ΜΑΚΡΟΝ «ΠΥΡΡΕΙΟΣ» ΝΙΚΗ
Το σχόλιο της ημέρας 21 Ιουνίου 2022 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Εκλογές στην Γαλλία, προχθές Κυριακή, κι εχθές Δευτέρα, ο γαλλικός Τύπος, σε όποια παραταξιακή απόκλιση και αν ανήκει, δεν μπορούσε παρά να μιλάει για πανωλεθρία Εμμανουήλ Μακρόν, καθώς στον δεύτερο γύρο των κοινοβουλευτικών εκλογών, η παράταξη του Προέδρου, απέτυχε σχεδόν ολοσχερώς και η εντούτοις νίκη της, θεωρείται ως «πύρρειος».
ΟΙ Γάλλοι ψηφοφόροι, οι οποίο μία εβδομάδα νωρίτερα είχαν αρνηθεί επίμονα και κατά πολύ μεγάλο ποσοστό να προσέλθουν στις κάλπες, προχθές, εναποθέτοντες τις ελπίδες τους σε μία καλύτερη διαχείριση των συμφερόντων τους, ναι μεν έφεραν πρώτο το κόμμα Μακρόν, αλλά με μεγάλες και σημαντικές απώλειες, εμπιστευόμενοι περισσότερο τους αντιπάλους του της Αριστεράς και της Δεξιάς, Ζαν-Λυκ Μελανσόν και Μαρί Λεπέν, στην οποία τελευταία, δε, χαρίστηκαν ακόμη πιο πολύ.
Έτσι, και σύμφωνα με τα σχεδόν ολοκληρωτικά αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών, όπως τα μετέδωσε ο γαλλικός τηλεοπτικός σταθμός «LSI», η προσκείμενη στον πρόεδρο Εμμανουήλ Μακρόν παράταξη, λαμβάνει από 210 ως 250 έδρες. Η αριστερή πολιτική παράταξη του Ζαν-Λυκ Μελανσόν λαμβανει από 150 ως 180 έδρες, η παράταξη της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν από 80 ως 100 έδρες, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι από 60 ως 70 έδρες.
Οι τελικές μετρήσεις, δεν φαίνεται να επηρεάσουν το εκλογικό αυτό αποτέλεσμα, το οποίο δεν δίνει καμία, και σε κανέναν, απόλυτη πλειοψηφία, ενώ η κυρία Λεπέν κέρδισε πρωτοφανή αριθμό εδρών.
Φαίνεται πως η πολιτική της παράταξης Μακρόν, μακράν απείχε από την έγκριση των Γάλλων ψηφοφόρων, οι οποίοι άλλωστε, συχνά με τις διαμαρτυρίες τους έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου.
Οι πολιτικοί αναλυτές κάνουν λόγο για πολιτικό σεισμό, και η παράταξη του Προέδρου θα χρειάζεται κάθε φορά ειδικές κατά περίσταση συμμαχίες για να μπορεί να περάσει από την Βουλή κάθε τι καινούργιο, το οποίο θα θέλει να ψηφισθεί.
Η άποψη του κ. Μακρόν ότι η πολιτική του, όλον αυτόν τον καιρό, και επί παντός επιστητού, ήταν η καλύτερα ενδεδειγμένη και ότι ο γαλλικός λαός συμφωνούσε έστω και διαφωνών σε πολλά σημεία με αυτήν, φαίνεται πως υπήρξε εσφαλμένη.
Οι ελπίδες των Γάλλων, εναποτέθηκαν στα κόμματα της Αντιπολίτευσης.