Ψηφιακό ευρώ: Πιθανό αλλά όχι αναπόφευκτο, λέει αξιωματούχος της ΕΚΤ Ψηφιακό ευρώ: Πιθανό αλλά όχι αναπόφευκτο, λέει αξιωματούχος της ΕΚΤ
Το ψηφιακό ευρώ δεν θα έδινε στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δαπάνες των χρηστών, τόνισε η Evelien Witlox της ΕΚΤ Πιθανή αλλά... Ψηφιακό ευρώ: Πιθανό αλλά όχι αναπόφευκτο, λέει αξιωματούχος της ΕΚΤ

Το ψηφιακό ευρώ δεν θα έδινε στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δαπάνες των χρηστών, τόνισε η Evelien Witlox της ΕΚΤ

Πιθανή αλλά όχι αναπόφευκτη χαρακτήρισε την πιθανότητα έκδοσης ψηφιακού ευρώ η αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Evelien Witlox.



Όπως είπε μιλώντας στο συνέδριο fintech Money20/20, η ΕΚΤ εξετάζει τη δυνατότητα έκδοσης ενός ψηφιακού ευρώ, ως  ηλεκτρονικού ισοδύναμου με μετρητά, επιτρέποντας στους ανθρώπους να χρησιμοποιούν χρήματα από την κεντρική τράπεζα για πληρωμές, κάτι που θα ήταν δημόσιο αγαθό.

«Νομίζω ότι υπάρχει σίγουρα μεγάλη πιθανότητα… Αλλά δεν είναι αναπόφευκτο αυτήν τη στιγμή», τόνισε η ίδια.



Εάν εγκριθεί σχετικό σχέδιο νόμου, θα καταστήσει το ψηφιακό ευρώ νόμιμο χρήμα, πράγμα που σημαίνει ότι οι έμποροι που προσφέρουν ψηφιακά μέσα πληρωμής θα πρέπει να το αποδεχθούν, ανέφερε στο Reuters.

Η ώθηση για ένα ψηφιακό ευρώ οφείλεται εν μέρει στις ανησυχίες για την εξάρτηση της Ευρώπης από υπηρεσίες πληρωμών εκτός της περιοχής, που μπορεί να υπονομεύσει την οικονομική της ανεξαρτησία και την ασφάλεια των δεδομένων που εμπλέκονται στις πληρωμές.



«Θεωρούμε πως το γεγονός ότι εξαρτόμαστε τόσο από μη ευρωπαίους παίκτες δεν είναι καλό για την οικονομική μας κυριαρχία, γιατί τι θα συνέβαινε εάν κάποια στιγμή αυτοί οι πάροχοι δεν είναι σε θέση να παρέχουν τις υπηρεσίες τους για κάποιον λόγο», είπε χαρακτηριστικά η αξιωματούχος της ΕΚΤ.

«Επιπλέον, πολλά δεδομένα εμπλέκονται στις πληρωμές, επομένως το βλέπουμε πραγματικά ως μια σοβαρή ανησυχία», πρόσθεσε.



Μέχρι πρόσφατα 134 χώρες που αντιπροσωπεύουν το 98% της παγκόσμιας οικονομίας εξερευνούσαν ψηφιακές εκδόσεις των νομισμάτων τους και ορισμένες από αυτές τα έχουν ήδη εισαγάγει.

Διατυπώθηκαν ευρέως ανησυχίες ότι τα ψηφιακά νομίσματα θα επιτρέψουν στις κυβερνήσεις να κατασκοπεύουν τις πληρωμές των πολιτών. Από την ΕΚΤ έχει καταστεί σαφές ότι το απόρρητο θα ήταν ένα σημαντικό χαρακτηριστικό σχεδιασμού.



Σύμφωνα με τη Witlox, το ψηφιακό ευρώ δεν θα μπορούσε να προγραμματιστεί –με άλλα λόγια, δεν θα σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις- και δεν θα έδινε στις κυβερνήσεις τη δυνατότητα να παρακολουθούν τις δαπάνες των χρηστών.

Η ίδια γνωστοποίησε ότι η ΕΚΤ πρόκειται να δημοσιεύσει έκθεση προόδου μέσα στον Ιούνιο.

ot.gr

error: Content is protected !!