Τα ζώα ως σανίδα σωτηρίας για τον άνθρωπο
ΚΟΙΝΩΝΙΑΟΙ ΦΙΛΟΙ ΜΑΣ, ΤΑ ΖΩΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 17 Οκτωβρίου 2022 fonisalaminas
Οι άνθρωποι και τα ζώα έχουν άρρηκτους δεσμούς και υπάρχουν μεταξύ τους σημαντικές αλληλεπιδράσεις. Ο όρος του δεσμού τοποθετείται στην περίοδο της εξημέρωσης των διαφόρων ειδών, η ισχύς του δεσμού επέτρεψε τα ζώα από κατοικίδια, να θεωρούνται μέλη της οικογένειας του ατόμου. Οι άνθρωποι δένονται συναισθηματικά με αυτά και τρέφουν αισθήματα σεβασμού στοργής και αγάπης. Ο παιδικός ψυχισμός και η αγνότητα που διακατέχει κάθε ζώο συντροφιάς, υιοθέτησε τον άνθρωπο σαν γονικό υποκατάστατο.
Αρκετά είναι τα ζώα που είναι εξημερωμένα και μπορούν να μοιραστούν την καθημερινότητα τους με τον άνθρωπο.
Τα ευεργετικά οφέλη από την συντροφιά και την αλληλεπίδραση με τα ζώα:
- Συναισθηματικά οφέλη:
Μια συντροφιά πλούσια σε θετικά συναισθήματα αγάπης, ευαισθησίας, συνεργασίας, φροντίδας, χαράς και ευθύνης. Η αλληλεπίδραση με τα ζώα συμβάλλει στην εξέλιξη της προσωπικότητας, την αυτοβελτίωση και την αυτογνωσία. Ακόμη μπορεί να συμβάλλει στην αυτοεκτίμηση του ατόμου, να μειώσει τα αισθήματα μοναξιάς, κινητοποιώντας το άτομο να δεσμευτεί και να αναπτύξει την αίσθηση της προσωπικής ευθύνης. Βοηθάει επίσης στη μείωση των φοβιών, καθώς και στη βελτίωση της ευσυνειδησίας και εξωστρέφειας.
- Άγχος και Κατάθλιψη:
Η συμβίωση με τα κατοικίδια έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης με αποτέλεσμα να μειώνεται το άγχος. Επίσης αυξάνεται η παραγωγή της σεροτονίνης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να βελτιώνεται η διάθεσή μας. Το άτομο ασχολείται με τη φροντίδα του ζώου, ενώ κατά την επαφή μαζί του ξεφεύγει από τα προβλήματα του κάνοντας ένα διάλλειμα και εστιάζοντας το ενδιαφέρον του στο ζώο. Μελέτες αναφέρουν επίσης πως μειώνεται η πιθανότητα να εμφανίσει κάποιος κατάθλιψη. Έρευνα Αμερικανών έδειξε πως άνθρωποι με χρόνιες παθήσεις, κατά την απόκτηση ενός ζώου φάνηκε να βελτιώνεται η διάθεση τους, η ψυχική τους υγεία και αισιοδοξία.
- Σωματικά οφέλη:
Οι ευεργετικές επιδράσεις στο σώμα και τον οργανισμό είναι αρκετές. Η καθημερινή άσκηση με το κατοικίδιο βοηθά στη σωματική εγρήγορση και ισχυροποίηση του ανοσοποιητικού συστήματος. Επίσης βοηθά στη μείωση της ευαισθησίας σε αλλεργίες και άσθμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να συντελέσουν και στην έγκαιρη διάγνωση ασθενειών, καθώς διαισθάνονται πως κάτι κακό συμβαίνει.
- Παιδιά και κατοικίδια:
Η επίδραση των ζώων συντροφιάς που μεγαλώνουν με τα παιδιά είναι μόνο θετική. Βοηθούν στη συναισθηματική ανάπτυξη, έκφραση και στις κοινωνικές δεξιότητες. Επίσης ενισχύεται η αυτοπεποίθηση και υπευθυνότητα, καθώς μαθαίνει το παιδί να φροντίζει το ζώο από μικρή ηλικία. Ακόμη η κοινωνική και γνωστική ανάπτυξη ενισχύεται με την συντροφιά ενός ζώου, διευκολύνοντας τη γλωσσική ανάπτυξη και ενισχύοντας την απόκτηση γνωσιακών δεξιοτήτων. Τα παιδιά αντιλαμβάνονται τα κατοικίδια σαν φίλους τους, σημαντικά μέλη της οικογένειας τους, παρόχους στοργής και συναισθηματικής υποστήριξης.
- Ηλικιωμένοι:
Σε άτομα προχωρημένης ηλικίας αποδεικνύεται πως τα κατοικίδια είναι μια όμορφη συντροφιά που παρέχουν ασφάλεια και ηρεμία. Για τους ηλικιωμένους που ζουν μόνοι ή σε ιδρύματα, τα κατοικίδια μπορούν να τους ελαττώσουν σημαντικά το στρες, ενώ παράλληλα τους βοηθούν στην εξισορρόπηση της πίεσης. Τέλος συμβάλλουν στην φυσικής τους δραστηριότητα και τους βοηθούν να μάθουν.
- Βοηθοί – θεραπευτές:
Σε ειδικές περιπτώσεις, υπάρχουν τα ζώα θεραπείας τα οποία εκπαιδεύονται σε βασικές ή ρηξικέλευθες δεξιότητες, με σκοπό να βοηθήσουν τον επαγγελματία υγείας στο πλαίσιο ενός θεραπευτικού σχεδίου θεραπείας.
Τα ζώα θεραπείας είναι κυρίως σκύλοι, οι σκύλοι θεραπείας είναι μια εναλλακτική ή συμπληρωματική θεραπεία μέσω ζώων, με σκοπό τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του ανθρώπου. Είτε πρόκειται για παιδιά ή ενήλικες με αναπηρίες, είτε για πάσχοντες από χρόνιες ή ανίατες ασθένειες, για ψυχικά ασθενείς , για πρώην εξαρτημένους, είτε για ηλικιωμένους, η επαφή με τα ζώα δύναται να φέρει χαρά και αισιοδοξία.
Για παράδειγμα στην περίπτωση ατόμων με επιληψία, οι σκύλοι αντιλαμβάνονται την επιληπτική κρίση αρκετά πριν εκδηλωθεί, αυτό συμβαίνει κυρίως γιατί οι άνθρωποι λειτουργούν σε συγκεκριμένες συχνότητες ενώ οι σκύλοι σε άλλες.
Επίσης υπάρχει και η ιπποθεραπεία με τη βοήθεια δηλαδή του αλόγου. Η συγκεκριμένη μέθοδος εφαρμόζεται συχνά σε ασθενής με σκλήρυνση κατά πλάκας, ακόμη η ιπποθεραπεία βελτιώνει σημαντικά την υγεία των ανθρώπων με νοητική καθυστέρηση. Μέσω της θεραπείας τα άτομα αυξάνουν την κινητικότητα, την κοινωνικοποίηση και επικοινωνία τους.
Η σχέση μας με τα ζώα είναι τόσο στενή ώστε η ζωή και ο πολιτισμός χωρίς αυτά να είναι αδιανόητη. Η απόκτηση ενός κατοικίδιου πρέπει να γίνεται συνειδητά και υπεύθυνα ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τις κατάλληλες συνθήκες και υποδομές. Και μέσω της συμβίωσης να ωφελούμαστε και εμείς από αυτά αλλ’α και αυτά από εμάς.
csii.gr