Ότι συμβεί στο νησί, μόνος υπεύθυνος θα είναι ο κος Παναγόπουλος Ότι συμβεί στο νησί, μόνος υπεύθυνος θα είναι ο κος Παναγόπουλος
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΥΒΟΝΗ ΑΡΑΒΑΝΗ Πολλοί λένε ότι δεν κάνετε αντιπολίτευση. Τι έχετε να πείτε γι αυτό αλλά και τι είδους αντιπολίτευση... Ότι συμβεί στο νησί, μόνος υπεύθυνος θα είναι ο κος Παναγόπουλος

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΟ ΥΒΟΝΗ ΑΡΑΒΑΝΗ

Πολλοί λένε ότι δεν κάνετε αντιπολίτευση. Τι έχετε να πείτε γι αυτό αλλά και τι είδους αντιπολίτευση παράγετε;

Πιστεύουμε σε μία υγιή αντιπολίτευση, όπου παράγει πολιτικό αποτέλεσμα με τη δράση της, ασκώντας τον αντιπολιτευτικό ρόλο της με το να ελέγχει την κακοδιαχείριση σε πολλά επίπεδα και πιστέψτε με το έργο που καλούμαστε να επιτελέσουμε είναι πολυδιάστατο και σοβαρό για το μέλλον του τόπου. Επιπλέον η αντιπολίτευση οφείλει να εντοπίζει αδυναμίες ούτως ώστε να είναι σε θέση, αργότερα να καταθέτει προτάσεις για θέματα όπου η Διοίκηση αδυνατεί να παράξει θετικό έργο.

Η αντιπολίτευση που πρεσβεύουμε δεν είναι απλώς να κάνει κριτική ή να αναδεικνύει τα «κακώς κείμενα».

Πρέπει η αντιπολίτευση να μην εγκλωβίζεται στο να διαμεσολαβεί απλώς τη δυσαρέσκεια της κοινωνίας, αλλά να μπορεί να της προσφέρει διέξοδο και προοπτική.

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το να πειστεί η κοινωνία ότι αξίζει να στηρίξει την αντιπολίτευση εκλογικά.

Έχει να κάνει πρωτίστως με το εάν η κοινωνία καταρχάς θα αναζητήσει και εν συνεχεία θα πειστεί ότι υπάρχει διαφορετικός δρόμος. Γιατί εάν η κοινωνία είναι δυσαρεστημένη και θυμωμένη, αλλά ταυτόχρονα δεν πιστεύει ότι μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, τότε θα έχουμε πολιτικό κενό, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Κοινώς η αντιπολίτευση δεν μπορεί να επενδύει απλώς στη διαμαρτυρία, με φανατισμό, κραυγές και έλλειμμα επιχειρημάτων.

Άλλωστε όποιος παρακολουθεί γενικά πολιτική, έχει δει αντιπολιτευτικές τακτικές τέτοιου είδους όπου βεβαίως η συγκεκριμένη τακτική, είναι κατά το κοινώς λεγόμενο «βούτυρο» στο ψωμί της Διοίκησης.

Η στείρα αντιπολίτευση, δεν έχει καμία σχέση με τη νοοτροπία και σε καμία περίπτωση δεν ωφελεί το όραμα του συνδυασμού μας και κυρίως το μέλλον της Σαλαμίνας.

Τι εννοείτε στείρα αντιπολίτευση;

Η αντιπολίτευση δεν μπορεί να λειτουργήσει με «μπαλώματα» ούτε με φόβο εξωτερικών ή ακόμη και εσωτερικών παραγόντων.

Στην τοπική αυτοδιοίκηση καλώς ή κακώς, η αντιπολίτευση δεν «αφοπλίζεται» από τον αριθμό των μελών της, σε αντίθεση με την διοίκηση όπου η πλειοψηφία είναι βασικός παράγοντας. Ζωντανό παράδειγμα είναι η κα Παπαελευθερίου, όπου αν και ο συνδυασμός της αποτελείται από έναν άνθρωπο, η δυναμική της μας έχει αποδείξει πολλές φορές, αυτό που υποστηρίζω.

Η κα Μπόγρη, λένε πολλοί ότι είναι απούσα από προβλήματα πολιτών ή και ολόκληρων περιοχών. Τι έχετε να τους απαντήσετε;

Η κα Μπόγρη αν εξαιρέσουμε ένα μικρό διάστημα, όπου λόγω φόρτου εργασίας πράγματι έλλειψε ίσως ως φυσική παρουσία. Όμως ειλικρινά δεν θυμάμαι να μην έχει παραστεί, όπου έχει καλεστεί.

Αν όμως αυτό το μικρό διάστημα που πραγματικά έλλειψε, ήταν ικανό να κάνει την «απουσία» της τόσο αισθητή, ειλικρινά χαίρομαι γιατί αυτό σημαίνει ότι πραγματικά ΛΕΙΠΕΙ (με κεφαλαία) και ότι η παρουσία της είναι τόσο σημαντική, προφανώς γιατί η «απουσία» άλλων, προσώπων ή καταστάσεων, είναι μεγάλη.

Όμως θεωρώ ότι ο επικεφαλής ενός συνδυασμού, ο βασικός του ρόλος, είναι να ορίζει τους στόχους και να καθοδηγεί το όραμα. Άλλωστε εμείς, οι Δημοτικοί όσο και οι Κοινοτικοί Σύμβουλοι, οφείλουμε και είμαστε παρόντες στα προβλήματα των πολιτών και φυσικά να μεταφέρουμε ότι εισπράττουμε από τον κόσμο και έτσι, βάση των δεδομένων να ορίζονται οι στόχοι. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου η φυσική παρουσία της κας Μπόγρη, είναι απαραίτητη και φυσικά αυτό γίνεται άμεσα. Ένας πολύ σημαντικός ρόλος ενός επικεφαλή είναι επίσης να επιλύει αντιπαραθέσεις μεταξύ των μελών της παράταξης, όπου είναι φυσιολογικό να συμβαίνει κάποιες φορές. Ταυτόχρονα όμως να είναι σε θέση να γνωρίζει πως ότι δεν λύνεται, κόβεται..

Ακούγεται ότι η κα Μπόγρη, δεν θα ξανακατέβει ως υποψήφια Δήμαρχος. Εσείς τι λέτε;

Αν και φυσικά έχουμε αρκετό χρόνο μέχρι τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, όμως αυτό που εισπράττω, σύμφωνα με τα πλάνα που σχεδιάζουμε και ορίζει η κα Μπόγρη, είναι πως η εκ νέου υποψηφιότητα της για την Δημαρχία, είναι δεδομένη.

Άλλωστε προσωπικά θεωρώ ότι η κα Μπόγρη, είναι τόσο επίμονη στους στόχους της και ότι δεν καταθέτει εύκολα τα «όπλα». Πόσο μάλλον όταν τα «όπλα» αφορούν τον τόπο που γεννήθηκε, και τον τόπο που θέλει να μεγαλώσει τα παιδιά της.

Όποιος λοιπόν διαδίδει, αναπαράγει ή στηρίζει αυτό το αφήγημα, είναι αυτός που θα ήθελε να συμβεί. Ευχολόγιο ανθρώπων όπου αντί να εστιάζουν σε βελτίωση εαυτού, παρακαλούν να «ψοφήσει η κατσίκα του γείτονα» ή ακόμη χειρότερα να «ψοφήσει» κι ο ίδιος ο γείτονας.

Συνεπώς ας μην επενδύουμε σ’ αυτή τη λογική, γιατί το νησί μας χρειάζεται πολύ γάλα για να «τραφεί» και κάθε κατσίκα είναι πολύτιμη.

Θα πρέπει ωστόσο να επισημάνω, ότι η «κατσίκα» της κας Μπόγρη «δεν μασάει ταραμά», διότι ξέρει ακριβώς που θέλει να πάει και συνδυαστικά με την προσωπική της ευτυχία η οποία πάντα προηγείται της επιτυχίας, είναι το δικό της καύσιμο για να συνεχίζει με εντιμότητα και σκληρή δουλειά.
Κατά συνέπεια είναι βέβαιο πως ότι κάνει σήμερα αλλά και ότι θα κάνει στο μέλλον θα το κάνει καλά.

Πώς κρίνετε το 1ο εξάμηνο της νέας θητείας του κου Παναγοπουλου. Δικαιολογεί τη δεύτερη θητεία που ζήτησε για να ολοκληρώσει το έργο του;

Θα μπορούσα να πω εκατοντάδες πράγματα αλλά θα αναφερθώ μόνο στην αρχή και στο σήμερα, με απλά και κατανοητά λόγια.

Όλοι θυμόμαστε ότι η νέα θητεία του κου Παναγόπουλου ξεκίνησε με αύξηση δημοτικών τελών. Χωρίς να αναλύσω αν ήταν σωστή απόφαση ή όχι, θα πω μόνο ότι θα έπρεπε αν υπήρχε η στοιχειώδης πολιτική εντιμότητα ενός θαρραλέου πολιτικού να το είχε πει προεκλογικά εφόσον είναι βέβαιο πως το γνώριζε. Άρα η επανεκλογή του αρχικά βασίστηκε στην παραπλάνηση, γιατί φοβήθηκε το πολιτικό κόστος.

Ερχόμενοι στο σήμερα, θα σταθώ στη μεγαλοπρεπή πανελλήνια παραδοχή του δημάρχου, ότι ο δήμος Σαλαμίνας χρειάζεται βοήθεια. Αν συγκρίνουμε το success story του 2019 όπου ως «ήρωας» έβγαλε το δήμο από την επιτήρηση, με τον Ιούνιο του 2024, όπου «παραδομένος» ο δήμος μας, ζητά βοήθεια μέσα από το έλλειμμα 1,5 εκ.στα ανταποδοτικά αλλά και από την σύμβαση ηλεκτροφωτισμού 1,2 εκ. ανά έτος, δεν έχει πλέον χρήματα να επενδύσει στον τομέα της καθαριότητας. Γνώριζε πολύ καλά τόσο την κατάσταση που επικρατεί κάθε χρόνο με τα κλαδιά και τα εξωοικιακα, όσο τον νέο κανονισμό περί καθαρισμού οικοπέδων από τον Απρίλιο του 2023, που θα επιβάρυνε την κατάσταση, άρα όφειλε να ήταν έτοιμος. Δεν θα υποστηρίξω ότι όλα θα ήταν τέλεια, αλλά σίγουρα η Σαλαμίνα δεν θα ζούσε τον πανελλήνιο εξευτελισμό και κυρίως το επικίνδυνο για τους κατοίκους και το περιβάλλον από επικείμενες πυρκαγιές. Ότι συμβεί λοιπόν, όπου φυσικά όλοι απευχόμαστε, ο μόνος υπεύθυνος θα είναι ο κος Παναγόπουλος. Όσο για την ολοκλήρωση του έργου του, ειλικρινά δεν θυμάμαι κάποιο έργο, με την πραγματική έννοια της λέξης. Αν κάποιος εννοεί έργο τις αναβαθμίσεις παιδικών χαρών όπου ήταν υποχρεωμένος δια νόμου να κάνει ή τα εξωτερικά γυμναστήρια. Όχι αυτά δεν είναι έργα. Ότι έχει κάνει ο κος Παναγόπουλος είναι έργα που ξεκίνησαν προηγούμενοι δήμαρχοι. Ακόμη και χρηματοδοτήσεις τις οποίες έχουμε πάρει, είναι σχεδόν πάντα της τελευταίας στιγμής, λίγο πριν λήξη η προθεσμία.

Ακούμε πως υπάρχουν αρκετές δυσκολίες στο να λάβετε έγγραφα που ζητάτε πως σκοπεύετε να αντιμετωπίσετε αυτό το φαινόμενο;

Ναι αυτό ισχύει. Ενώ αρχικά υπήρξε καλή διάθεση, ξαφνικά κάτι άλλαξε. Προσωπικά δυσκολεύομαι πολύ να πάρω αιτήματα, κυρίως κάποια που καταλαβαίνω ότι έρχονται σε δύσκολη θέση ως προς την απάντηση.
Θα πρέπει εδώ να πω, ότι η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαλλήλους αλλά σε πολιτικούς προϊσταμένους, όμως δυστυχώς σε περίπτωση καταγγελίας το τίμημα θα το πληρώσει και ο υπάλληλος.

Ωστόσο η λύση είναι μονόδρομος. Η καταγγελία σε δημόσιες αρχές, προκειμένου έχοντας έννομο συμφέρον να παίρνω απαντήσεις. Ήδη έχω κάνει το πρώτο αίτημα «όχλησης-υπενθύμισης» όπως ορίζει ο νόμος, προκειμένου να πάω παρακάτω.

Δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται κανείς να εμποδίζει τον έλεγχο που οφείλει να κάνει η μείζον αντιπολίτευση.

από την έντυπη μορφή της Φωνης της Σαλαμίνας

error: Content is protected !!