ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ! ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΔΡΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ? ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ! ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΔΡΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ?
Γράφει η Υβόνη ΑραβανήΔημοτικός Σύμβουλος Το Υπ. Εσωτερικών με Πρόσκληση ΑΤ09 (Αρ. Πρωτ. 14577/24-07-2020) με τίτλο «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του... ΟΥΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΟΥΤΕ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΗ ΣΑΛΑΜΙΝΑ! ΑΝΑΛΗΨΗ ΕΥΘΥΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΔΡΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ?

Γράφει η Υβόνη Αραβανή
Δημοτικός Σύμβουλος

Το Υπ. Εσωτερικών με Πρόσκληση ΑΤ09 (Αρ. Πρωτ. 14577/24-07-2020) με τίτλο «Ωρίμανση έργων και δράσεων για την υλοποίηση του Προγράμματος» του Προγράμματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ», καλεί μεταξύ άλλων και τον Δήμο Σαλαμίνας για την υποβολή αιτήσεων χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ 2014 -2020, με διαδικασία άμεσης αξιολόγησης και με καταληκτική ημερομηνία υποβολής 11η Ιουνίου 2021.

Στοχεύοντας στην υποβολή πρότασης ο Δήμος Σαλαμίνας στην ως άνω Πρόσκληση, η Δ/νση Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου συνέταξε ορθά και εντός της προθεσμίας το φάκελο δημόσιας σύμβασης για τη χρηματοδότηση της μελέτης με τίτλο “Εκπόνηση Μελετών Ωρίμανσης για την Κατασκευή Πράσινου Σημείου, Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Χώρων Υπηρεσίας Καθαριότητας ” συνολικού προϋπολογισμού με Φ.Π.Α 224.046,73 €, η οποία αφορά στην εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών για την κατασκευή Πράσινου Σημείου, Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και Χώρων Υπηρεσίας Καθαριότητας στο Δήμο Σαλαμίνας. Κατόπιν με απόφαση οικονομικής επιτροπής 25/04/2021 δια περιφοράς (τηλεφωνική), αποφάσισε να εγκρίνει τη συμμετοχή του Δήμου Σαλαμίνας στην πρόσκληση χρηματοδότησης έργα δηµιουργίας του Πράσινου Σηµείου και Σταθμού Μεταφόρτωσης και μάλιστα με πολλούς σοβαρούς λόγους αναγκαιότητας ένας εξ αυτών είναι ότι ο υφιστάμενος ΣΜΑ Σαλαμίνας τέθηκε σε καθεστώς προσωρινής λειτουργίας με ορίζοντα τριών ετών.

Αλήθεια τώρα? Και μέχρι σήμερα που καλούν τους πολίτες να πάνε τα κλαδιά και τα ογκώδη ? Ποιος είναι ο προσωρινός χώρος εναπόθεσης των παραπάνω, τον οποίο τον λένε μόνο… στο τηλέφωνο και που τα εναποθέτει κι ο ίδιος ο Δήμος?

Πολλοί θα θυμόμαστε την απόφαση του Πρωτοδικείου Πειραιά το 2010, να κλείσει τον παράνομο Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), στη θέση ΓΟΥΒΑ – ΜΠΑΤΣΙ. Βέβαια με το νομοσχέδιο του ΥΠΕΝ το 2020, η προσωρινή λειτουργία μεταφόρτωσης στη θέση ΓΟΥΒΑ – ΜΠΑΤΣΙ, επιτρέπεται πάλι αλλά με πολύ συγκεκριμένους όρους όπως είναι ο καθορισμός χώρου προοριζόμενου για τη χρήση αυτή είτε με έγκριση ή τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου, η οποία και έγινε από τον δήμο μας και μόνο για πέντε (5) έτη ακόμη μπορεί να λειτουργήσει. Άρα τι μένει για τη νομιμότητα?
Η άδεια του Δασαρχείου και ορθή χρήση του. Οψόμεθα…

Ας επανέλθουμε όμως στο θέμα Πράσινο Σημείο.

Κατόπιν <<ξεφυτρώνει>> ένας Διαγωνισμός για την παραπάνω χρηματοδοτούμενης μελέτης, με ημερομηνία 30/12/21 και μάλιστα με ιδίους πόρους.

Που πήγε η χρηματοδότηση που θα έπαιρνε ο δήμος μας?

Δεν θέλει πολύ σκέψη, αν δει κανείς την ημερομηνία λήξης υποβολής προτάσεων.

Λήξη προθεσμίας 11 Ιουνίου 2021 και ο Διαγωνισμός έγινε 30/12/21.
Κάποιος ξεχάστηκε και χάσαμε την χρηματοδότηση μελέτης για κατασκευή Πράσινου Σημείου?

Και άντε ας πούμε, αφού χάσαμε την χρηματοδότηση, μέσα από την αναγκαιότητα δημιουργίας Πράσινου Σημείου, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος, ας το πληρώσουμε με χρήματα των πολιτών. Τελικά ο Διαγωνισμός ευοδώθηκε?

Έγινε αυτή η <<ρημάδα >> η μελέτη?

Αλλά μια ζωή σ’αυτό το τόπο όλα στραβά κι ανάποδα…αφού έχουμε Πράσινο Σημείο και μάλιστα μεγάλο αν κρίνουμε την διακύρηξη μίσθωσης στις 2-6-2020 αλλά και την εγκατάσταση μηχανημάτων ανακύκλωσης το 2022.
Σύντομα θα επανέλθω για να λύσω απορίες όμως το μείζον θέμα είναι ότι το Πράσινο Σημείο δημιουργεί τις προϋποθέσεις για έναν τόπο πιο ασφαλή, αφού θα περιόριζε κατά πολύ την ανεξέλεγκτη και παράνομη διάθεση αποβλήτων και θα μείωνε σημαντικά την πιθανότητα πυρκαγιάς από την ανεξέλεγκτη απόθεση κλαδιών, πράσινων απορριμμάτων και άλλων εύφλεκτων υλικών σε δρόμους και ανοιχτούς χώρους.

Με το δεδομένο ότι οι τοπικοί άρχοντες είναι διορισμένοι για να λύνουν προβλήματα αλλιώς αν δεν μπορούν να πάνε σπίτι τους…

Το ερώτημα που προκύπτει τελικά είναι, όχι αν ο κος Παναγόπουλος μπορεί να λύνει προβλήματα, γιατί το απέδειξε με την πανελλήνια παραδοχή της πολιτικής ανημποριάς του αλλά τουλάχιστον χρησιμοποίησε ορθά τα χρηματοδοτικά εργαλεία που του έδωσε το κράτος, ούτως ώστε να μπορεί να πει, πράγματι έκανε ότι μπορούσε? Γιατί αν ούτε αυτό έκανε, τότε για ότι συμβεί υπεύθυνος θα είναι ο κος Παναγόπουλος και μόνον.

από την έντυπη μορφή της Φωνής της Σαλαμίνας

error: Content is protected !!