ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ… Πορεία στο βουνό σήμερα με 40 βαθμούς…Μεταξύ σοβαρού και αστείου ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ… Πορεία στο βουνό σήμερα με 40 βαθμούς…Μεταξύ σοβαρού και αστείου
του Μάνου ΔερτούζουΔημοτικός Σύμβουλος ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ… Πορεία στο βουνό σήμερα με 40 βαθμούς…Μεταξύ σοβαρού και αστείου Χθες αργά με ενημέρωσε ένας πολίτης ότι έχει... ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ… Πορεία στο βουνό σήμερα με 40 βαθμούς…Μεταξύ σοβαρού και αστείου

του Μάνου Δερτούζου
Δημοτικός Σύμβουλος

ΑΚΑΘΑΡΙΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ… Πορεία στο βουνό σήμερα με 40 βαθμούς…Μεταξύ σοβαρού και αστείου

Χθες αργά με ενημέρωσε ένας πολίτης ότι έχει ένα πρόβλημα σε οικόπεδο που δεν έχει κτίσει και με παρακάλεσε να συναντηθούμε για να με πάει να το δω.

Είναι δύσκολο σε μένα να πω όχι στον οποιοδήποτε πολίτη που έχει την αγωνία για ένα προσωπικό του θέμα , να μην βρεθώ δίπλα του το συντομότερο, ανεξάρτητα που το θερμόμετρο σήμερα κτυπούσε κόκκινο…….

Συναντηθήκαμε σήμερα το πρωί και πήγαμε με το αυτοκίνητο μέχρι εκεί που το αυτοκίνητο μπορούσε να πάει….

Περιττό να σας πω ότι μετά είχαμε πεζοπορία, (που ήσουν Θεώνη να με δεις) ανεβήκαμε ……βουνό και προχωράγαμε μέσα από ξερά κλαδιά ……που κάποτε ήταν μονοπάτι όπως μου είπε και πιο παλιά δρόμος…. Τελικά το βρήκαμε….. Περιοχή εκτός σχεδίου όχι όμως δασική.

Δεν θα αναφέρω το πρόβλημα , είπα στον αγαπητό φίλο τι πρέπει να κάνει.

Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι αυτό το…….βουνό είναι οικόπεδα , χωρίς σπίτια που ανήκουν στους πολίτες.

Οικόπεδα που είναι γεμάτα από άγριους ξερούς θάμνους , αγριελιές , ξερά κλαδιά και φυσικά επικίνδυνα όλα αυτά για φωτιά.

Ρωτώ τους αρμόδιους των Υπουργείων που κάθονται στις καρέκλες και σχεδιάζουν επί χάρτου ….

Αυτά τα οικόπεδα πως θα καθαριστούν ; Πως υποχρεώνουμε τον πολίτη να καθαρίσει το ……βουνό;

Μπορεί; Είναι δυνατόν ; ….και μάλιστα τον απειλούμε και με πρόστιμα…..

Και δεν είναι φυσικά μία περιοχή του Πέρανι που επισκέφθηκα σήμερα , σε όλη την Σαλαμίνα υπάρχουν χιλιάδες παρόμοια οικόπεδα.

Αυτό το μικρό παράδειγμα δείχνει, ότι τόσο η κοινή Υπουργική απόφαση για την πυροπροστασία όσο και η εγκύκλιος , δεν μπορούσαν να εφαρμοστούν , για αυτό υπήρξαν οι πολλές διαμαρτυρίες και η αναδίπλωση του Υπουργείου σε πολλά σημεία.

Είμαστε μια χώρα η οποία κάθε Καλοκαίρι καιγόμαστε. Το κράτος έχει την κύρια ευθύνη και πρέπει να ενισχυθεί όσο μπορεί περισσότερο και με κάθε τρόπο.

Ο κρατικός προϋπολογισμός αξίζει να επιβαρυνθεί για αυτόν τον σκοπό με προσλήψεις , με πυροσβεστικά οχήματα με αεροπλάνα κατάσβεσης , με περισσότερα χρήματα στη Τοπική Αυτοδιοίκηση τα οποία θα διατίθενται σωστά για τον καθαρισμό, περισσότερο των περιοχών που έχουν αυξημένη δασική βλάστηση.

Ένα δεύτερο συμπέρασμα το οποίο έβγαλα σήμερα για μια ακόμη φορά, είναι ότι οι ιδιοκτήτες όσο μπορούν καθαρίζουν τα οικόπεδα τους , αλλά η κατάσταση τώρα είναι πιο επικίνδυνη, αφού όλα τα ξερά και κλαδιά βγαίνουν στους δρόμους δημιουργώντας χωματερές με ότι αυτό συνεπάγεται , με τον δήμο απροετοίμαστο σε μία παρόμοια κατάσταση.

Εύχομαι όλα να πάνε καλά και αυτό το Καλοκαίρι για το νησί μας και καλό κουράγιο στο Πυροσβεστικό κλιμάκιο που κρατάνε κάθε χρόνο «Θερμποπύλες». Είμαστε υπερήφανοι για σας και σας ευχαριστούμε πολύ.

error: Content is protected !!