Εφαρμογές που έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν κατάχρηση των δεδομένων των παιδιών Εφαρμογές που έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν κατάχρηση των δεδομένων των παιδιών
Το AI chatbot της Snap έχει φέρει την εταιρεία στο στόχαστρο της βρετανικής αρχής προστασίας δεδομένων, η οποία εξέφρασε ανησυχίες ότι το εργαλείο μπορεί να αποτελεί... Εφαρμογές που έχουν κατηγορηθεί ότι κάνουν κατάχρηση των δεδομένων των παιδιών

Το AI chatbot της Snap έχει φέρει την εταιρεία στο στόχαστρο της βρετανικής αρχής προστασίας δεδομένων, η οποία εξέφρασε ανησυχίες ότι το εργαλείο μπορεί να αποτελεί κίνδυνο για την ιδιωτικότητα των παιδιών. Η αξιολόγηση του κινδύνου για την προστασία των δεδομένων είναι ιδιαίτερα σημαντική σε αυτό το πλαίσιο που περιλαμβάνει τη χρήση καινοτόμου τεχνολογίας και την επεξεργασία προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας 13 έως 17 ετών.



Η εταιρεία δήλωσε ότι το chatbot έχει αναπτυχθεί με πρόσθετα χαρακτηριστικά προστασίας, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου της ηλικίας – με στόχο να διασφαλιστεί ότι το παραγόμενο περιεχόμενο είναι κατάλληλο για τον χρήστη. Το ρομπότ είναι επίσης προγραμματισμένο να αποφεύγει απαντήσεις που είναι γεμάτες μίσος ή με άλλο τρόπο προσβλητικές. Επιπλέον, τα εργαλεία γονικής προστασίας του Snap ενημερώνουν τους γονείς για το αν το παιδί τους έχει επικοινωνήσει με το bot τις τελευταίες επτά ημέρες – μέσω της λειτουργίας Family Center.

Η ιταλική αρχή έδωσε επίσης παρόμοια εντολή διακοπής της επεξεργασίας στο εργαλείο ChatGPT της OpenAI τον επόμενο μήνα. Η απαγόρευση άρθηκε τον Απρίλιο, αλλά μόνο αφού η OpenAI είχε προσθέσει πιο λεπτομερείς γνωστοποιήσεις απορρήτου και ορισμένους νέους ελέγχους των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης που αξιοποιεί.



Το λανσάρισμα του Bard chatbot της Google καθυστέρησε, επίσης ,μετά την έγερση ανησυχιών από την επικεφαλής περιφερειακή ρυθμιστική αρχή προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ιρλανδίας. Μια ρυθμιστική ομάδα εργασίας που συστάθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην αξιολόγηση του τρόπου εφαρμογής του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) του μπλοκ στα chatbots δημιουργικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI chatbots), συμπεριλαμβανομένων των ChatGPT και Bard. Η αρχή προστασίας δεδομένων της Πολωνίας επιβεβαίωσε, επίσης, τον περασμένο μήνα ότι διερευνά καταγγελία κατά της ChatGPT.



Ακόμη, μια έκθεση του Stanford University Internet Watch διαπίστωσε ότι ένα μεγάλο δίκτυο λογαριασμών, που πιθανολογείται ότι διευθύνονται από ανηλίκους, δημοσίευσε υλικό σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών προς πώληση. Σε απάντηση αυτής της σοκαριστικής εξέλιξης, οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης Facebook και η μητρική εταιρεία του Instagram, Meta, συγκρότησαν ειδική ομάδα εργασίας, για να διερευνήσει πώς η εφαρμογή ανταλλαγής φωτογραφιών Instagram διευκολύνει τη διάδοση και την πώληση περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι αγοραστές και οι πωλητές περιεχομένου σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συνδέονται μέσω της λειτουργίας άμεσων μηνυμάτων του Instagram και ότι ο αλγόριθμος συστάσεων του Instagram καθιστά τη διαφήμιση παράνομου υλικού πιο αποτελεσματική.

Ο αντίκτυπος του Instagram στα παιδιά και τους εφήβους έχει προκαλέσει αντιδράσεις από ομάδες της κοινωνίας των πολιτών, σε ότι αφορά την προστασία της ιδιωτικής ζωής και τον αντίκτυπο του κοινωνικού δικτύου στην ψυχική υγεία, σύμφωνα με την Washington Post. Τον Σεπτέμβριο του 2021, η εταιρεία σταμάτησε τα αμφιλεγόμενα σχέδια για τη δημιουργία μιας ξεχωριστής έκδοσης του Instagram ειδικά για παιδιά κάτω των 13 ετών.

Η Meta δήλωσε ότι έχει εφαρμόσει αυστηρές πολιτικές και τεχνολογίες για να αποτρέψει τους εγκληματίες από το να αλληλεπιδρούν με νέους ανθρώπους. Εκτός από την ομάδα εργασίας, η εταιρεία δήλωσε ότι ανίχνευσε 27 δίκτυα κατάχρησης μεταξύ 2020 και 2022 και μπλόκαρε περισσότερους από 490.000 λογαριασμούς για παραβίαση των πολιτικών ασφάλειας των παιδιών τον Ιανουάριο.

Τέλος, σε μια έρευνα που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2021 και κάλυψε την περίοδο μεταξύ 31 Ιουλίου και 31 Δεκεμβρίου 2020, οι ιρλανδικές αρχές διαπίστωσαν ότι κατά την εν λόγω περίοδο, οι λογαριασμοί χρηστών κάτω των 16 ετών εμφανίζονταν ως “δημόσιοι” από προεπιλογή στην πλατφόρμα TikTok . Η TikTok δεν ήταν επίσης σε θέση να ελέγξει αν το άτομο που χρησιμοποιούσε τη λειτουργία “Family Connections” ήταν πράγματι ο γονέας ή ο κηδεμόνας του ανήλικου χρήστη.

Το TikTok βελτίωσε τον γονικό έλεγχο τον Νοέμβριο του 2020 και άλλαξε τις ρυθμίσεις έτσι ώστε οι λογαριασμοί χρηστών κάτω των 16 ετών να εμφανίζονται ως “ιδιωτικοί”. Ωστόσο, η TikTok δήλωσε ότι κατά το πρώτο τρίμηνο διέγραψε περίπου 13 εκατομμύρια λογαριασμούς παγκοσμίως για τους οποίους υποψιαζόταν ότι ανήκαν σε άτομα κάτω των 17 ετών.

csii.gr

error: Content is protected !!