ΚΑΙ ΚΑΛΑ ΞΕΜΠΕΡΔΕΜΑΤΑ
Το σχόλιο της ημέρας 26 Ιουνίου 2022 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Μία ανάσα ανακούφισης για την χώρα μας, αλλά με πολλούς αστερίσκους μακροχρόνιων οικονομικών προβλημάτων για την Ελλάδα μας, η οποία επιτέλους στις 20 Αυγούστου «εξέρχεται» της Εποπτείας, η οποία της είχε επιβληθεί από την εποχή κρίσης του χρέους και η Κυβέρνηση προσανατολίζεται όπως έγραψαν οι εφημερίδες, να ενισχύσει τους συνταξιούχος με ένα εφάπαξ ποσόν, να μειώσει τον ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής και να επιδοτήσει ρεύμα και καύσιμα.
Στην Γερμανία, ωστόσο, η έγκριτη εφημερίδα του Ντίσελντορφ, επικαλούμενη εκτιμήσεις της «Κομισιόν», αναφέρει πέντε αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας, υπογραμμίζοντας ότι «το δημόσιο χρέος παραμένει, με διαφορά, το υψηλότερο μεταξύ των κρατών-μελών με ποσοστό 193% του ΑΕΠ, ενώ το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για τη χώρα, αλλά δεν σημαίνει και το τέλος της «εξετάσεων».
Ο ανταποκριτής της «Handelsblatt» στην Αθήνα αναφέρει: «Η Ελλάδα παραμένει υπό παρακολούθηση, όπως συμβαίνει και με τις άλλες χώρες των προγραμμάτων (διάσωσης), την Ιρλανδία, την Ισπανία, την Κύπρο και την Πορτογαλία, μόνο που οι έλεγχοι δεν θα γίνονται επί τόπου, ενώ κατά κανόνα θα διενεργούνται κάθε έξι και όχι κάθε τρεις μήνες. Η εποπτεία θα συνεχιστεί, εωσότου οι χώρες αυτές αποπληρώσουν το 75% των δανείων τους. Στην περίπτωση της Ελλάδας αυτό θα συμβεί το 2059, σύμφωνα με τον σημερινό σχεδιασμό».
Το 2009 το εξωτερικό χρέος ανερχόταν στο 126,8% του ΑΕΠ που αντιστοιχούσε τότε σε 298 δις Ευρώ, ενώ θα αποχαιρετήσουμε το 2022 με εξωτερικό χρέος που μπορεί να πλησιάσει και τα 400 δις ευρώ.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών το συνολικό δημόσιο χρέος της χώρας, στο τέλος του περασμένου Μαρτίου εκτινάχθηκε στο ποσό των 394,55 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 6,2 δισ. ευρώ, σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 388,34 δισ. ευρώ.
Τα νεότερα στοιχεία, δυστυχώς δεν είναι και τα καλύτερα, αλλά ας μην πικραθούμε περισσότερο σήμερα.