Ο ορυκτός πλούτος της χώρας μας – Αποδείξεις και ονόματα!
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 14 Ιανουαρίου 2023 fonisalaminas
Εδώ και πολλά χρόνια ακούμε για το πλούσιο υπέδαφος της χώρας μας, σε ορυκτά μέταλλα, φυσικό αέριο, ουράνιο, πετρέλαιο κλπ. Μάλιστα, πολλοί είναι εκείνοι οι «ειδικοί» οι οποίοι… αναρωτιούνται για το αν τελικά υπάρχουν τόσο μεγάλες ποσότητες και για το αν τελικά πράγματι υπάρχουν! Πολλά λέγονται κι ακούγονται. Αρκετοί γνωρίζουν και ακόμη λιγότεροι μιλούν για το καυτό αυτό ζήτημα. Βλέπετε υπάρχουν πιέσεις, έσωθεν κι έξωθεν . . . Λογικό βεβαίως ακούγεται, αφού για να κλείσει μία στρόφιγγα πρέπει να ανοίξει μία άλλη, για αν μην διαταραχθούν… οι αγορές.
Είναι όμως και παράλογο. Δεν μπορεί μία χώρα, η οποία διαθέτει τέτοιον τεράστιο πλούτο να τον θάβει χρόνια τώρα και να προσπαθεί να σταθεί όρθια μόνο από εισαγωγές και χωρίς να παράγει σχεδόν τίποτα.
Πριν από έναν μήνα περίπου, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στις έρευνες φυσικού αερίου στη χώρα μας από την ExxonMobil, κάτι που είχε «κολλήσει» εδώ και τρεισήμισι χρόνια, λόγω προσφυγής στο ΣτΕ μιας οικολογικής οργάνωσης. Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ανέφερε τα εξής: «Σεισμικές έρευνες για κοιτάσματα φυσικού αερίου θα ξεκινήσουν τις επόμενες ημέρες, στα δύο οικόπεδα τα οποία βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και της Κρήτης, από την ExxonMobil. Η χώρα μας, ασχέτως της προσήλωσης που έχει στη γρήγορη πράσινη μετάβαση, οφείλει να διερευνήσει αν έχει αυτήν τη στιγμή τη δυνατότητα να εξορύξει φυσικό αέριο, το οποίο θα συμβάλλει όχι μόνο στην ενεργειακή ασφάλεια τη δική μας αλλά και στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Ωραία όλα αυτά αλλά… θα μας το επιτρέψουν; Ίδωμεν…
Αποδείξεις και ονόματα…
Το «aftodioikisi.gr» έχει στα χέρια του αποδείξεις, στις οποίες φαίνεται καθαρά ότι οι ιθύνοντες γνώριζαν για τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας εδώ και πολλά χρόνια.
Από τότε γνώριζαν…
Ένα από τα μεγαλύτερα επιχειρηματικά συνέδρια που έχουν γίνει στην Ελλάδα (διαθέτουμε την πιστή αντιγραφή των πρακτικών του συνεδρίου) ήταν το Α΄Συνέδριο Οικονομικής Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 1978, από την Συντονιστική Επιτροπή Προβολής Ελληνικής Οικονομίας(ΣΕΠΕΟ) στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Καβούρι. Το θέμα του συνεδρίου ήταν: «Δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας και ΕΟΚ», υπό την Αιγίδα του τότε υπουργού Οικονομικών, αείμνηστου Αθανάσιου Κανελλόπουλου.
Οι συμμετέχοντες- πάνω από διακόσια πενήντα άτομα- αποτελούσαν την τότε οικονομική και επιχειρηματική ελίτ της χώρας μας. Βιομήχανοι, τραπεζίτες, πρόεδροι ΔΕΚΟ, πολιτικοί κ.α.
Το τι ειπώθηκε εκεί; Τα πάντα τα οποία αφορούσαν τις τεράστιες δυνατότητες της Ελλάδας να είναι σήμερα μία από τις πιο πλούσιες χώρες του κόσμου και όχι να παρακαλάει για την επόμενη δόση του ΔΝΤ.
Ας δούμε λοιπόν κάποια πολύ σημαντικά αποσπάσματα τα οποία αναφέρονται στον ορυκτό πλούτο της χώρας μας, για τον οποίο γνώριζαν από τότε.
Π. Κοντοπάνος, γενικός διευθυντής της εταιρείας, «Υδρογονάνθρακες Ηπείρου»:
«Εις τα απόρρητα αρχεία των μεγάλων εταιρειών πετρελαίου υπάρχει πλήρης, ανάγλυφος και λεπτομερής γεωγραφικός γεωλογικός και στρωματογραφικός χάρτης των πιθανοπετρελαιοφόρων περιοχών ανά τον κόσμον, συμπεριλαμβανομένης και της Μ. Ηπείρου. Εντεύθεν εξηγείται το ανάλογον ενδιαφέρον διά τον ελπιδοφόρον χώρον της Μ. Ηπείρου, το Αδριοτικοιόνιον αφ΄ενός και το Αιγαίον Πέλαγος αφ΄ετέρου, το οποίον απέδειξε μόλις προσφάτως τα πλούσια σε πετρέλαιο αποθέματά του, παρ΄ όλον ότι ευρισκόμεθα ακόμη εις τη αρχή του τέλους των ερευνών» και συνεχίζει λέγοντας μεταξύ άλλων ότι, η Ελλάδα, σύμφωνα με τις επικρατέστερες επιστημονικές απόψεις, ανήκει στο κατά τον Suess Μέγα Δειναροταυρικό Τόξο, το οποίο ξεκινά από τον Βορρά και καταλήγει στις χώρες της Μ. Ανατολής και τη Λιβύη!
Η Μελέτη του Αμερικανού Σμιθ
Παράλληλα, να σημειωθεί ότι πενταμελής ομάδα, υπό τον Αμερικανό πυρηνικό Α. Σμιθ, ξεκίνησε έρευνα για κοιτάσματα ουρανίου το 1971 στο υπέδαφος της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης, η οποία χρειάστηκε πέντε χρόνια για να ολοκληρωθεί. Σε διεθνές συνέδριο στη Βιέννη το 1976 έγινε γνωστό μέσα από μια μελέτη 25 σελίδων ότι η χώρα μας διαθέτει πλουσιότατα κοιτάσματα ουρανίου. Να τονίσουμε δε ότι, τα αποτελέσματα της μελέτης του Smith, κρίθηκαν εμπιστευτικά και δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. (Και η εν λόγω μελέτη βρίσκεται στη διάθεση του aftodioikisi.gr).
Σταύρος Κατράκης, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ:
«Αι διενεργηθείσα ερευνητικαί γεωτρήσεις επιβεβαίωσαν την ύπαρξιν χερσαίων και υποθαλασσίων πετρελαίων εις διαφόρους περιοχάς της Χώρας (Δ.Θράκη, Θερμαικός Κόλπος, Δ.Ελλάς, Ήπειρος, Β.Δ. Πελοπόννησος, Θάσος, Ζάκυνθος, Σαμοθράκη κ.α).
Αι εν συνεχεία διενεργηθείσαι έρευναι επιβεβαίωσαν την ύπαρξιν πετρελαίουκαι ορυκτού άλατος εις τας ανωτέρω περιοχάς.
Η παρουσία πετρελαίου διεπιστώθη διά της ορύξεως εννέα (9) φρεάτων εις την πετρελαιοφόρον λεκάνη του Μολίτσα και εντός Μειοκαίνου αντικλίνου του Μεσοβουνίου (ιζήματα εκ μαργών και πετρελαιοφόρων ψαμμιτών). Ούτος αποφαίνεται ότι ο πετρελαιοφόρος ορίζων συνεχίζεται εις μεγάλο βάθος. Αναφέρω, επίσης, την εξαίρετον μελέτην του Γαλλικού Ινστιτούτου Πετρελαίου, υπό τον τίτλο: «Etude Geologique de l’ Epire» 1966. Θα ήταν παράλειψις, εάν δεν σημειώσω, ότι εις Ήπειρον συναντώνται και ασφαλτούχα πετρώματα (ασβεστόλιθος, σχιστόλιθος) περιεκτικότητος 8-15%, εις μεγάλην έκτασιν και όγκον, τα οποία εις το απώτερον μέλλον δύνανται να αποτελέσουν σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου οικονομικώς εκμεταλλεύσιμα. Μια ομάς ομογενών Αμερικανών και Καναδών είχε έρθει λέγοντας στην κυβέρνηση ότι, εμείς διαθέτομεν 2 δισεκατομμύρια δολάρια (!) και θα κάνουμε μίαν εταιρίαν και αναλαμβάνουμε. Δώστε μας την άδεια εκμεταλλεύσεως για τα πετρέλαια. Και εμείς τους διώξαμε»!
Επιβεβαιώνει και Αγγλική μελέτη
Η Αγγλική μελέτη του 1931, του «Royal Institute of Petroleum Technology», την οποία επίσης διαθέτουμε, στη σελίδα 24, στο κεφάλαιο Γεωλογία της Ζακύνθου και οι Αρχαίες της Πετρελαιοοπηγές, αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: «Εάν γίνουν προσεκτικά και καλά οι γεωτρήσεις το πετρέλαιο βγαίνει και φτάνει σε μια σταθερή παραγωγή, αν ληφθεί υπόψιν το μεγάλο ειδικό βάρος και το μικρό βάθος των γεωτρήσεων. Μία μετρημένη ποσότητα 20 τόνων ημερησίως για κάθε πετρελαιοπηγή δεν είναι τίποτα το ασύνηθες και έχει ξεπεραστεί. Και καμία πετρελαιοπηγή δεν στέρεψε τα τελευταία τέσσερα χρόνια και οι πιέσεις εξακολουθούν να είναι οι ίδιες» Αξίζει εδώ να σημειωθεί, ότι μιλούσαν για βάθος γεωτρήσεων μόνο, 15, 65, 108 και 128 μέτρων!
Ο γενικός γραμματέας και ιδρυτής της ΣΕΠΕΟ ο αείμνηστος καθηγητής Γεώργιος Ζαφείρας, επισημαίνει: «σύμφωνα με την έκθεση του Ρουμάνου ακαδημαικού Νικολέσκου, ο οποίος έκανε έρευνες από το 1926-28 για πετρέλαιο, βεβαιώνει ότι η Ελλάδα πλέει σε μια λίμνη πετρελαίου και προσθέτει με σημείωμά του ότι οι Αλβανοί, πίσω από το βουνό που είναι στην Ήπειρο έχουν βρει πετρέλαιο και εκμεταλλεύονται το ορυκτό αλάτι, η ύπαρξη του οποίου σημαίνει ότι από κάτω έχουμε πετρέλαιο. Αυτό χωρίς σχόλια».
Όλες οι δυνατότητες και ο πλούτος της Ελλάδας, ορυκτός και μη, αναφέρονται σε αυτά τα πρακτικά, με αποδείξεις και ονόματα!
Τελικά τι πρόκειται να γίνει με τον ορυκτό πλούτο της χώρας μας; Γνωρίζει κανείς; Μήπως γι΄αυτό το λόγο μας έφτασαν στον πάτο του βαρελιού, για να τον πάρουν σχεδόν τσάμπα;
“Δεν είναι μύθος αλλά πραγματικότης”
Εν κατακλείδι να αναφερθούμε σε δήλωση του καθηγητή Κατράκη η οποία προκαλεί θλίψη από τη μια μεριά, από την άλλη όμως μας πεισμώνει.
«Εις την Ελλάδα, κύριοι, υπάρχει πετρέλαιον. Δεν είναι μύθος, αλλά πραγματικότης. Ελπίζω και εύχομαι, όπως ο «μαύρος χρυσός» της χώρας μας αξιοποιηθεί το ταχύτερον. Θα αποτελέση οικονομικόν σταθμόν και θα συμβάλη εις την σημαντικήν εξοικονόμησιν συναλλάγματος, ενεργειακήν αυτοδυναμίαν, εμβιομηχάνισιν, εις την ευημερίαν και ανύψωσιν του βιοτικού επιπέδου του ελληνικού λαού». . .
aftodioikisi.gr