Μία πολιτιστική εκδρομή στους Δελφούς, – αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ-, από «Το Καφενείο των Ιδεών» Μία πολιτιστική εκδρομή στους Δελφούς, – αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ-, από «Το Καφενείο των Ιδεών»
Γράφει η Λίλυ Νούραη Χαράματα ξεκίνησαν οι εκδρομείς από Σαλαμίνα και από το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να επισκεφθούν για ακόμη φορά την ιερή... Μία πολιτιστική εκδρομή στους Δελφούς, – αφιέρωμα στον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ-, από «Το Καφενείο των Ιδεών»

Γράφει η Λίλυ Νούραη

Χαράματα ξεκίνησαν οι εκδρομείς από Σαλαμίνα και από το κέντρο της Αθήνας, προκειμένου να επισκεφθούν για ακόμη φορά την ιερή γη των Δελφών και να τιμήσουν δύο μεγάλες φυσιογνωμίες των Γραμμάτων παγκοσμίως, τον Άγγελο Σικελιανό και την Εύα Πάλμερ. Η πολιτιστική αυτή εκδρομή οργανώθηκε από τον Διεθνή Πολιτιστικό οργανισμό «Το καφενείο των Ιδεών», το οποίο πρίν σαράντα χρόνια, είχε καθιερώσεις και τον παγκόσμιο Διαγωνισμό «Σικελιανά», ένεκα του ότι κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής, ο μεγάλος αυτός έλληνας ποιητής, είχε ζήσει στην Σαλαμίνα. Σε χώρο, τον οποίον του είχε παραχωρήσει η Μονή Φανερωμένης.

Σε ένα άλλο Μοναστήρι, σε αυτό του Όσιου Λουκά έγινε η πρώτη στάση, καθώς ο Άγγελος Σικελιανός είχε γράψει ένα ιδιαίτερα εξαίρετο ποίημα με τον τίτλο «Στου Όσιου Λουκά το Μοναστήρι», το οποίο απήγγειλε στην μνήμη του, ο πρόεδρος του Οργανισμού Ντίνος Κουμπάτης και μαγνητοσκοπήθηκε για λογαριασμό της «Φωνής της Σαλαμίνας».

Στους Δελφούς, η πολιτιστική παρέα, επισκέφθηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο και τον τάφο της Εύας Πάλμερ-Σικελιανού, «σκόνταψε» όμως στην επιθυμία και προσπάθειά της να επισκεφθεί και την οικία Σικελιανού, η οποία επίσης έχει μετατραπεί σε Μουσείο προσωπικών αντικειμένων του, αλλά ήταν κλειστό, με την προβαλλόμενη προφορική δικαιολογία ότι ανοίγει μετά την μία το μεσημέρι, χωρίς όμως καμία επισήμανση στην είσοδο, ώστε οι εκατοντάδες τουρίστες που επισκέπτονται καθημερινώς τον χώρο, να αναρωτιούνται γιατί υπάρχει αλυσίδα με λουκέτο στην εξώπορτα της αυλής.



Ωστόσο, κατά την διάρκεια του ταξιδιού, έγιναν πολλές αναφορές στην ζωή και το έργο του Άγγελου και της Εύας, καθώς και της Ιστορίας του Μοναστηριού και τις Δελφικές Γιορτές, τόσο από τον Ντίνο Κουμπάτη, όσο και από τον εκπαιδευτικό κ. Θεόδωρο Κανάβαρη.



Τρίτος σταθμός ήταν το μαγευτικό Γαλαξίδι, όπου οι εκδρομείς γευμάτισαν, μετά από μία ευχάριστη βουτιά στην θάλασσα. Κατά την επιστροφή, ο Γιώργος Βάσσος με την κιθάρα του κράτησε συντροφιά στην ωραία παρέα με ένα πλούσιο ρεπερτόριο τραγουδιών, παρασύροντας και όλους τους συν επιβαίνοντες σε ένα κεφάτο σύνολο τραγουδιστών.









error: Content is protected !!