«γύρισε ο κόσμος ανάποδα» «γύρισε ο κόσμος ανάποδα»
του Ντίνου Σ. Κουμπάτη Στα μάτια μου και στην συνείδησή μου, «γύρισε ο κόσμος ανάποδα», -όπως λέμε-, σαν διάβασα τα προκύψαντα στοιχεία σφυγμομέτρησης. Τα... «γύρισε ο κόσμος ανάποδα»

του Ντίνου Σ. Κουμπάτη

Στα μάτια μου και στην συνείδησή μου, «γύρισε ο κόσμος ανάποδα», -όπως λέμε-, σαν διάβασα τα προκύψαντα στοιχεία σφυγμομέτρησης. Τα οποία παγκοσμίως δημοσιεύθηκαν εχθές και τα καταγράφω αυτούσια, διατηρώντας την ελπίδα ότι τα πράγματα δεν πρέπει να είναι έτσι, και πως κάποιοι, ίσως θέλουν να συκοφαντήσουν τις εποχές που ζούμε.



Το κείμενο:

«Πάνω από τα δύο τρίτα των πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση πιστεύουν ότι η διαφθορά «καλπάζει» στις χώρες τους, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη.



Αναλυτικότερα, το 68% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι η διαφθορά είναι γενικευμένη, με τα υψηλότερα ποσοστά να καταγράφονται μεταξύ των πολιτών στην Ελλάδα (98%), στην Πορτογαλία (96%), στη Μάλτα (95%) και τη Σλοβενία (95%).

Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στη Φινλανδία (18%), τη Δανία (26%) και το Λουξεμβούργο (43%).



Περίπου το ένα τέταρτο των Ευρωπαίων (27%) δήλωσαν ότι είχαν προσωπική εμπειρία από διαφθορά στην καθημερινή τους ζωή και το 75% δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις και η πολιτική είναι πολύ στενά συνδεδεμένες, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για την άνθηση της διαφθοράς.

Στην Ελλάδα, το 98% θεωρεί ότι η διαφθορά υπάρχει παντού, ενώ ο μέσος όρος για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι 68% (δείτε τον εσωτερικό και τον εξωτερικό κύκλο αντίστοιχα).



Ενδιαφέρον έχει τι πιστεύουν οι πολίτες για τα τρία περασμένα χρόνια.

Το 53% στην Ελλάδα πιστεύει ότι η διαφθορά έχει αυξηθεί, το 38% ότι η κατάσταση έχει παραμείνει το ίδιο, ενώ μόλις το 5% θεωρεί ότι η κατάσταση έχει καλυτερεύσει.



Τα αντίστοιχα ποσοστά για τις ευρωπαϊκές χώρες είναι 41%, 43% και 9%».

Μην μου πείτε πως οι πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πιστεύουμε αυτά που λένε, γι’ αυτά που επίσης λένε πως συμβαίνουν.

(Πηγή: «Ευρωβαρόμετρο»)



error: Content is protected !!