Τεχνητή Νοημοσύνη
Το σχόλιο της ημέρας 2 Μαΐου 2023 fonisalaminas
Μια δικομματική ομάδα αμερικανών νομοθετών εισήγαγε νομοθεσία την περασμένη εβδομάδα, προκειμένου να απαγορεύσει στην «τεχνητή νοημοσύνη» (AI) να λαμβάνει αποφάσεις εκτόξευσης πυρηνικών στο πλαίσιο της διαδικασίας πυρηνικής διοίκησης και ελέγχου των ΗΠΑ.
Το νομοσχέδιο εισήχθη στη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη Γερουσία ταυτόχρονα. Οι αντιπρόσωποι Ted Lieu, Donald Beyer, Jr. και Ken Buck εισήγαγαν τη νομοθεσία στη Βουλή, ενώ ο γερουσιαστής Edward Markey εισήγαγε τη συνοδευτική νομοθεσία στη Γερουσία.
«Η τεχνολογία AI αναπτύσσεται με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Ενώ όλοι προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τον ρυθμό με τον οποίο επιταχύνεται η τεχνητή νοημοσύνη, ενώ το μέλλον της τεχνητής νοημοσύνης και ο ρόλος της στην κοινωνία παραμένουν ασαφή. Είναι υποχρέωσή μας, ως μέλη του Κογκρέσου να έχουμε υπεύθυνη προνοητικότητα όταν πρόκειται για την προστασία των μελλοντικών γενεών από πιθανές καταστροφικές συνέπειες», – δήλωσε ο Lieu.
Δεν πρόλαβε να τα πει όλα αυτά και αποδείχθηκε πόσο δίκιο έχουν αυτοί που κοντράρουν τέτοιες ανθρώπινες «εξελίξεις», οι οποίες μπορεί να εξελιχθούν, -προϊόντος του χρόνου-, και σε απάνθρωπες.
Προσφάτως, λοιπόν, ζητήθηκε από ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης να δημιουργήσει τον βασιλιά κάθε χώρας. Αυτό και έγινε, με την διαφορά ότι αντί για τις μορφές τους, παρουσίασε …Θεούς και τέρατα! Παράδειγμα, στον Βασιλιά της Τουρκίας, φύτεψε ένα κεφάλι γαλοπούλας, αντί του προσώπου του, ενώ ο Βασιλιάς ο δικός μας, της Ελλάδας δηλαδή, εμφανίστηκε με ολύμπιο πρόσωπο που έφερνε μάλλον του Δία, και ο βασιλιάς της Κύπρου είχε μία κοινή μορφή με χιλιάδες άλλους συνανθρώπους μας.
Παρατηρήθηκε δε, ότι το «σύστημα», αγνόησε παντελώς, πάσαν βασίλισαν του κόσμου και δεν παρουσίασε ούτε μία γυναίκα. Μπορεί, δηλαδή η τεχνητή νοημοσύνη να είναι και «μισογύνης»;
Οπότε, πώς μπορούμε να την εμπιστευθούμε στο μέλλον, και όταν μάλιστα θα είναι στα «φόρτε» της;