Baywatch III Baywatch III
Έφτασε πάλι αυτή η εποχή του θέρους. Και ενώ, πολύ παλιότερα, έλεγαν «πέπονες και υδροπέπονες, οι βασιλείς του θέρους» (αναφερόμενοι στα δύο φρούτα που... Baywatch III

Έφτασε πάλι αυτή η εποχή του θέρους. Και ενώ, πολύ παλιότερα, έλεγαν «πέπονες και υδροπέπονες, οι βασιλείς του θέρους» (αναφερόμενοι στα δύο φρούτα που χαρακτηρίζουν το καλοκαίρι, τα πεπόνια και τα καρπούζια), στην Σαλαμίνα από πέρσι, το «λίμπρο ντ’ όρο» του καλοκαιριού έχει εμπλουτιστεί και με κάτι ακόμα: τους ναυαγοσώστες.



Πέρσι, το 2023, η περιβόητη «ναυαγοσωστική κάλυψη» ήταν ένα Βατερλώ από οικονομικής άποψης. Για να μην γράφουμε συνεχώς τα ίδια, δείτε τί είχε γίνει πέρσι εδώ και τί παρά λίγο να γίνει και φέτος τον Απρίλιο εδώ (ευτυχώς, αυτό δεν έγινε). Αρκεί να πούμε, ότι ο σημερινός αντιδήμαρχος Οικονομικών στο δημοτικό συμβούλιο απολογισμού της 29ης Απριλίου 2024 είχε πει, σε αδρές γραμμές, ότι πέρσι η εταιρεία-ανάδοχος τους έπιασε κορόϊδο(!)

Ας έρθουμε όμως στο σήμερα και στην φετινή ναυαγοσωστική κάλυψη.

Ας ξεκινήσουμε με την υποσημείωση ότι ο ανάδοχος είναι η ίδια εταιρεία που πέρσι «μας έπιασε κώτσους» και που επιχειρήθηκε φέτος τον Απρίλιο να δώσει ένα ναυαγοσωστικό πύργο στην τιμή των 9.000€+ΦΠΑ(!). Θα πει κάποιος ότι ίσως να είναι και μονόδρομος, καθώς είναι η μόνη εταιρεία που πανελλαδικά αναλαμβάνει αυτές τις υπηρεσίες σε όλους τους δήμους που ζητούν ναυαγοσωστική κάλυψη – και θα έχει πιθανότατα δίκιο. Μετά τη υποσημείωση αυτή, προχωράμε παρακάτω.



Φέτος λοιπόν υπάρχουν δύο συμβάσεις ναυαγοσωστικής κάλυψης για τις πολυσύχναστες παραλίες της Σαλαμίνας: η πρώτη για 3 παραλίες της περιφερειακής ενότητας Σαλαμίνας που είναι οι Αιάντειο, Αιάντειο-Κατσούλι και Αίας Κλαμπ (η απόφαση του δημάρχου εδώ και η απ’ ευθείας ανάθεση εδώ), ύψους 60.000€ με ΦΠΑ και η δεύτερη για μία παραλία της δημοτικής ενότητας Αμπελακίων-Σεληνίων που είναι η παραλία Φλώρα στα Σελήνια (η απόφαση του δημάρχου εδώ και η απ’ ευθείας ανάθεση εδώ), ύψους 30.000€ με ΦΠΑ. Αν αφήσουμε κατά μέρος την απορία που δημιουργείται για το γεγονός της διαφοράς κόστους ανά παραλία μεταξύ της μία παραλίας των Σεληνίων και των τριών παραλιών σε Αιάντειο και Αίας Κλαμπ, έχουμε τα παρακάτω ενδιαφέροντα δεδομένα σε σχέση με το 2023:

Και επειδή σε όλους αρέσουν τα διαγράμματα:

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι φέτος, το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης ανά παραλία είναι πολύ χαμηλότερο σε σχέση με πέρσι, με μια σημείωση στην περίπτωση των Σεληνίων που, αν και το κόστος αυτό είναι περίπου 50% υψηλότερο από αυτό των άλλων τριών παραλιών του νησιού, και πάλι υπολείπεται κατά πολύ του περσινού.



Ας έρθουμε όμως τώρα σε συγκρίσεις κόστους με την ναυαγοσωστική κάλυψη σε άλλους δήμους.



Πέρσι είχαμε κάνεις μια σύγκριση με τους δήμους Άνδρου, Σύρου, Μυτιλήνης και Κανδάνου (Κρήτη). Για να κρατήσουμε το παραπάνω μέτρο, φέτος ας συγκρίνουμε και πάλι με τον δήμο Σύρου-Ερμουπόλεως (το πρακτικό συνεδρίασης της επιτροπής για τον καθορισμό των πολυσύχναστων παραλιών εδώ και η φετινή απόφαση για την ναυαγοσωστική κάλυψη εδώ), τον δήμο Μυτιλήνης (η απόφαση εδώ) και τον δήμο Καντάνου (η απόφαση για την παραλία «Πελεκάνος» εδώ και για την παραλία «Σούγια» εδώ). Με αυτή λοιπόν την σύγκριση έχουμε τα εξής δεδομένα:

Η εικόνα αυτή ως διάγραμμα έχει ως εξής:

Αν και πάλι η Σαλαμίνα κινείται σχετικά ψηλά, θα πρέπει να λάβουμε υπ’όψιν ότι:

α. Στην Σαλαμίνα δεν παρέχει ο δήμος τον εξοπλισμό και το βάθρο ναυαγοσώστη, πράγμα που σημαίνει ότι ένα τμήμα του αντιτίμου των ανθρωποωρών είναι στην πραγματικότητα ένα κόστος ενοικίασης.



β. Το κόστος της ναυαγοσωστικής κάλυψης στην Σαλαμίνα ΔΕΝ είναι το υψηλότερο, όπως ήταν πέρσι (η κάλυψη της παραλίας «Πελεκάνος» της Καντάνου έχει μεγαλύτερο κόστος από την παραλία «Φλώρα» των Σεληνίων). Δεν παρατηρούμε δηλαδή την τρομακτική περσινή απόκλιση κόστους που έβαλε τον δήμο Σαλαμίνας στην κατηγορία «Κορόϊδα»…

Η βελτιωμένη αισθητά εικόνα αυτή στην διαχείριση του θέματος της ναυαγοσωστικής κάλυψης είναι μάλλον και ο λόγος που δήμαρχος και αντιδήμαρχος οικονομικών έσπευσαν να φωτογραφηθούν στο Αίας Κλαμπ κάτω από τον ναυαγοσωστικό πύργο ομού μετά τις καλλιγράμμου ναυαγοσώστριας. Διότι πέρα από την παροιμιώδη έξη που έχουν στην φωτογράφιση και στην εικόνα του πολιτικού μάρκετινγκ, δηλώνουν με αυτό τον τρόπο ότι από το περσινό πάθημα, έμαθαν. Και έρχονται στον νου, από αυτό, πολλές παροιμίες και κοινώς λεγόμενα:



  • «Παθός-Μαθός» ή «αν δεν πάθεις δεν θα μάθεις». Αντιστρόφως όμως, ο σοφός μαθαίνει πριν πάθει.
  • Η εκπαίδευση κοστίζει. Στην συγκεκριμένη περίπτωση το εκπαιδευτικό κόστος το πλήρωσε ο φορολογούμενος, όπως και κάθε είδους πολιτική «μάθηση».
  • «Στου κασίδη το κεφάλι, έμαθε μπαρμπέρης». Άνευ σχολίων…

ΥΓ: Υπάρχει η άποψη ότι η μη παροχή από τον δήμο εξοπλισμού και βάθρου αντίκειται στις προϋποθέσεις του νόμου βάσει του οποίου ο δήμος επιδοτείται για ναυαγοσωστική κάλυψη. Γενικώς υπάρχουν ορισμένα θολά σημεία, που, όμως, μέχρι στιγμής δεν αντιστρέφουν την συνολική εικόνα. Δεσμευόμαστε να επανέλθουμε επ’ αυτών αν διαπιστωθεί κάτι διαφορετικό…

csisalamina

error: Content is protected !!