του Ντίνου Σ. Κουμπάτη
«Αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες και φιλόσοφοι «επαναφέρονται στη ζωή» και αφηγούνται τις ιστορίες τους, σε ένα συναρπαστικό βίντεο που δημιουργήθηκε μέσω της τεχνητής νοημοσύνης (AI).
»Το «Equator AI» δημιούργησε το βίντεο χρησιμοποιώντας την πιο πρόσφατη τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης για να ζωντανέψει αυτούς τους σπουδαίους στοχαστές και να τους αφήσει να πουν τις ιστορίες της ζωής τους με δικά τους λόγια.
»Με τη βοήθεια της εικονικής πραγματικότητας και της τεχνητής νοημοσύνης, είμαστε σε θέση να μπούμε στον κόσμο τους και να μάθουμε για τα συναρπαστικά επιτεύγματα και τις ιδέες τους.
»Από τον Ηρόδοτο μέχρι τον Πλάτωνα, αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες και φιλόσοφοι αφηγούνται την ιστορία τους.
»Στο βίντεο ακούμε αρχικά τον Ηρόδοτο, τον μεγάλο ιστορικό και γεωγράφο από την Αλικαρνασσό. Είναι γνωστός για τις Ιστορίες που έγραψε -μια λεπτομερής καταγραφή των ελληνο-περσικών πολέμων. Ο Ηρόδοτος ήταν ο πρώτος συγγραφέας που διεξήγαγε συστηματική διερεύνηση ιστορικών γεγονότων. Αναφέρεται ως ο «πατέρας της Ιστορίας», έναν τίτλο που του απένειμε ο αρχαίος Ρωμαίος ρήτορας Κικέρων».
Κάπως έτσι ξεκινά η πληροφόρησή μας, με την εικονική δε συνοδεία μουσικών και φανφάρων. Γιατί, -τουλάχιστον εγώ-, δεν μπορώ να καταλάβω το πώς αυτή η πολυπαινεμένη «τεχνητή νοημοσύνη», είναι δυνατόν να επαναφέρει σκέψεις και φωνές τεθνεώτων κάποιων χιλιάδων χρόνων και προσέτι δεν μας εμφανίζει και τα σώματά τους, να απολαύσουμε και ένα καφεδάκι μαζί τους, να τα συζητήσουμε και πιο διεξοδικά τα πράγματα και τόσα που έχουμε να μάθουμε από τους σοφούς εγκεφάλους τους.
Ίσως μια μέρα, -σκέπτομαι πάλι-, αυτή η επιστημονική ανακάλυψη, το κάνει και αυτό. Προς το παρόν πάντως, δεν εξηγεί πώς γίνεται κάτι τέτοιο, -να μάθουμε και εμείς οι αδαείς-, και πώς επετεύχθη αυτό το καταπληκτικό «θαύμα» της, κάποιες σπουδαίες προσωπικότητες έως και Βασιλιάδων, να τις παρουσιάζει με μορφές αετών και ερπετών.
Υπάρχει βέβαια το ενδεχόμενο να είναι τόσο προηγμένη, -ήδη-, που να μας κάνει και πλακίτσες.