Αλλάζει η περιστροφή της Γης: Ανησυχία από τους ειδικούς – Τι έδειξε έρευνα
ΕΛΛΑΔΑΚΟΣΜΟΣΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 13 Μαΐου 2024 fonisalaminas
Ο τρόπος με τον οποίο περιστρέφεται η Γη αλλάζει λόγω της κλιματικής αλλαγής και οι ειδικοί ανησυχούν.
Οι επιστήμονες κρούουν, εδώ και καιρό, τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, με έρευνες να υποδεικνύουν ότι το κλίμα στον μισό πλανήτη θα αλλάξει μέχρι το τέλος του αιώνα.
Νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature αποκάλυψε ότι το λιώσιμο των πάγων στους πόλους του πλανήτη μας μπορεί να αλλάξει την περιστροφή της Γης.
Λόγω της τήξης των πάγων, μεγάλες ποσότητες νερού μετατοπίζονται από τους πόλους προς τον ισημερινό και αλλάζουν την κατανομή μάζας της Γης. Η μετατόπιση αυτή επιβραδύνει την περιστροφή του πλανήτη, ακριβώς όπως ένας περιστρεφόμενος πατινέρ μπορεί να μειώνει ταχύτητα τεντώνοντας τα χέρια μακριά από τον κορμό του.
«Ο πάγος που έχει λιώσει ανέβασε τη στάθμη της θάλασσας αρκετά ώστε να είναι πια ορατή η επίδραση στην περιστροφή της Γης» δήλωσε ο Ντάνκαν Άγκνιου τοιυ Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας «Σκριπς» στην Καλιφόρνια, μέλος της ομάδας που υπογράφει τη μελέτη στο περιοδικό Nature.
Λόγω μιας πληθώρας παραγόντων, η ταχύτητα περιστροφής της Γης παρουσιάζει διακυμάνσεις ακόμα και στη διάρκεια της ημέρας.
Σε γενικές γραμμές, η περιστροφή επιβραδύνεται λόγω της βαρυτικής επίδρασης της Σελήνης, η οποία έλκει τα νερά των ωκεανών και προκαλεί τριβές.
Αυτή η επιβράδυνση λόγω των παλιρροιών είναι μεγάλη, αν σκεφτεί κανείς ότι η διάρκεια της ημέρας πριν από 1,4 δισεκατομμύρια χρόνια ήταν μόλις 19 ώρες.
Παρόλα αυτά, η περιστροφή μπορεί ενίοτε και να επιταχυνθεί, έστω και παροδικά.
Λόγω αυτής της αστάθειας, η λεγόμενη αστρονομική ώρα, η οποία υπολογίζεται με βάση την περιστροφή της Γης, αποκλίνει από την επίσημη παγκόσμια ώρα (UTC), η οποία βασίζεται σε ένα δίκτυο ατομικών ρολογιών σε όλο τον κόσμο.
Προκειμένου να αντισταθμίζονται αυτές οι αποκλίσεις, εφαρμόζεται διεθνώς το λεγόμενο εμβόλιμο δευτερόλεπτο, το οποίο προστίθεται ανά διαστήματα στην επίσημη παγκόσμια ώρα ώστε να συμβαδίζει με την περιστροφή της Γης.
Το λιώσιμο των πάγων, το οποίο επιβραδύνει τον πλανήτη, θα οδηγούσε κανονικά σε επίσπευση του επόμενου εμβόλιμου δευτερολέπτου, αφού μεγαλώνει την απόκλιση από την επίσημη παγκόσμια ώρα.
Όμως, για πρώτη φορά στα χρονικά της μέτρησης της ώρας, το επόμενο δευτερόλεπτο δεν θα είναι θετικό αλλά αρνητικό, θα αφαιρεθεί δηλαδή από την ώρα UTC αντί να προστεθεί.
Αυτό οφείλεται σε επιτάχυνση της περιστροφής της Γης που παρατηρείται τις τελευταίες δεκαετίες λόγω απρόβλεπτων μεταβολών στα ρεύματα λιωμένου σιδήρου που κινούνται μέσα στον πυρήνα της Γης.
Λόγω αυτής της επιτάχυνσης, ένα αρνητικό εμβόλιμο δευτερόλεπτο θα έπρεπε να εφαρμοστεί το 2026. Επειδή όμως η επιτάχυνση αυτή αντισταθμίζεται εν μέρει από το λιώσιμο των πάγων, η αλλαγή αυτή δεν θα χρειαστεί πριν από το 2029.
Αυτά τα εμβόλιμα δευτερόλεπτα δημιουργούν προβλήματα σε πολλά υπολογιστικά συστήματα. Ο αντίκτυπος θα μπορούσε να είναι τεράστιος, επηρεάζοντας τα πάντα, από τις χρηματοπιστωτικές αγορές και άλλους κλάδους που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε ένα τυπικό παγκόσμιο ρολόι (UTC).
dailypost.gr