του Ντινου Σ. Κουμπάτη
Διαβάζω στις εφημερίδες πως η Κυβέρνηση της Δανίας, ζητεί από τους πολίτες της να προμηθευθούν άμεσα, τρόφιμα, νερό και δισκία ιωδίου, καθ’ ην στιγμήν μάλιστα, κάποιες από αυτές, χαρακτηρίζουν και ως «φιάσκο» την διάσκεψη της Ειρήνης, στην οποίαν έλαβαν μέρος πολλά κράτη από όλον τον κόσμο, καθώς και η Ελλάδα, εκπροσωπούμενη από τον Πρωθυπουργό.
Η διάσκεψη αυτή, όπως και το συνέδριο του κυρίου Τσίπρα στην Αθήνα, βασικό σκοπό είχε το πώς θα επικρατήσει ειρήνη στον πλανήτη, πλην όμως πολλές χώρες, οι οποίες παρέστησαν αρνήθηκαν να υπογράψουν στο τέλος δια της ψήφου τους τα όσα ή μέρος των όσων προτάθηκαν τους και ιδιαίτερα, όσον αφορά στην Ουκρανία και την συνέχιση της οικονομικής και πολεμικής ενίσχυσης για να αντέξει έναντι της Ρωσίας.
Παράλληλα και εξ’ αντιθέτου, κατά το ένα τρίτο αυξήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια οι δαπάνες για τα πυρηνικά όπλα, σύμφωνα με δυο εκθέσεις που δόθηκαν στην δημοσιότητα και εκ μέρους της Διεθνούς Εκστρατείας για την Κατάργηση των Πυρηνικών Όπλων (ICAN), δηλώνεται πως τα εννέα κράτη που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσιο, ήτοι η Ρωσία, οι ΗΠΑ, η Γαλλία, η Ινδία, η Κίνα, το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το Πακιστάν και η Βόρεια Κορέα δαπάνησαν συνολικά την περασμένη χρονιά 91 δισ. δολάρια (85 δισ. ευρώ) γι’ αυτά. «Νομίζω πως είναι ακριβές να πούμε πως βρίσκεται σε εξέλιξη κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών», δήλωσε η διευθύντρια της ICAN, η Μελίσα Παρκ, στο Γαλλικό Πρακτορείο.
Η δεύτερη ανακοίνωση, από το Διεθνές Ινστιτούτο Μελετών για την Ειρήνη με έδρα τη Στοκχόλμη (SIPRI), τονίζει πως οι χώρες αυτές αύξησαν σημαντικά τις δαπάνες τους, καθώς προχωρούν σε εκσυγχρονισμό των όπλων τους και αναπτύσσουν νέα, και ο Γουίλφρεντ Γουάν, διευθυντής του προγράμματος για τα όπλα μαζικής καταστροφής στο SIPRI, υπογραμμίζει από την πλευρά του πως «είχαμε να δούμε τα πυρηνικά όπλα να διαδραματίζουν τόσο σημαντικό ρόλο στις διεθνείς σχέσεις από τον ψυχρό πόλεμο».
Τα συμπεράσματα δικά μας, -Για το κατά πόσον και κατά βάθος, πρεσβεύουμε υπέρ της Ειρήνης.