Πώς η αποχή από τα social media οδηγεί σε αυξημένη αυτοεκτίμηση – Πόσος χρόνος χρειάζεται
ΕΛΛΑΔΑΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟΣΜΟΣΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ 13 Μαΐου 2024 fonisalaminas
Η αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μια εβδομάδα μπορεί να έχει θετικό αντίκτυπο στην εικόνα του σώματός μας.
Αυτό αποκάλυψε καναδική έρευνα η οποία σημειώνει ότι τα διαδικτυακά ιδανικά ομορφιάς είναι πιο επιβλαβή για τις νεαρές γυναίκες που προσπαθούν να επιτύχουν ανθυγιεινά σχήματα σώματος.
Για πολλούς νέους, όπως αναφέρει η DW στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Instagram, το Snapchat και το TikTok, είναι δύσκολο να ξεφύγουν από τα ιδανικά ομορφιάς και τα πρότυπα που κυκλοφορούν, και αυτές οι τάσεις μπορεί να είναι επικίνδυνες. Αυτή τη στιγμή, αυτό που φαίνεται να είναι «in» είναι η λεπτή μέση, οι στρογγυλοί γλουτοί και τα αδύνατα πόδια.
Τα βίντεο «Τι τρώω σε μια μέρα» έχουν επίσης γίνει δημοφιλή, με νέους ανθρώπους, συχνά γυναίκες, να καταγράφουν με μεγάλη λεπτομέρεια αυτό που ισχυρίζονται ότι είναι η κανονική διατροφή τους σε μια συνηθισμένη μέρα – κυρίως με χαμηλούς υδατάνθρακες και χωρίς ζάχαρη.
Από την άλλη πλευρά, η «θετικότητα του σώματος» είναι μια άλλη τάση, με τους υποστηρικτές της να υποστηρίζουν ότι οι άνθρωποι πρέπει να αποδέχονται το σώμα τους όπως είναι. Αλλά οι χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είναι απίθανο να συναντήσουν τέτοιο περιεχόμενο, εκτός αν το αναζητήσουν ενεργά, επειδή οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης καθοδηγούνται από τα αποτελέσματα αναζήτησης των χρηστών και τις καθιερωμένες προτιμήσεις προβολής.
Η αυτοεκτίμηση ενισχύεται σε μια εβδομάδα
Η πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου του Γιορκ στην καναδική πόλη του Τορόντο μελέτησε τις επιπτώσεις του διαλείμματος από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για σύντομο χρονικό διάστημα. Διαπίστωσε ότι η αυτοεκτίμηση και η εικόνα του σώματος των γυναικών που σταμάτησαν να χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα για μόλις μία εβδομάδα βελτιώθηκαν σημαντικά.
Οι ερευνητές χώρισαν 66 φοιτήτριες σε δύο ομάδες, εκ των οποίων η μία συνέχισε να χρησιμοποιεί κανονικά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ η άλλη έπρεπε να απέχει εντελώς. Όλες είχαν ερωτηθεί εκ των προτέρων πώς αισθάνονται για το σώμα τους και αν θα ήθελαν να μοιάζουν με μοντέλα.
Όταν τους τέθηκαν οι ίδιες ερωτήσεις μια εβδομάδα αργότερα, η εικόνα του σώματος εκείνων που είχαν προχωρήσει σε αποχή από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είχε βελτιωθεί, ιδίως εκείνων που ήταν πιο πιθανό να έχουν εσωτερικεύσει τα ιδανικά της λεπτής ομορφιάς.
Οι συγγραφείς δήλωσαν ότι ήταν σπάνιο να δει κανείς τόσο μεγάλα μεγέθη επίδρασης σε αυτόν τον τομέα της ψυχολογικής έρευνας. Πρόσθεσαν ότι οι βελτιώσεις μπορεί να εξηγούνται όχι μόνο από το διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και από το γεγονός ότι οι συμμετέχοντες πιθανώς αντικατέστησαν την κατανάλωση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με πιο υγιεινές συμπεριφορές, όπως το να περνούν χρόνο με φίλους, να αθλούνται ή να περνούν χρόνο στην ύπαιθρο.
cnn.gr