Ρευματοκλοπές & πράσινα άλογα Ρευματοκλοπές & πράσινα άλογα
Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα και θόρυβος για μια υπόθεση «ρευματοκλοπής» στην Σαλαμίνα, στην οποία φαίνεται εναγόμενος ο νυν δήμαρχος Σαλαμίνας. Αιχμές,... Ρευματοκλοπές & πράσινα άλογα

Τον τελευταίο καιρό έχει δημιουργηθεί μεγάλο ζήτημα και θόρυβος για μια υπόθεση «ρευματοκλοπής» στην Σαλαμίνα, στην οποία φαίνεται εναγόμενος ο νυν δήμαρχος Σαλαμίνας. Αιχμές, σχόλια, ερωτήματα «ηθικής τάξεως» και τα υπόλοιπα συνηθισμένα δίνουν και παίρνουν, καθώς το θέμα, διανθισμένο με κάποιους άλλους απλήρωτους λογαριασμούς κοντεύει να γίνει σαν τούρκικο σήριαλ. Υπάρχει όμως ουσιώδης υπόθεση σε αυτό; Ας το δούμε.

Κατ’ αρχάς θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα σας δώσουμε έγγραφα ως αποδεικτικά αυτών που θα αναφέρουμε, γιατί αυτά αποτελούν στοιχεία δικογραφίας για την οποία ο εναγόμενος απαλλάχθηκε και μπορούν να θεωρηθούν ως στοιχεία προσωπικών δεδομένων (μπορείτε να δείτε την σχετική προβληματική στην εισήγηση του καθηγητή Σ.Βλαχόπουλου στην Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών το 2019 εδώ). Η δημοσίευση δε της πρώτης σελίδας στο ειδησεογραφικό makeleio.gr έγινε με τρόπο που δεν είναι ευανάγνωστη ούτως ώστε να μην μπορούν να αντληθούν στοιχεία από αυτή – αποφεύγοντας έτσι νομικές περιπλοκές. Θα αναφερθούμε όμως στο περιεχόμενο, το οποίο έχει ήδη δημοσιοποιηθεί στο μεγαλύτερό του μέρος. Η υπόθεση, λοιπόν, έχει περιληπτικά ως εξής:

Στις 13.06.2023 και ώρα 09:40 επιδόθηκε στον δήμαρχο Σαλαμίνας Γεώργιο Θ. Παναγόπουλο έγγραφο της ΔΕΔΔΗΕ με το οποίο τον ενημέρωναν ότι «διαπιστώθηκε αυθαίρετη επανασύνδεση της παροχής 02117417» και «κομμένες σφραγίδες κιβωτίου μετρητή» σε ηλεκτροδοτούμενο ακίνητο στην Λ. Φανερωμένης 33. Στην ανάλυση που ακολουθεί ο ΔΕΔΔΗΕ αναφέρει ότι η συγκεκριμένη παροχή διεκόπη στις 26.10.2017 (λόγω οικειοθελούς διακοπής) με ένδειξη 59921KWh και στην αυτοψία που πραγματοποιήθηκε στις 30.09.2022 (όπου διαπιστώθηκε η αυθαίρετη επανασύνδεση και οι κομμένες σφραγίδες) η ένδειξη στο μετρητή αυτόν ήταν 68914KWh. Επομένως για διάστημα 1800 ημερών υπήρξε κατανάλωση 8.993KWh που, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο ρυθμιστικό πλαίσιο, οδηγεί σε χρέωση της τάξης των 2.293,215€ και επιβαρύνεται με ΦΠΑ 6% και το διαχειριστικό κόστος της ρευματοκλοπής που είναι 300€+24% ΦΠΑ. Το τελικό οφειλόμενο ποσό ήταν 2.802,81€, το οποίο πληρώθηκε εντός της προθεσμίας από τον δήμο Σαλαμίνας (στις 26.06.2023).

Επειδή η αυθαίρετη επέμβαση σε ηλεκτρικές διατάξεις αρμοδιότητας του ΔΕΔΔΗΕ και η κλοπή ηλεκτρικής ενέργειας συνιστούν ποινικά αδικήματα, σχηματίστηκε δικογραφία σε βάρος του δημάρχου Σαλαμίνας και ορίστηκε δικάσιμος στις 20.10.2023, στην οποία ο εναγόμενος απαλλάχθηκε επειδή η οφειλή πληρώθηκε εν συνόλω μέσα στην προθεσμία που είχε τεθεί.

Τα παραπάνω είναι τα γεγονότα αυτά καθαυτά και τεκμηριώνονται από τα υπάρχοντα έγγραφα. Επιπροσθέτως, όπως βρέθηκε και ειπώθηκε και από τον ίδιο τον δήμαρχο στο δημοτικό συμβούλιο της 23.07.2023, ο συγκεκριμένος μετρητής αφορά την ηλεκτροδότηση του ισόγειου καταστήματος στο παλαιό δημαρχείο της Σαλαμίνας στο οποίο σήμερα στεγάζεται ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων ΑμεΑ Σαλαμίνας. Για την ιστορία, τα γραφεία του συγκεκριμένου συλλόγου στεγάζονταν στο κτίριο του παλαιού δημαρχείου της Σαλαμίνας από το 2002 (στον α’ όροφο) και τη αποχωρήσει της επιχείρησης που υπήρχε στο ισόγειο κατάστημα, το 2017, μεταστεγάστηκε σε αυτό λόγω της πολύ καλύτερης πρόσβασης που έχει για ΑμεΑ.

Μετά την παράθεση των πραγματικών γεγονότων, βλέπουμε ότι αναμφίβολα υπήρξε και αυθαίρετη επανασύνδεση αλλά και ρευματοκλοπή. Όμως, εξ ίσου αναμφίβολα, εφόσον ο δήμος έχει αναλάβει την οικονομική υποχρέωση της ηλεκτροδότησης του συλλόγου, η ζημία που έχει υποστεί από αυτή την αυθαιρεσία εντοπίζεται μόνο στο διαχειριστικό κόστος της ρευματοκλοπής, δηλαδή στα 372€ (300€ + ΦΠΑ 24%), αφού ούτως ή άλλως την αξία της κατανάλωσης θα την πλήρωνε ο ίδιος. Και, αν υπάρχουν, τα δικαστικά έξοδα από την ποινική διαδικασία. Η κατηγορία που προσάπτεται, τώρα, στον δήμαρχο Σαλαμίνας είναι το γιατί δεν προχώρησε στις νόμιμες ενέργειες προκειμένου ο δήμος να ελαχιστοποιήσει ή εκμηδενίσει την ζημία. Σε αυτό είναι προφανής ο πολιτικός χαρακτήρας αυτής της απόφασης καθώς δεν ακούγεται και πολύ σωστό, σε κανέναν, να στραφεί ο δήμος εναντίον του Συλλόγου Γονέων & Φίλων ΑμεΑ Σαλαμίνας για 372€, την στιγμή μάλιστα που ο ίδιος δήμος πληρώνει πολύ μεγαλύτερα ποσά για πρόστιμα εξ αιτίας δικών του παραλείψεων ή λαθών…

Σημειωτέον σε αυτό το σημείο ότι το παράδειγμα του δήμου Ψαχνών που αναφέρεται δεν είναι ίδια περίπτωση: εκεί η ρευματοκλοπή έγινε από υπαλλήλους του δήμου και η ζημία που υπέστη ο δήμος Ψαχνών ήταν ολόκληρη η αξία της κατανάλωσης και το διαχειριστικό κόστος της ρευματοκλοπής, αφού δεν υπήρχε ούτε η πρόθεση ούτε η ανάγκη της ηλεκτροδότησης. Αυτός είναι ο λόγος που διατάχθηκε ΕΔΕ από τον δήμο και η υπόθεση προχωρά σε καταλογισμό.

Όπως βλέπετε, αγαπητοί αναγνώστες, τα πράγματα είναι αρκετά απλά και δεν δικαιολογούν με κανένα τρόπο τον πολιτικό θόρυβο που έχει σηκωθεί και τις «ηθικές παραστάσεις» στα δημοτικά συμβούλια – αν και υπάρχει η υποψία ότι πρόκειται για προπέτασμα καπνού προκειμένου να στραφεί η δημόσια συζήτηση στην επιθυμητή κατεύθυνση και όχι στα σοβαρά ζητήματα, που είναι πολλά και παίρνουν την μορφή χιονοστιβάδας…

Αλλά, όπως είπαμε, με αφορμή την παραπάνω υπόθεση ξεκίνησε ένα σήριαλ.

Στις 24.07.2024, γύρω στις 14:00, σε μια ομάδα του Facebook με τίτλο «Παρατηρητής της Σαλαμίνας», υπήρξε μία ανάρτηση (μπορείτε να την δείτε εδώ αν έχετε λογαριασμό στην συγκεκριμένη πλατφόρμα), η οποία έλεγε τα παρακάτω:

Ένας ενεργός πολίτης!

Η ανεύθυνη Διοίκηση καθώς και η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ ΝΔ Σαλαμίνας άφησαν απλήρωτο το ρεύμα του γραφείου (22τμ) εδώ και πολλά χρόνια (απο 15/11/2019 έως και σήμερα) με αποτέλεσμα να φτάσει τα 780,00€ και η ΔΕΗ να το κόψει .

Τι έχει να μας πει η πρόεδρος της ΔΗΜΤΟ Κα Σόνια Μιχαλάρου και τα κομματικά στελέχη του κόμματος ;;;;

Τι έχει να μας πει η ΝΔ ;;;;

Γιατί δεν τους έκοψαν το ρεύμα τόσα χρόνια που δεν το πλήρωναν ενώ αντίθετα στο κόσμο το κόβουν αμέσως με τον πρώτο λογαριασμό που δεν θα πληρωθεί ;;;;

Και προς απόδειξη των παραπάνω, ο συντάκτης – ενεργός πολίτης παραθέτει τις παρακάτω φωτογραφίες:

Ενημερωτικά, για όσους δεν γνωρίζουν, η κα Μιχάλαρου είναι η πρόεδρος της τοπικής της ΝΔ (με ότι αυτό σημαίνει) και θεωρείται το νο.2 της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης.

Αν έμπαινε ο «ενεργός πολίτης» στην βάσανο της ανάγνωσης του λογαριασμού θα έβλεπε, όπως μπορούμε όλοι να δούμε, τα εξής:

  • Ο λογαριασμός έχει την ένδειξη ΤΕΛΙΚΟΣ, πράγμα που σημαίνει ότι εκδίδεται λόγω λήξης της σύμβασης μεταξύ ΔΕΗ και του ανθρώπου στον οποίο είναι χρεωμένη η σύνδεση. Η λήξη της σύμβασης είναι κυρίως οικειοθελής (που σημαίνει ότι ο υπόχρεος πήγε στην ΔΕΗ και ζήτησε την λύση της σύμβασης) αλλά μπορεί να έλθει αναγκαστικά και λόγω μεγάλου χρέους αν υπάρχουν οφειλές-που όπως θα δούμε παρακάτω δεν φαίνεται να υπάρχουν.
  • Η περίοδος εκκαθάρισης του τελικού αυτού λογαριασμού είναι η περίοδος 15.11.2019-20.06.2024 (ημερομηνία που αιτήθηκε ο υπόχρεος την διακοπή της σύνδεσης) που αντιστοιχεί σε 1680 ημέρες.
  • Η διαφορά μεταξύ των καταμετρήσεων έδειξε ότι σε αυτό το διάστημα καταναλώθηκαν 3.129KWh. Είναι φανερό ότι για το διάστημα των 5 ετών η κατανάλωση αυτή είναι εξαιρετικά χαμηλή.
  • Στην δεύτερη σελίδα βλέπουμε ότι χρεώνονται ποσά προμηθείας της ΔΕΗ ως την 01.08.2022 και πιστώνονται οι κρατικές επιδοτήσεις οι οποίες δεν πιστώνονται στους λογαριασμούς έναντι (από το ποσό των κρατικών επιδοτήσεων φαίνεται ότι οι λογαριασμοί που έρχονταν θα πρέπει να ήταν συνεχώς έναντι). Η αξία κατανάλωσης ρεύματος που έχει πληρωθεί έναντι είναι 272,27€. Προκαλεί βέβαια εντύπωση το ποσό των 135,61€ που χρεώνονται για την ΕΡΤ…
  • Στο πεδίο «Προηγούμενο ανεξόφλητο ποσό» δεν υπάρχει τίποτα. Με άλλα λόγια δεν υπάρχουν ανεξόφλητα ποσά.
  • Το συνολικό ποσό των 777,48€ πρέπει να πληρωθεί έως σήμερα (25.07.2024).

Ανεξάρτητα από τα πολιτικά συγκείμενα και τις υπόρρητες κατηγορίες, ο λογαριασμός που παρουσιάζεται ως τεκμήριο δείχνει ακριβώς τα αντίθετα από τον ισχυρισμό του συντάκτη. Επομένως εάν δεν έχει άλλα στοιχεία να παρουσιάσει, τότε μόνο αρνητικά συμπεράσματα μπορεί κανείς να βγάλει για αυτόν τον ίδιο παρά για το πρόσωπο-στόχο.

Αν υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο ασχοληθήκαμε με αυτές τις ανοησίες, αυτή την σκυταλοδρομία ευήθειας, είναι μόνο για να καταδείξουμε ότι την τοπική επικαιρότητα (καθ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσιν της εθνικής επικαιρότητας) δεν απασχολούν πραγματικά προβλήματα, απειλές και υπαρκτά ζητήματα αλλά ανοησίες. Λες και ενδιαφέρουν τους ανθρώπους που ζουν εδώ πραγματικά χαζές ρευματοκλοπές και ενδοκομματικοί διαξιφισμοί για λογαριασμούς ρεύματος. Και λόγω κοσμιότητας, θα σταματήσουμε εδώ.-

csisalamina.wordpress.com

error: Content is protected !!