχειριστούν με αποτέλεσμα να απομωνόνται, να έχουν επιθετική συμπεριφορά και να νιώθουν άσχημα για τον εαυτό τους. Ο συνεχής αγώνας των παιδιών για να αποβάλλουν κάθε ψεγάδι απο την εμφάνισή τους και να φτάσουν στο τέλειο πρότυπο που επιβάλλει η κοινωνία είναι επίπονος και επιφέρει πολλά αρνητικά αποτελέσματα στην ψυχολογία των παιδιών. Γι αυτό όσο περνάει ο καιρός βλέπουμε και περισσότερο ίδια άτομα τα οποία χάνουν την διαφορετικότητα τους απλά για να μην ξεφεύγουν απο το σύνολο.
Γιατί όμως παρεμβαίνουμε τόσο πολύ σε χαρακτηριστικά τα οποία μας έδωσε η φύση και όχι σε χαρακτηριστικά του χαρακτήρα μας για να βελτιώσουμε τον εαυτό μας; Γιατί όλοι προσπαθούν να ξεχωρίσουν κάνοντας τα ίδια πράγματα και γίνοντας ένα με όλους τους άλλους; Άν εμείς δεν είμαστε σε θέση να αγαπήσουμε τον εαυτό μας όπως είναι, με τις ατέλειές του, με τη διαφορετικότητα του -όποια κι αν είναι αυτή- πως περιμένουμε να μας αγαπήσει κάποιος άλλος; Γι αυτό ας αφήσουμε για λίγο τον κόσμο των social media και ας επικεντρωθούμε στον πραγματικό, αληθινό κόσμο αγαπώντας και καλωσορίζοντας το διαφορετικό, αναζητώντας την ευτυχία χωρίς να χάσουμε τον εαυτό μας, δίνοντας όση σημασία πρέπει στα πράγματα που πρέπει.
csii.gr