ΟΤΑΝ Η ΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΙ ΕΧΘΡΟΥΣ
Το σχόλιο της ημέρας 27 Ιουλίου 2022 fonisalaminas
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
Όλα ξεκίνησαν με την ανακοίνωση της συμφωνίας NASA και τη ρωσική «Roskosmos» για την επανέναρξη της συνεργασίας των δύο διαστημικών οργανισμών!
Υπάρχουν όμως και σημαντικότερες εξελίξεις: Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα επιτρέψει συναλλαγές με τη Ρωσική Ομοσπονδία που σχετίζονται με λιπάσματα, τρόφιμα, σπόρους, φάρμακα και ιατρικό εξοπλισμό, παίρνοντας πίσω όλες τις προηγούμενες απαγορεύσεις αγορών, αλλά και κυρώσεων σε όσους τα αγοράζουν!
Βέβαια, ειδικά με τα λιπάσματα, έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στην παγκόσμια γεωργία η απόφαση των ΗΠΑ, καθώς πυροδότησε την εν συνεχεία γενική απαγόρευση εξαγωγής λιπασμάτων της Ρωσίας προς τις «μη φιλικές χώρες» με αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής στις πρώτες καλλιέργειες της χρονιάς, αλλά και την ανησυχία ότι θα μειωθεί η παραγωγή γεωργικών προϊόντων και στα υπόλοιπα προϊόντα.
Αλλά το σημαντικότερο όλων είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εξαίρεσαν από τις κυρώσεις την πρώην θυγατρική της «Gazprom» στην Γερμανία, την «Gazprom Germany GmbH», προκειμένου να μην διακόψει την ροή φυσικού αερίου η Ρωσία στην ισχυρότερη οικονομία της ΕΕ που καταρρέει!
Η εξέλιξη είναι πραγματικά δραματική, καθώς οι κυρώσεις αυτές ήταν «η αιχμή του δόρατος» των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας και βέβαια, είχαν συμπαρασύρει και την «ανύπαρκτη» σε επίπεδο πολιτικής Ευρωπαϊκή Επιτροπή με αποτέλεσμα όλο αυτό: Μια Ευρώπη που «βράζει», δύο κυβερνήσεις να έχουν πέσει (Βρετανία, Ιταλία) δύο άλλες «στον αέρα» (Γαλλία, Βουλγαρία) και τον κόσμος στους δρόμους.
Η NASA, λοιπόν, και η ρωσική διαστημική υπηρεσία «Roskosmos» υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την ολοκλήρωση των πτήσεων με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που θα επιτρέπει στους Ρώσους κοσμοναύτες να πετούν προς τον διαστημικό σταθμό με αμερικανικά διαστημόπλοια με αντάλλαγμα οι Αμερικανοί να μπορούν να ταξιδεύουν με ρωσικά διαστημόπλοια «Soyuz». Η «Roskosmos», είχε αποχωρήσει από την συνεργασία με τη NASA και είχε κόψει το δρόμο των ΗΠΑ προς το διάστημα και ειδικά τον ISS.
Μετά την απόσυρση του «λεωφορείου» το 2011, οι ΗΠΑ βασίστηκαν στο ρωσικό διαστημόπλοιο «Σογιούζ» για την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό.
Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η παρουσία τουλάχιστον ενός Ρώσου και ενός Αμερικανού στο διαστημικό σταθμό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας του εργαστηρίου.